Ne osjeća se krivim za obijesnu vožnju

Počelo suđenje riječkom “Mad Maxu” Borisu Prpiću: Da, čini mi se da se protiv mene vode još tri sudska postupka

Slavica Kleva

Snimio Roni BRMALJ

Snimio Roni BRMALJ

Prpić je riječkim prometnicama 8. svibnja slalom vožnjom sijao strah, ozbiljno kršeći prometne propise i dovevši u opasnost ostale sudionike u promet



Ne, ne smatram se krivim, izjavio je Riječanin Boris Prpić (25), doveden  iz istražnog zatvora, a na pitanje predsjednice vijeća sutkinje Sandre Juranović koja ga je upitala kakav stav zauzima naspram optužnice za obijesnu vožnju i pokušaja prisile prema policajcima.


Riječki »Mad Max«, naime, nalazi se u riječkom pritvoru zbog obijesne vožnje riječkim prometnicama  8. svibnja kada je doslovce slalom vožnjom sijao strah, ozbiljno kršeći prometne propise i nemalo puta dovevši u opasnost sve ostale sudionike u prometu.


– Da, čini mi se da se protiv mene vode još tri sudska postupka, bio je Prpićev sljedeći odgovor na pitanje sutkinje da li se protiv njega vodi još kakav postupak.




Nakon što je tužiteljica Suzana Gracin pred vijećem pročitala optužnicu, sutkinja je za narednu raspravu pozvala svjedoke. Prpić je kazneno djelo počinio samo 18 dana nakon izlaska iz zatvora, a bio je osuđen na  godinu i osam mjeseci zatvora zbog krađe dvaju automobila i izazivanja prometne nesreće.


Bezobzirna vožnja


Bezobzirna i nerazumna vožnja gradskim ulicama koja je trajala gotovo cijeli dan 8. svibnja kada je u  poslijepodnevnim satima konačno zaustavljen i uhićen na Čavlima »odrađena» je osobnim vozilom  BMW- probnih tablica. Na Zametu nije stao na pješačkom prijelazu kako bi propustio pješaka, odmah je pretekao drugo osobno vozilo preko pune crte, ali su ga na njegovu žalost uočili  djelatnici Druge policijske postaje. No, Prpić se oglušio i na svjetleće i zvučne signale i tada je krenula potjera, najprije ulicama Zameta, pa Krnjeva da bi se potjera nastavila prema Rupi,  potom cesti prema Matuljima i u smjeru tunela Učka.


Nisu policajci uspjeli zaustaviti Prpića koji se kratko »primirio», no automobil BMW zapažen je u Osječkoj ulici  ponovo u ranim poslijepodnevnim satima. Premda se i tu oglušio na zvučne i svjetlosne signale, ubilačku vožnju nastavio je tunelima Škurinje, Katarina i Trsat, a nakon toga i slalom vožnjom u smjeru Kikovice, a dolaskom na čvor Orehovica skrenuo udesno i nastavio vožnjom ugrožavati i druge sudionike u prometu. Prpić je potom oduzeo prednost jednom osobnom automobilu i nastavio kretanje po DC3 u smjeru Čavala, a prolaskom nadvožnjaka Soboli auto mu se zanio pa izletio izvan kolnika s desne strane ceste na zemljano-kameni usjek.


Sredstva prisile


Nakon što je izletio s ceste u Sobolima, pokušao je bježati pred policijskim vozilom Prometne policije koji su ga pokušavali zaustaviti. Zapriječili su mu prolaz postavljanjem službenog vozila na prometnom traku ispred njegovog BMW-a, a u trenutku kada je policajac izlazio iz vozila kako bi primijenio policijske ovlasti prema njemu da ga spriječi, vozilom je krenuo naprijed.


Prpić je prednjim dijelom udario u prednja desna vrata službenog vozila, nakon čega je policijski službenik uspio izaći iz vozila na zadnja vrata, pa zajedno s drugim policijskim službenikom uspio konačno svladati Prpića primjenom sredstava prisile. Kasnije je utvrđeno da Prpić cijelo vrijeme upravlja neregistriranim i tehnički neispravnim vozilom i bez vozačke dozvole.