Oštetio proračun za više od 68 tisuća kuna

Plaćao svoje troškove: Bivši ministar kulture Šipuš optužen zbog privatnog korištenja službene kartice

Hina

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Uskok tvrdi da je Šipuš u gotovini podigao ukupno 17.800 kuna koje je "beskamatno koristio" dok je poslovnim kreditnim karticama Ministarstva kulture "u raznim ugostiteljskim objektima i drugim prodajnim mjestima u Hrvatskoj i inozemstvu plaćao svoje privatne troškove"



Protiv bivšeg pomoćnika ministrice, a kasnije i ministra kulture Berislava Šipuša Uskok je u četvrtak podigao optužnicu zbog sumnje da je od srpnja 2012. do prosinca 2015. službenom karticom podizao gotovinu ili plaćao svoje troškove i proračun na taj način oštetio za preko 68 tisuća kuna.


Tužiteljstvo Šipuša tereti za zlouporabu položaja i ovlasti jer je “protivno Odluci Vlade Republike Hrvatske o uvjetima korištenja službenih automobila, mobitela, redovnih zrakoplovnih linija, poslovnih kreditnih kartica, sredstava reprezentacije te načinu odobravanja službenih putovanja, koristio svoje ovlasti na način da je za osobne potrebe podizao gotovinu i koristio poslovne kreditne kartice Ministarstva kulture”, izvijestio je Uskok na svojoj internetskoj stranici.


Uskok tvrdi da je Šipuš u gotovini podigao ukupno 17.800 kuna koje je “beskamatno koristio” dok je poslovnim kreditnim karticama Ministarstva kulture “u raznim ugostiteljskim objektima i drugim prodajnim mjestima u Hrvatskoj i inozemstvu plaćao svoje privatne troškove” u ukupnom iznosu od preko 64 tisuće kuna.




Šipuš je naknadno navodno vratio nešto više od 14 tisuća kuna “obustavama na plaći i uplatama gotovine u blagajnu”, dok je sebi pribavio nezasluženih 68.600 kuna za koliko je oštetio državni proračun.