Uspjeli ih spasiti

Policajci na rukama nosili smrznute migrante s Plješivice. Među njima je bilo i jednogodišnje djece

P. N.



Epilog noćašnje akcije spašavanja skupine migranata kod Korenice na sreću  ulijeva optimizam. Ali samo jednim dijelom ove netom okončane odiseje.


Iz Policijske uprave ličko-senjske danas smo dobili priopćenje po kojemu su policijski službenici Postaje granične policije Korenica i pripadnici Specijalne jedinice policije jučer u poslijepodnevnim satima prilikom pojačanog postupanja suzbijanja ilegalnih migracija na području planine Plješevica u teškim vremenskim uvjetima zatekli više osoba kojima je bila potrebna medicinska pomoć.


S obzirom na nepristupačnost terena i visoki snijeg u akciju zbrinjavanja i što žurnijeg pružanja liječničke pomoći promrzlim osobama uključeni su vatrogasci i djelatnici Lika cesta koji su raščistili snijeg. Uz promrzle žene i djecu bila su i četiri muškarca, ukupno 15 osoba.




Policijski su službenici nosili do vozila djecu starosti od 1 do 10 godine, a zbog dubokog snijega su na rukama iznijeli i žene. Na mjestu događaja pružena im je liječnička pomoć, a potom su djeca i žene prevezeni u Opću bolnicu Gospić.


Nakon liječničkog tretmana i pregleda, danas prije podneva u Korenicu su u prihvatni centar PP Korenica vraćena sva djeca i dvije žene, a muškarci se ondje nalaze od sinoć. Nakon utvrđivanja identiteta svi će migranti biti vraćeni u BiH.



Uzimanjem podataka je utvrđeno kako je riječ o migrantima iz Irana i Sirije. Građani Korenice ističu kako je postalo uobičajeno da migrante na potezu od Korenice do Ličkog Petrovog Sela unatoč snijegu i zimi dočekuju šverceri ljudi koji ih potom prevoze do slovenske granice.