Uskok završio istragu

Podignuta optužnica protiv bračnog para Cetinski i riječkih poreznika; Vinka Cetinski: To je farsa!

Hina

Vinka Cetinski tvrdi kako se u javnost izlazi s gotovo istom konstrukcijom kao i prošlog ljeta, kada su sve četvero uhitili nakon jednogodišnjeg istraživanja te da je, kao i tada, "glavni cilj bio i ostao - kako opravdati postupak koji su u ime Danka Končara pokrenuli i potrošili silni proračunski novac", a nisu uspjeli ništa dokazati jer je to nemoguće budući da, kako tvrdi, ne odgovara istini



Nakon provedene istrage USKOK je pred Županijskim sudom u Rijeci podignuo optužnicu protiv poreznih inspktora riječke porezne ispostave Mirjane Grijak (63) i Silva Jelenčića (57) te medijski eksponiranog bračnog Cetinski, bivše ministrice kulture Vinke Cetinski (68) i pjevača Mirka (68) zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te krivotvorenja isprave.


Vinka Cetinski ocijenila je večeras u priopćenju za javnost da je optužnica koju podiže Uskok protiv nje i njezina muža Mirka te dvoje riječkih poreznika, koji su im, po optužnici, zbog nevjerodostojne i krivotvorene dokumentacije kao zakonite prihode priznali imovinu od gotovo 25 milijuna kuna, pravosudna farsa kojoj u Hrvatskoj nema premca.


Vinka Cetinski tvrdi kako se u javnost izlazi s gotovo istom konstrukcijom kao i prošlog ljeta, kada su sve četvero uhitili nakon jednogodišnjeg istraživanja te da je, kao i tada, »glavni cilj bio i ostao – kako opravdati postupak koji su u ime Danka Končara pokrenuli i potrošili silni proračunski novac«, a nisu uspjeli ništa dokazati jer je to nemoguće budući da, kako tvrdi, ne odgovara istini.




Negdašnji pjevač Mirko Cetinski i njegova supruga Vinka, bivša doministrica turizma, zbog tog su slučaja uhićeni krajem srpnja prošle godine, a prije su se suočili s optužbama da su poduzetnika Danka Končara prijevarom, kupujući za njega nekretnine u Istri, oštetili oko 150 milijuna kuna.


V.Cetinski navodi i da javnost treba znati da je provjeru imovine inicirao Uskok te da je za to izabrao riječku Poreznu upravu.


»Međutim, kada ovi nisu mogli udovoljiti njihovim očekivanjima, započet je nad nama novi progon i javno sramoćenje. A u stvarnosti poreznici su samo trebali biti iskorišteni kao ‘premosnica’ da bi nas iznova zatvorili. Ispada da smo mi bili sirotinja dok se Končar nije pojavio, a potom smo se odjedanput obogatili, što, naravno, nije istina, već je najobičnija i gnjusna podvala. Kao da nismo ništa u životu radili i stvorili već čekali da nam se ‘dogodi’ Končar«, stoji u prioćenju Vinke Cetinski.


»Optužnica koju Uskok podiže pravosudna je farsa kojoj nema premca u Hrvatskoj. Oni ne priznaju ništa, a Porezna uprava u Rijeci je svoje dvogodišnje istraživanje okončala s pet potpisa odgovornih osoba«, tvrdi Cetinski i pita zbog čega se onda terete samo njih dvoje. Također tvrdi kako su i ostali znali o kojem se postupku radi i da su bili ‘na koordinacijama’ s policijom i DORH-om te su znali što im je zadaća – da dokažu nerazmjer zarade i imovine.


Ali to je jednostavno nemoguća misija jer taj nerazmjer jednostavno ne postoji, navodi Cetinski i dodaje da ako se ne slažu s nalazima Porezne uprave, onda se u pravno uređenoj državi pokreće upravni postupak.


Svi vještaci i stručnjaci kojima smo stavili na raspolaganje svoje prihode i imovinu koju imamo su došli do zaključka kako nam je dokaziv prihod znatno veći od imovine s kojom raspolažemo, tvrdi među ostalim Cetinski i dodaje kako za Uskok to nije dovoljno – oni moraju opravdati svoj angažman kao servis Danka Končara i njegovih ovdašnjih ‘kompanjona’