Napad na brodu

Poludio na kapetana pa ga izbo nožem: Pomorac iz Dalmacije čeka suđenje na Mauricijusu

Portal Novilist.hr

foto: World Maritime News

foto: World Maritime News

Koliko mi je poznato, zapovjednik broda se uspješno oporavlja zbog čega smo svi skupa dodatno odahnuli, jer to vodi prema lakšoj pravnoj kvalifikaciji djela, kaže glavni tajnik SPH Neven Melvan



RIJEKA Mladi hrvatski pomorac koji je nožem izbo indijskog kapetana tankera STI Guard porijeklom je iz Dalmacije, neslužbeno doznaje Slobodna Dalmacija, ali živi u inozemstvu.


Kako je prvi objavio Fleetmon, portal specijaliziran za vijesti o pomorstvu, neimenovani 23-godišnji hrvatski pomorac nožem je izbio kapetana, navodno zbog danonoćnih kritika koje je ovaj iznio na račun njegova rada.


Tanker STI Guard je plovio od ruske luke Ust-Luga prema Singapuru, a do napada je 4. veljače došlo u Indijskom oceanu, u međunarodnim vodama, oko 300 nautičkih milja od francuskog otoka Reunion.




Kako u prvotnom tekstu o incidentu piše Fleetmon, ranjeni je kapetan dva puta uboden u prsa, a nakon napada po njega je došao helikopter koji ga je prevezao na bolnicu na Reunionu.


Pomorac je nakon incidenta, koji su prekinuli drugi članovi posade, smješten u izolaciju, a kasnije je uhićen na Mauricijusu, gdje ga 21. veljače čeka saslušanje pred sudom.


Čelnici Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH) u stalnom su kontaktu s obitelji pomorca pritvorenog na Mauricijusu, kao i s riječkom agencijom “Zorović” posredstvom koje je mladi časnik ukrcan na monegaški tanker.


– Angažirani smo u ovom slučaju od njegova samog početka i pružamo svu pomoć u okviru naših kontakata i ovlasti. Obitelj je angažirala odvjetnika s Mauricijusa da zastupa pomorca tijekom postupka koji ga očekuje.


Koliko mi je poznato, zapovjednik broda se uspješno oporavlja zbog čega smo svi skupa dodatno odahnuli, jer to vodi prema lakšoj pravnoj kvalifikaciji djela.


Hrvatskog pomorca vjerojatno će se teretiti zbog napada na zapovjednika, a ne zbog pokušaja ubojstva, što bi trebalo olakšati cjelokupnu situaciju u aktualnim okolnostima, kazao je za Slobodnu Neven Melvan, glavni tajnik SPH.


Kako doznaje Slobodna, mladić je na brodu bio u funkciji trećeg časnika, a ne drugog, kako je to objavio Fleetmon.