Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 27
Sutra: 9° 9° 27
26. siječnja 2020.
Potvrdili

Policija provodi kriminalističko istraživanje riječkih maturanata koji su vikali 'Ajmo Ustaše'

Foto Vedran Karuza
Foto Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 23. svibanj 2019. u 16:39 2019-05-23T16:39:49+02:00

RIJEKA Primorsko-goranska policija potvrdila je da istražuje »okolnosti i relevantne činjenice događanja« tijekom proslave zadnjeg dana srednjoškolskog obrazovanja u Rijeci, kad je skupina maturanata izvikivala ustaške slogane i podizala desnu ruku u fašistički pozdrav.

»Po utvrđivanju elemenata svih kažnjivih radnji, protiv počinitelja će se podnijeti odgovarajuće prijave sukladno zakonskim propisima«, stoji u odgovoru policijske uprave na upit novinara.

Za vrijeme Norijade u Rijeci, u srijedu 22. svibnja, kod spomenika oslobođenja Rijeke 1945. godine, gdje se tradicionalno okupljaju maturanti iz riječkih škola i Pomorske škole u Bakru, skupina od desetak maturanata je uzikivala »Za dom spremni« i »Ajmo, ustaše« uz pozdrav desnicom, što je zabilježeno na snimkama objavljenim u medijima.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u Opatiji je, u odgovarajući na novinarska pitanja, ustvrdila da je takvo ponašanje »potpuno neprimjereno«, bez obzira na dob mladih i o kakvom se događaju radi.

»To treba osuditi i raditi na tome kroz obrazovni sustav i u obiteljskom okruženju da se takve pojave više ne događaju«, rekla je ministrica. Dodala je i da treba gledati unaprijed te da se u novom kurikulum povijesti, koji kreće ove jeseni, »osuđuje i ustaški režim, posebno NDH na području današnje Hrvatske, ali i druge totalitarne režime«.

»Jasno je napisano i sigurna sam će se kroz edukacije nastavnicima omogućiti da, ne samo kroz povijest, nego i kroz međupredmetne programe učenicima iznesu argumente i upute ih u povijesnu istinu, a nakon toga je na roditeljima da prepoznaju da se ne može biti građaninom Hrvatske i Europe da se te činjenice uvažavaju i ponaša neprimjereno, bez obzira na okolnosti«, rekla je ministrica.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu
Biramo najbolje privatne iznajmljivače

Dodijeljena nagrada digitalnom šampionu