Slovenija

Policijska postaja Novo Mesto od početka godine zatekla 537 stranaca koji su ilegalno prešli granicu s Hrvatskom

Hina

Ilustracija / Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva

Ilustracija / Snimio Denis LOVROVIĆ / NL arhiva

Ukupno je bilo 185 takvih incidenata, a na zelenoj je granici uhvaćeno 263 stranaca koji su organizirano ili sami u Sloveniju ušli pješice



LJUBLJANA Policijska uprava Novo Mesto koje sa slovenske strane kontrolira područje uz nekoliko većih cestovnih, željezničkih i malograničnih prijalaza s Hrvatskom poput Bregane, Harmice i Dobove u prvih je 11 mjeseci ove godine zadržala 537 stranaca koji su ilegalno prešli »zelenu granicu« ili su na službenim prijelazima sakriveni pokušali izbjeći graničnu kontrolu, objavila je u srijedu slovenska pogranična policija.


Ukupno je bilo 185 takvih incidenata, a na zelenoj je granici uhvaćeno 263 stranaca koji su organizirano ili sami u Sloveniju ušli pješice.


Slično kao lani kad je i kroz Sloveniju prolazio veliki migrantski val koji je zaustavljen zatvaranjem tzv. balkanske rute, i ove godine je među onima koji ilegalno prelaze granicu najviše državljana Afganistana, Sirije i Pakistana, ali je bilo i građana Turske, Albanije i Kosova.




Na graničnom željezničkom prijelazu u Dobovi policijskim su kontrolama od početka godine na vlakovima otkrivene 274 osobe koje su se pokušale sakriti policijskoj kontroli.


Većina onih koji su ilegalno prešli granicu vraćena je hrvatskoj policiji nakon odgovarajućeg postupka readmisije, a neki su u Sloveniji zadržani jer su zatražili azil, što je lani prilikom velikog migracijskog vala bio vrlo rijedak slučaj.


Prema podacima koje je u srijedu objavilo slovensko ministarstvo unutarnjih poslova, u prvih deset mjeseci ove godine na svim granicama sa susjednim državama Slovenija je zabilježila 792 nezakonita ulaska, što je za 89,5 posto više nego u prvih deset mjeseci lani, a iako situacija s prijelazima nije dramatična, slovenska vlada priprema se za svaku mogućnost povećanog priljeva i kaže da dobro čuva schengensku granicu s Hrvatskom.