Suđenje Janku Jankoviću i Markusu Čubriću

Pljačkali po Rijeci i mlatili žene bokserom, sada se kaju

Šarlota Brnčić

Janko Janković (25) iz Raba i Markus Čubrić (25) iz Kostrene priznali su pred sudom svoja nedjela. Terete se za pljačku i pokušaj pljačke u kojoj su teške ozljede zadobile Vera Kolveši i Zoja Berisha



RIJEKA Rabljanin Janko Janković (25) i Kostrenjanin Markus Čubrić (25) jučer su sjeli na optuženičku klupu Županijskog suda u Rijeci pod optužbama za prošlogodišnje razbojništvo u zlatarskoj radnji »Anita« i pokušaj razbojništva u zlatarskoj radnji »Kolveši« u strogom centru grada. Janković je također optužen za pokušaj nanošenja teške ozljede uposlenici zlatarne »Kolveši«, a Čubrić za nanošenje teške ozljede supruzi vlasnika zlatarne »Anita«. Obojica su već prethodno na pripremnom ročištu priznali djela te su se i na početku suđenja izjasnili da se smatraju krivima. Čubrić je međutim osporio količinu otuđenog zlata navedenu u optužnici.



Zoja Berisha je igrom slučaja bila u radnji, a napadnuta je u trenutku dok je suprug stotinjak metara dalje otišao po marendu. Na upite Barbare Sandalj odgovarala je jedva čujno uz sudskog prevoditelja. Rekla je kako i dalje ima jake bolove na desnoj strani lica kao posljedicu operacije, bolove rebara i u vratu. Liječenje joj i dalje traje, a uskoro će morati ponovno na operaciju lica te ju čeka i operacija vrata. Jako ju boli ruka, ima šumove, oštećen joj je vid, a povremeno joj zna oteći i lice. Nema snage. Muž i troje djece se brinu o njoj, boji se izići te ne može ostati sama u kući. Ima i probleme sa spavanjem, trnu joj ruke i noge. U napadu je zadobila prijelom osmog i devetog rebra desne strane tijela, prijelom desne jagodične kosti i prednje stijenke gornje čeljusti s krvarenjem u sinus, kao i prijelom sedmog vratnog kralješka.



Kajanje optuženog




Prema optužnici, 9. srpnja 2012. godine oko 11.20 sati u zlatarni »Kolveši« na riječkom Korzu Janković je, u nakani da teško povrijedi, šakom s »bokserom« udario Veru Kolveši više puta snažno u glavi te šakom i nogom po tijelu. U to vrijeme je Čubrić zaklanjao tijelom pogled u unutrašnjost radnje i pokušao otvoriti kasu, ali se aktivirao alarm, pa su pobjegli ne uspjevši ništa uzeti. Također, i da su 25. svibnja prošle godine iz zlatarne »Anita« u Ulici Janeza Trdine uzeli 413 grama zlatnog nakita i 560 grama srebrnog nakita u vrijednosti od 152.950 kuna. Janković je tada ispred radnje pazio da netko ne naiđe, dok je Čubrić više puta snažno udario Zoju Berisha po glavi i tijelu uslijed čega je pala na tlo i izgubila svijest.


Na upite predsjednika sudskog vijeća Saše Cvijetića da li će iznositi obranu, obojica su odgovorila potvrdno. I dok je Čubrić rekao kako će obranu dati na kraju postupka, Janković se na to odlučio odmah. Ustao se i izjavio »nemam se kako braniti, niti se želim braniti. Mogu samo reći da mi je iskreno žao. Pokušati ću se iskupiti kroz kaznu« te dodao kako u nastavku neće dalje iznositi obranu. U sudnicu su zatim pozvane žrtve napadača, Vera Kolveši i Zoja Berisha, svjedokinje koje je zamjenica Županijske državne odvjetnice Barbara Sandalj upitala o posljedicama, kako fizičkim tako i psihičkim nakon razbojstava.


Teške posljedice


– Stalno sam pod lijekovima. Potražila sam pomoć i psihijatra i psihologa. Ne spavam, imam noćne more, ne daj bože nikome ovakvo što. Dijagnosticiran mi je PTSP, a od srpnja idem u bolnicu na šest tjedana terapije. Imam još uvijek hematom ispod lijevog oka na koje vidim i ne vidim. Glavobolje imam non-stop. Ne prođe dan da zbog njih ne popijem tabletu. I na injekcijama sam zbog glavobolja. I kad ležim boli me lijeva strana glave gdje me tukao. To su bili takvi udarci. Prije sam radila, a sada sam u mirovini. Tko bi više radio. Ne mogu zamisliti da bi išla na to radno mjesto, posvjedočila je Kolveši koja je u napadu bila zadobila krvni podljev na glavi, podljev na licu ispod lijevog oka s krvarenjem spojnice oka i podljev na hrptu desne šake.


Interesantno je da su mladići prije pothvata na zlatarnu na Korzu sjedili u obližnjem kafiću udaljenom svega nekoliko metara te da ih je po izlasku iz radnje »snimila« nekolicina građana kojima su bili na prvi pogled sumnjivi. Jedan od njih je čak i krenuo za njima i slijedio ih sve do Vodovodne ulice gdje im je izgubio trag. Putem se u par navrata javljao policiji pitajući ih da li se u centru dogodilo kazneno djelo, kao i da prati dvojicu sumnjivaca.