Nastavlja se kriminalističko istraživanje

Policija identificirala sumnjivce za mučki napad na čvoru Orehovica

Fiore Vežnaver

Foto F. Vežnaver

Foto F. Vežnaver

Ne znamo koga napadači predstavljaju, mada nešto sumnjamo, ali o tome ne bismo željeli govoriti, ističe trener rapskih juniora Josip Puljar Matić, koji je jučer održao trening s napadnutom ekipom



RAB, RIJEKA » Policijski službenici PU primorsko-goranske identificirali su više osoba koje dovode u vezu sa subotnjim napadom na čvoru Orehovica. Nad njima se, kako su priopćili, provodi kriminalističko istraživanje.


“Navedenog dana oko 8,30 sati ispred tunela Trsat na Riječkoj zaobilaznici nepoznate osobe su u kombi vozilo riječkih registracijskih oznaka  ubacile zapaljivo sredstvo. Ovom prilikom lakše je ozlijeđen 19-godišnji mladić koji se nalazio u kombi vozilu. Osim njega, u kombi vozilu bila su još šestorica mladića starosti 17 i 18 godina, 34-godišnjak te 51-godišnji vozač. Materijalna šteta je prema prvim procjenama oko šest tisuća kuna”, objavili su iz policije..


Kriminalističko istraživanje u cilju utvrđivanja svih relevantnih činjenica i okolnosti ovog događaja se nastavlja.




Napadači su mučki napali putnike kombija, zacijelo motivirani pogrešnom pretpostavkom da je riječ o navijačima Hajduka, članovima Torcide, koji putuju za Poreč, gdje je splitski klub imao prijateljsku utakmicu. No na meti su se – ni krivi ni dužni – našli članovi Malonogometnog kluba Rab, koji su putovali za Labin, na utakmicu juniorske Druge malonogometne lige zapad.



Žrtve napada objašnjavaju da su u jednom automobilu vidjeli zastavicu, obješenu o ogledalo u putničkoj kabini, s natpisom »Armada Škurinje«. Dva auta, riječkih registracija, počela su pratiti kombi još kod Jadranova. Fiat Uno je znao biti i ispred, usporavao ih, pokušavajući ih i zaustaviti. Sve je kulminiralo u podvožnjaku Orehovica kada su napadači najprije jednim automobilom, fiatom uno, prepriječili put kombiju, Taxiju Johnny, u kojem se nalazilo sedam nogometaša, predstavnik kluba i vozač. Astra je blokirala kombi sa stražnje strane… Iz svakog od dva auta razletjelo se po sedam-osam mladića. Potrčali su do kombija, razbili bočno staklo, otvorili vrata, ubacili baklje, te počeli tući mladiće… Predstavnici navijačke skupine Armada, u čije se članove i zbog zastavice u automobilu, upire prst krivnje zbog napada, jučer nisu željeli komentirati incident.



Nedugo nakon što se nemili incident dogodio, vijest o napadu na mlade nogometaše s Raba proširila se otokom. Odmah u subotu ujutro kružila je i informacija da je motiv napada greška, odnosno da su napadači mislili kako je riječ o članovima Torcide. Zanimljivo je da je u Rabu u subotu održan humanitarni malonogometni turnir u suorganizaciji MNK Rab. Dok su Rabljani pripremali humanitarne utakmice, njihovi juniori nehumano su napadnuti u Rijeci.


  – Ne znamo koga napadači predstavljaju, mada nešto sumnjamo, ali o tome ne bismo željeli govoriti, ističe trener rapskih juniora Josip Puljar Matić, koji je u trenutku napada bio u automobilu nekoliko stotina metara iza napadnutog kombija.


Foto F. Vežnaver


Foto F. Vežnaver



  Puljar Matić i mladi nogometaši vratili su se na Rab oko 15 sati, dočekali su ih predstavnici kluba na čelu s predsjednikom Stjepanom Bobanom, koji ističe da je ovo izravan napad na klub. MNK Rab je, inače, nakon duže stagnacije, ove godine krenuo uzlaznom putanjom. Seniori se uspješno natječu u Drugoj ligi – zapad i osvojili su kup te lige, a brojni su i mladi nogometaši budući da je mali nogomet na Rabu trenutačno gotovo i popularniji nego veliki nogomet. Jedna od skupina tih mladića je nastradala, što je veliki šok za klub.


– Dečki su zapamtili automobile, ali u onoj zbrci nisu uspjeli zapamtiti tablice. Svima sam rekao da u 40 godina nogometne karijere, po regiji i šire, ovako nešto nikad nisam doživio. Ovo je strašno, životi maloljetnih dječaka su bili u pitanju. Ne znam što reći o ljudima koji su to napravili, ili neljudima, kaže Puljar Matić, koji je jučer održao trening s napadnutom ekipom.


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista…