Vještačenje potvrdilo da je ubojstvo počinio neubrojiv

Podignuta optužnica protiv ubojice s Rastočina, tužitelji tvrde da je opasan

Hina

Arhiva NL

Arhiva NL

Fotodokumentacija što je dostavljena sudu ukazala je na to da je Vinko Petek u svom stanu imao – metu s naznačenim potencijalnim žrtvama. Ispostavilo se da se na meti nalazi više inicijala, među kojima su i V. L., a oni odgovaraju – ubijenom stanaru zgrade Vladimiru Lakičeviću



Riječko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv 75-godišnjeg Riječanina koji je u srpnju pištoljem usmrtio susjeda iz zgrade u ulici Rastočine, a navode i da je zločin počinio neubrojiv te da mu se zbog duševnih smetnji treba odrediti prisilan smještaj, jer bi na slobodi mogao počiniti još teže kazneno djelo.


Tužiteljstvo tvrdi da je 75-godišnjak susjeda usmrtio “u stanju u kojem nije mogao shvatiti značenje svojeg djelovanja niti upravljati svojim postupcima”. Navode i da je, nakon što je inicirao verbalni i fizički sukob s 54-godišnjim susjedom, u njega ispalio više metaka iz pištolja, pri čemu je žrtva zadobila više ustrijelih i prostrijelih rana glave i tijela.


“Tijekom istrage je provedenim vještačenjem utvrđeno kako okrivljenik zbog teže duševne smetnje nije bio sposoban shvatiti značenje svojih postupaka niti upravljati svojom voljom. Budući da je utvrđeno da je okrivljenik ubojstvo počinio u neubrojivom stanju te da je opasan za okolinu… postavljen je zahtjev da mu se odredi prisilan smještaj prema odredbama Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama”, izvijestilo je tužiteljstvo na svojoj internetskoj stranici.




Dodaju i da je stoga predloženo i produljenje istražnog zatvora “s obzirom da je u vrijeme počinjenja protupravnog djela bio neubrojiv i da bi zbog duševnih smetnji mogao počiniti teže kazneno djelo”.


Osumnjičeni je bio u konfliktnim odnosima s više stanarima kojima je i ranije prijetio, a oružje iz kojeg je pucao je posjedovao legalno.


Podsjetimo, Vinko Petek (74) legalno je posjedovao dva pištolja i pušku, a jednim od tih pištolja, kalibra 7,65 mm, je i pucao u žrtvu. Susjedi ga opisuju kao strastvenog ljubitelja oružja, koji je znao i odlaziti na streljanu. Ocrtavaju ga kao sklonog sučeljavanju s drugim stanarima zgrade, a ishodište razmirica često je bila njegova ljubav prema hranjenju golubova, što je smetalo susjedima, a Petek je prema njima, čini se, bio sve samo ne uljudan i ljubazan. Uzroci tragedije nalaze se, čini se, prije svega u karakteru i konfliktnosti ličnosti pucača, uz ranije razmirice između dvojice aktera.


Osumnjičeni Petek u svojim izjavama istražiteljima nije poricao da je pucao u drugog stanara zgrade, ali je iznio svoje razloge, ukazujući da se smatrao ugroženim. Mada ga stanari nebodera smatraju konfliktnom osobom, a čini se da je nemali broj onih kojima je upućivao prijetnje, sam Petek je, izgleda, imao osjećaj da je on meta.


Vinko Petek s više hitaca iz pištolja nanio je 5. srpnja ove godine smrtonosne ozljede Vladimiru Lakičeviću (54), građevinskom poduzetniku, u ulaznom holu nebodera na Rastočinama. Rekonstrukcija događaja pokazala je da se kobni susret dvojice najprije dogodio u liftu zgrade u kojoj obojica stanuju. Petek tvrdi da ga je Lakičević fizički napao, udario u glavu, dok tužiteljstvo tereti Peteka da je upravo on inicirao verbalni i fizički sukob s 20 godina mlađim muškarcem. U trenucima što su uslijedili nesretni Lakičević je izašao iz lifta u prizemlju zgrade.


Tada je uslijedio dio događaja što će biti okončan stravičnim zločinom: Petek se sumnjiči da je zapucao iz pištolja prema Lakičeviću, ispalivši mu u tijelo i glavu više hitaca. Ako je zaista istina ono što nam navode upućeni u slučaj, za Peteka bi posebno inkriminirajući mogao biti sam način ispaljivanja hitaca; naime, osim što je pucao u žrtvu nakon što je on već odlučio otići, izgleda da je Petek pucao u nesretnika i kada je 54-godišnjak već ležao bespomoćan. Neki stanari tvrde da su upravo tog dana kada je Petek pucao u Lakičevića njih dvojica imala ročište na prekršajnom sudu, zbog njihovog ranijeg sukoba.


Fotodokumentacija što je dostavljena sudu ukazala je na to da je osumnjičeni Petek u svom stanu imao – metu s naznačenim potencijalnim žrtvama (!). Ispostavilo se da se na meti nalazi više inicijala, među kojima su i V. L., a oni odgovaraju – ubijenom stanaru zgrade. Na meti, što je pronađena na roletama na prozoru sobe Petekova stana, bilo je još inicijala, a i jedno prezime, zacijelo ljudi s kojima je osumnjičeni bio u sukobu.