Nasilnici u zatvoru

Policijski psi tragači pronašli huligane koji su u vlaku pretukli konduktera

Vanja Vesić

Kako se doznaje agresivni dvojac bio je u vlaku i ničim izazvan počeo razbijati prozorska stakla u vagonu. Nije im bilo dosta divljanja pa su krenuli po kupeima tražiti novi objekt iživljavanja. U jednom odjeljku naišli su na konduktera i iz čista mira nasrnuli na njega i počeli ga udarati



SISAK – Dvojica mladih huligana od 21 i 22 godine završila su istražnom zatvoru nakon što su u nedjelju iza ponoći u vlaku HŽ-a pretukli konduktera, ukrali mu torbu i razbili čak 16 prozorskih stakla vagona.


Divljački napad u kojem je kondukter prošao s lakšim tjelesnim ozljedama dogodio se na željezničkom kolodvoru u mjestu Gornja Gračenica kraj Popovače, potvrdila je PU sisačko-moslavačka.


Zasad se ne zna jesu li napadači bili pod utjecajem alkohola ili droga. Kako se doznaje agresivni dvojac bio je u vlaku i ničim izazvan počeo razbijati prozorska stakla u vagonu. Nije im bilo dosta divljanja pa su krenuli po kupeima tražiti novi objekt iživljavanja. U jednom odjeljku naišli su na konduktera i iz čista mira nasrnuli na njega i počeli ga udarati. Ukrali su mu konduktersku torbu i pobjegli iz vlaka koji je u tom trenutku stajao na kolodvoru u Gornjoj Gračenici. Nesretnog službenika HŽ-a zbrinuli su liječnici Hitne medicinske pomoći, a policija je krenula u potragu za njima. Uz pomoć psa tragača policijski službenici ubrzo su pronašli i uhitili odbjegle huligane.




Nakon privođenja u policijske prostorije nad njima je provedeno kriminalističko istraživanje te su obojica uz kaznenu prijavu zbog oštećenje tuđe stvari i razbojništva predani pritvorskom nadzorniku. Sudac istrage Županijskog suda u Sisku odredio im je mjesec dana istražnog zatvora. 



Sindikat je uputio javnu osudu zbog fizičkih napada na konduktere i javno prozvao Upravu HŽ Putničkog prijevoza d.o.o. ali i policiju da u budućnosti zaštite osoblje vlaka.


– Budu li se mjerodavni i dalje oglušivali na naše pozive, bit ćemo prisiljeni organizirati prosvjede. Organi reda ne rade svoj posao. Nekada je bilo praksa da na rizičnim noćnim linijama uz konduktera bude i policija, no to se zbog ušteda ukinulo. Imamo situaciju da kontrolori nakon napada završe na bolovanju, umanjena im je plaća iako bi prema sudskoj praksi trebali biti plaćeni u punom iznosu jer nisu oni krivci. Napadnutim radnicima HŽ Putnički prijevoz nije ponudio niti pravnu pomoć oko podizanja privatne tužbe protiv napadača jer po službenoj dužnosti ionako nije moguće naplatiti štetu. Radnici dobiju tek jednokratnu naknadu od 2000 kuna, a nakon bolovanja vraćaju se u istu radnu sredinu gdje se zbio nemili incident – upozorio je Forgač.



Zbog nemilog događaja, drugog po redu brutalnog napada na konduktera u posljednja dva tjedna oglasio se i Sindikat hrvatskih željezničara i sazvao izvanrednu konferenciju za novinare na koju je pozvao i žrtve napada, Marijana Jurića i Dragana Brkića s s vidljivim ozljedama na licu.


Predsjednik Sindikata Ivan Forgač otkrio je novinarima da je u nedjelju izudaran njihov kolega Brkić. Spomenutu dvojicu Brkić je zatekao u vlaku kod Sesveta bez kupljenih karata za vožnju. Pustio ih je da se voze bez karte, ali pod uvjetom da izađu na stanici kod Dugog sela. Ipak, nisu poslušali nego su nastavili vožnju, a konduktera su šakama izudarali u zadnjem vagonu dok je pisao zapisnik o ranije napisanim kaznama – kazao je Forgač.


Iz Sindikata navode da su napadi na kontrolore naglo povećani unatrag dvije godine. Samo tijekom 2014. zabilježeno je čak 15 fizičkih napada na službenike u vlaku. Najrizičnije linije su one kod Ivanićgrada na relaciji prema Slavoniji i to prije svega u danima vikenda. S druge strane u posljednjih nekoliko godina smanjuje se broj osoba u pratnji vlaka pa kontrolu karata obavlja tek jedan kondukter. Istovremeno, žale se iz Sindikata, HŽ Putnički prijevoz pod prijetnjom otkaza od konduktera traži da kažnjavaju putnike kaznama i do 500 kuna. Nepremostivi razlog lošeg poslovanja je sve manji prihod od prijevoza putnika, naveo je potpredsjednik Sindikata Vahid Bajraktarević i naglasio:


– Pod geslom »putnika ima, ali se švercaju u vlaku« uvedene su pojačane kontrole rada konduktera i to tako da njihovi nadređeni na kolodvorima i stajalištima rade zasjede i kontrole konduktera i putnika. Kako ni to nije povećalo prihode, uslijedio je velik broj napisanih upozorenja kondukterima o njihovim propustima u radu. No, nitko se ne pita kako jedan kontrolor može pregledati sve putnike u vlaku sa devet vagona bez ičije pomoći i potpuno nezaštićen – upozorio je Bajraktarević.