Optužba za nesavjesno liječenje

Počelo suđenje umirovljenom riječkom neurokirurgu; Eškinja tvrdi da nije kriv za smrt pacijenta

Slavica Kleva

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Dr. Nevena Eškinju tereti se da je 14. lipnja 2012. godine propustio na vrijeme pregledati ozlijeđenog Ivana Juričevića koji je tjedan dana kasnije preminuo. Eškinja je kratko odgovorio da se ne osjeća krivim



RIJEKA  Jučer je pred vijećem sutkinje Sandre Juranović održano prvo ročište u slučaju optuženog umirovljenog liječnika, specijalista neurokirurga Nevena Eškinje (66) kojeg se tereti da je 14. lipnja 2012. godine počinio teško djelo protiv zdravlja ljudi nesavjesnim liječenjem kojim je prouzročena smrt 31-godišnjeg Riječanina Ivana Juričevića.


Jučer je na samom početku rasprave predsjednica vijeća sutkinja Juranović zatražila od tužitelja Damira Gosića da pročita optužni akt u kojemu stoji da je »14. lipnja oko 22.40 sati na hitnom traktu KBC-a Rijeka zaprimljen Juričević s ozljedom glave komu je specijalizantica učinila kraniogram, snimku vratne kralježnice i desne podlaktice, a zbog dodatnog pregleda, telefonom je nazivala dežurnog neurokirurga mr. sc. Eškinju u više navrata, a koji joj se prvi put javio sad već 15. lipnja u 4 sata. No, dežurni Eškinja je pregledao pacijenta u 7 sati, iako svjestan da nepravovremenim dijagnosticiranjem i liječenjem zdravstveno stanje pacijenta može biti pogoršano«.


Nesretnog Juričevića pregledao je dakle tek u 7 sati, propustivši učiniti opsežniju obradu, naložiti pregled mozgovine (CT mozga) kojim bi se utvrdilo krvarenje i ozljede u mozgu. Eškinja je zapravo zbog alkoholiziranosti pacijenta uputio na Kliniku za psihijatriju gdje je pregledan i potom upućen neurologu liječniku Marku Legcu koji mu je ordinirao hitni CT mozga temeljem čega je utvrđeno da postoji više ozljeda mozga, žarišnih krvarenja.




U optužnici se nadalje navodi da je nesretni Juričević ponovo prevezen na lokalitet Sušak gdje je hitno operiran i primljen u jedinicu intenzivnog liječenja. Juričević je 21. lipnja preminuo zbog ozljeda mozga i krvarenja u lubanjskoj šupljini, stoji nadalje u optužnici.


Nije njegov pacijent


Optuženi liječnik Eškinja kratko je odgovorio da se ne osjeća krivim. Za razliku od tužitelja Gosića koji će ispitivanjem svjedoka, svih dežurnih liječnika i medicinskih sestara te ostalog osoblja koje je radilo te noći i drugog dana, pokušati dokazati da je dr. Eškinja protupravno postupao te tako ostvario sva obilježja kaznenog djela, odvjetnik Milenko Škrlec koji zastupa dr. Eškinju tvrdi suprotno.


– Ivan Juričević nikada nije bio pacijent Nevena Eškinje, niti odjela na kojemu je optuženi liječnik radio, već pacijent Hitnog trakta KBC-a. Nije točno  da nije bilo aktivnosti liječnika Eškinje, dokazat ćemo da je pregledao pacijenta i imao uvida u medicinsku dokumentaciju i usmjerio pacijenta na odjel. Osobno je dr. Eškinja u 23.50 sati 14. lipnja uputio i predložio da se pacijenta  prevede u drugi odjel iako nije u njegovoj nadležnosti, pa ćemo stoga kroz postupak tražiti utvrđenje nadležnosti transporta pacijenta. Aktivnosti dr. Eškinje nemaju nikakve veze sa smrću Juričevića i to ćemo kroz postupak i dokazati, bio je rezolutan Škrlec.


Dopunsko vještačenje


– Zatražit ćemo i dopunsko vještačenje jer smatramo da zagrebački vještaci, specijalisti internist i radiolog, ne mogu odgovoriti na sva pitanja, a i sami su rekli »da nije sigurno koja bi posljedica bila da je pacijent Juričević bio odmah podvrgnut operativnom zahvatu«. Utvrdit ćemo i udaljenost od sobe dežurnog liječnika dr. Eškinje do sobe gdje je pacijent zaprimljen, pa ćemo istražiti, ako je već netko Eškinju zazivao telefonom, kako se tvrdi u optužnici od 4 do 7 sati, zašto nije osobno »preskočio« tih dvadesetak stepenica, zaključio je Škrlec, ustvrdivši da nema osnova za kazneni progon liječnika.


S druge strane, odvjetnica Ingrid Barić koja zastupa  obitelj pokojnog Juričevića samo je kratko kazala da je parnica za naknadu štete u odnosu na tuženika KBC pravomoćno riješena, a da se na sudsku odluku o naknadi štete KBC nije niti žalio.


Predsjednica vijeća, sutkinja Juranović, stoga je zakazala novi termin rasprava na kojima će se ispitati svi predloženi svjedoci.