Ekstradicijski pritvor

Poljak uhićen u na Rupi na temelju Europskog uhidbenog naloga. Čeka ga izručenje

Fiore Vežnaver

Poljski državljanin Arkadiusz Gabriel Stanczyk  / Foto: V. KARUZA

Poljski državljanin Arkadiusz Gabriel Stanczyk / Foto: V. KARUZA

Sudac istrage Županijskog suda u Rijeci Duško Tišma prihvatio je prijedlog riječkog Županijskog državnog odvjetništva i Poljaku, koji sada živi u Francuskoj, odredio istražni zatvor radi predaje Poljskoj



RIJEKA Poljski državljanin Arkadiusz Gabriel Stanczyk (46) završio je jučer u ekstradicijskom pritvoru u Rijeci, nakon što je na graničnom prijelazu Rupa u petak uhićen temeljem Europskog uhidbenog naloga (EUN).


Sudac istrage Županijskog suda u Rijeci Duško Tišma prihvatio je prijedlog riječkog Županijskog državnog odvjetništva i Poljaku, koji sada živi u Francuskoj, odredio istražni zatvor radi predaje Poljskoj.


Za Poljakom je EUN izdan temeljem odluke Regionalnog suda u gradu Bielsko-Biala u Poljskoj iz listopada 2010. godine. Sud mu je izrekao dvije godine zatvora zbog prijevara i krivotvorenja, pa ga Poljska traži radi izdržavanja te kazne. U tijeku su provjere je li možda za Arkadiuszom Gabrielom Stanczykom izdan još koji EUN.




Stanczyk je izjavio da se protiv izručenju Poljskoj. Procedura je takva da on ima pravo žalbe na rješenje o ekstradicijskom pritvoru, a onda konačnu odluku o tome odobrava li se izručenje donosi izvanraspravno vijeće suda.