Dobar ulov

Pljačkaši u Malinskoj “omastili brke”: Bankomat bio do vrha pun novca

Fiore Vežnaver

Lopovi nisu udarili u prazno. Policija ne želi dati točan iznos, ali doznajemo da se ukradenom svotom može kupiti vrlo solidan auto više srednje klase. Po načinu i rezultatima, ''posao'' su obavili profesionalci



RIJEKA Još uvijek nema naznaka da je policija uspjela ući u trag pljačkašima  koji su u ponedjeljak oko  4 sata ujutro podmetnutom eksplozijom  demolirali bankomat Privredne banke Zagreb, smješten na ulazu u trgovački centar Plodine u Malinskoj. Policija je sigurno obavila niz obavijesnih razgovora, no zasad nema saznanja što bi ukazivala da se počeo zatvarati obruč oko onih koji su razvalili bankomat.


U interesu istrage i rasvjetljavanja slučaja, policija je zasad vrlo štura u informacijama, službeno se ne objavljuje ni podatak da li je uopće odnesen novac iz bankomata, no izvori bliski istrazi navode da je pljačkaš-bombaš, koji je zacijelo imao i pomagače, odnio popriličnu svotu novca. Riječ je, navodno, o svoti novca kojom se može kupiti vrlo solidan auto više srednje klase, ili dva auta golf klase.


Malo plina, puno rezultata


Izvori bliski istrazi navode da su istražitelji zaključili da je najvjerojatnija verzija po kojoj je pljačkaška ekipa u demoliranju bankomata i izazivanju eksplozije koristila metodu s ubacivanjem plina iz boca za autogeno zavarivanje (kisik i acetilen). Ta  je metoda pljačke uporabljena i prije tri godine u razvaljivanju dvaju bankomata na ulazu u Plodine u Kostreni. No, za razliku od tog slučaja s kraja travnja 2011. godine, na uskrsno jutro, kada je pričinjena velika šteta na ulaznom prostoru kostrenskog trgovačkog centra, kolatelarna šteta u malinskarskim Plodinama pri demoliranju bankomata PBZ-a bila je mnogo manja. Detonacija je bila puno slabija, ali je postignut cilj; bankomat je razvaljen.




Po tom detalju, a i nekim drugim, istražitelji zaključuju da je  pljačka  malinskarskog bankomata izvedena vrlo profesionalno, bez nepotrebne velike štete i uz manju buku. Koliko se može saznati, na mjestu događaja policijski istražitelji nisu pronašli boce s plinom za autogeno zavarivanje niti išta drugo od obrtničko-pljačkaške opreme, poput crijeva za dovod plina, što se inače po Hrvatskoj znalo događati. Upućeni u slučaj navode da su se pljačkaši trudili da ne ostave ništa iza sebe, čime bi im se moglo ući u trag. 


Soli na rep


– Neće ih biti lako pronaći, ovi napadači na bankomat dobro znaju svoj »posao«, rekao nam je jučer jedan izvor blizak istrazi. Uobičajeno u ovakvim situacijama, neki predmeti i tragovi s mjesta događaja proslijeđeni su na vještačenje u Zagreb, a koliko će oni pomoći u otkrivanju počinitelja ostaje da se vidi.


O tome tko stoji iza eksplozije može se zasad samo spekulirati, no vjerojatno je da to nije počinio nitko iz Malinske, bilo bi prerizično. Upućeni u ovu problematiku navode da bankomat u Malinskoj zacijelo nije slučajan odabir pljačkaša, već je ocijenjeno da se nalazi na dobroj lokaciji. Trgovački centar Plodine, u kojem je bankomat PBZ-a, nalazi se na osami (iako je uz glavnu prometnicu), najbliži objekt je benzinska crpka Petrola, udaljena pola kilometra, a najbliža nastanjena kuća daleko je kilometar.


Posljednja slična pljačka bankomata u riječkoj regiji dogodila se početkom veljače prošle godine u središtu Škrljeva. I tada oko 4 sata ujutro,  pljačkaš-bombaš je demolirao  bankomat Erste banke, smješten na ulazu u market Brodokomerc Nove. No, tada,  po svemu sudeći, nije primijenjena pljačka bankomata na tzv. »istarski način«, paljenjem i eksplozijom plina  iz boca za autogeno zavarivanje, već je uporabljen »klasični« eksploziv što je vjerojatno nekako uguran u bankomat, nakon što je na njemu napravljen otvor. Iz bankomata Erste banke nije, navodno, nestala velika svota novca, a naša saznanja kazuju da ta pljačka nije riješena.