Huligansko nasilje

Ponovno uhićena dvojica huligana, napadača na Srbe u Supetru: Tereti ih se za zločin iz mržnje

Hina

Ilustracija Foto Miranda Cikotic/PIXSELL, Sergej Drechsler

Ilustracija Foto Miranda Cikotic/PIXSELL, Sergej Drechsler



SPLIT Splitska policija priopćila je u utorak navečer priopćila da je uhitila 22-godišnjaka i 19– godišnjaka koji su sudjelovali u napadu na sezonske radnike u Supetru na Braču, te su ih prijavili za nekoliko kaznenih djela i priveli pritvorskom nadzorniku, a za ostalim sudionicima još se traga.


Rekli su da su provodeći daljnje kriminalističko istraživanje napada na osobe koje se dogodio 9.lipnja oko 4 sata u Supetru, u koordinaciji s nadležnim Općinskim državnim odvjetništvu u Splitu prikupili saznanja i dokaze iz kojih je proizašla sumnja da su dvojica mladića ostvarili obilježje kaznenog djela, zbog čega su danas i uhićeni i dovedeni u službene prostorije policije.


»Sumnjiče se da su na naročito drzak i nepristojan način skupa s još za sada nepoznatim osobama fizički napali pet osoba u dobi od 21 do 26 godina i doveli ih u ponižavajući položaj čime su ostvarili obilježja kaznenog djela nasilničkog ponašanja iz članka 323. Kaznenog zakona, a u svezi s kaznenim djelom zločinom iz mržnje, te je protiv njih podnesena kaznena prijava i privedeni su pritvorskom nadzorniku. Policijski službenici nastavljaju kriminalističko istraživanje u cilju identifikacije ostalih sudionika događaja«, priopćili su u policiji.


U napadu na sezonske radnike na Braču teže je ozlijeđen supetarski vatrogasac (26) koji je stao u njihovu zaštitu, a trojica mladića iz Slavonije i djevojka iz Varaždina su zadobili lakše ozljede.Prethodno je 22– godišnjak od zamjenika Općinskog državnog odvjetništva dobio mjeru opreza po kojoj se vatrogascu ne smije približiti na 150 metara, dok je 19– godišnjak prekršajno prijavljen zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru i Zakona o suzbijanju diskriminacije.

Svjedoci su policiji rekli da je bilo petnaestak napadača, da su prije napada tražili gdje su Srbi i da ih je od daljnjih ozljeda spasio taksist. Incident se dogodio nakon Torcida kupa, a osudila ga je supetarska gradonačelnica Ivana Marković koja je ukinula financiranje kupa iz gradske blagajne.


Huligansko nasilje u Supetru osudili su i najviši hrvatski dužnosnici.