Slučaj desetljeća

Podignuta optužnica za smrt sestara Filipović: Robert Žaja pred sudom će odgovarati za stravičnu nesreću

Slavica Kleva

Gotovo jedanaest godina od stravične nesreće tijekom kojih se tražila osnovano osumnjičena osoba koja je prouzročila smrt dviju mladih djevojaka, Općinsko državno odvjetništvo podignulo je protiv Roberta Žaje optužnicu zbog izazivanja prometne nesreće



RIJEKA Nešto više od šest mjeseci proteklo je otkad je Robert Žaja (47) iz Čavala, Mavrinci, uhićen pod osnovanom sumnjom da je izazvao prometnu nesreću 15. prosinca 2006. godine oko 20.25 sati na dionici autoceste A6 kod Čavala i kršenjem propisa o sigurnosti prometa izazvao smrt sestara Filipović, Višnje i Gordane.


Danas, gotovo jedanaest godina od stravične nesreće tijekom kojih se tražila osnovano osumnjičena osoba koja je prouzročila smrt dviju mladih djevojaka, Općinsko državno odvjetništvo podignulo je protiv Roberta Žaje optužnicu zbog izazivanja prometne nesreće, temeljeći je na rezultatima iscrpnog dokaznog postupka, provedene su dokazne radnje, ispitan je niz svjedoka, očevici prometne nesreće te kobne noći, svjedoci koji su zapamtili dijelom registarski broj automobila koji se kretao u krivom smjeru autocestom A6 u blizini mjesta Čavle, provedeno je detaljno prometno vještačenje, posebno kočiono-upravljački mehanizam na osobnom automobilu »toyoti yaris« poginulih sestara Filipović, fizikalno-kemijsko vještačenje, mehanoskopsko, ali i kombinirano prometno-sudsko medicinsko vještačenje.


Optužnicom se okrivljenika tereti da je u večernjim satima 15. prosinca 2006. upravljao osobnim vozilom Renault Clio autocestom A6, na Čavlima, protivno odredbi članka 49. st. 2. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, odnosno kretao se autocestom u zabranjenom smjeru pristajući da time ugrozi sigurnost drugih sudionika u prometu. Takvom vožnjom je dolaskom kod kilometarske oznake 76+600 naišao na osobno vozilo marke Toyota Yaris kojim je iz dozvoljenog pravca upravljala tada 22-godišnja hrvatska državljanka, koja je izbjegavajući izravan sudar s njegovim vozilom naglo skrenula udesno, uslijed čega je vozilom udarila u ivičnjak pa se automobil više puta prevrnuo od udara. Vozačica i njezina tada 18-godišnja sestra smrtno su stradale, dok su trojica suputnika u istom vozilu zadobili lake tjelesne ozlijede.




Foto: R. BRMALJ


Foto: R. BRMALJ



*opširnije u tiskanom izdanju Novog lista u četvrtak, 29. lipnja 2017.