Svjedočenje šefa Povjerenstva

Piloti prekršili proceduru? Nastavljeno suđenje za pad MIG-ova u Plaškom

Hina

Marija Klipa - žena iz Plaškog koju su ozlijedili komadi raspadnutih MIG-ova

Marija Klipa - žena iz Plaškog koju su ozlijedili komadi raspadnutih MIG-ova

Piloti su prekršili propisanu proceduru jer se nisu međusobno obavještavali o promjenama smjera leta, a čimbenici sudara su bili i loši meteorološki uvjeti i neiskustvo pilota, rekao je Strmečki



KARLOVAC – Na suđenju pilotima borbenih zrakoplova Igoru Trošelju i Marijanu Kudliku, optuženima da su kršenjem pravilnika o letenju tijekom obučnog leta 2010. počinili teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti, na Općinskom sudu u Karlovcu su u četvrtak svjedočili predsjednik MORH-ova Povjerenstva za utvrđivanje uzroka pada MIG-ova Goran Strmečki i pilot Ivan Selak.


 Suđenje je »u interesu zaštite obrane Republike Hrvatske« zavoreno za javnost, a prije današnjega ročišta je predsjednik Povjerenstva za utvrđivanje uzroka pada MIG-ova Goran Strmečki rekao za Hinu da će ponoviti zaključke Povjerenstva da se jedan MIG previše približio drugom, ušao u njegovu struju zraka i kabinom udario o podvozje aviona.Piloti su prekršili propisanu proceduru jer se nisu međusobno obavještavali o promjenama smjera leta, a čimbenici sudara su bili i loši meteorološki uvjeti i neiskustvo pilota, rekao je Strmečki.


Na pitanje znači li to da u zaključcima Povjerenstva ima elemenata za oslobađajuću presudu, Strmečki je odgovorio da je njegov posao »isključivo utvrditi što se dogodilo, prvenstveno radi preporuke što ubuduće činiti da se takve stvari više ne bi dogodile«.




 »Paralelno s tim je išao postupak utvrđivanja odgovornosti, pa i materijalne i stegovne, ali to nije moj posao«, rekao je Strmečki.


 Krešimir Papac, odvjetnik prvookrivljenoga satnika Igora Trošelja, vođe skupine od četiri borbena aviona MIG-21 Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, rekao je Hini da su s današnjim danom svi dokazni prijedlozi obrane izvedeni, da oni ne predlažu nikakva dodatna vještačenja, te da je suđenje bilo korektno. »Zbog tijeka suđenja nadamo se oslobađajućoj presudi, rekao je Papac.


 Mate Kustura, odvjetnik natporučnika Marijana Kudlika, naglasio je danas da je sud od raznih svjedoka, a posebno od stručnjaka za metodiku vojne obuke Vladimira Šumanovca i bivšeg zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva general bojnika Josipa Štimca, koji su svjedočili na ročištu 15. svibnja, dobio stručno pojašnjenje o tome da u vrijeme događaja obučenost pilota nije bila takva da su bili sposobni za vrstu naleta u kojem su sudjelovali, te da meteorološki uvjeti nisu zadovoljavali ni minimalne kriterije da bi se smjelo odobriti da oni tada sudjeluju u obuci.


Zbog svega toga, smatra Kustura, optuženi piloti nisu odgovorni za nesreću, iz koje su živu glavu izvukli samo zahvaljujući pravovremenom katapultiranju.


 Drugi današnji svjedok, pilot Ivan Selak, nije želio dati izjavu.


 Piloti su optuženi da su 23. rujna 2010., tijekom provedbe ‘glavnog obučnog događaja HRZ i PZO 2010./2011.’ na vojnom poligonu »Eugen Kvaternik« u Slunju upravljali zrakoplovima protivno Pravilniku o letenju zrakoplova i Pravilima o letenju Oružanih snaga i počinili teško kazneno djelo protiv opće sigurnosti. Satnika Trošelja optužnica tereti da je »letio na način koji nije ranije dogovoren i nije javljao svoje manevre svojim pratiteljima«. Natporučnika Kudlika tereti da je istodobno, ne izvješćujući o tome, izvodio manevar a da »nije vidio vođu skupine«. Kada su se zbog tih manevara zrakoplovi sudarili, jedna se rakete ispalila iz lansera i njeni dijelovi su na polju u Donjoj Šupici ranili Mariju Klipu koja je zadobila, kako piše u optužnici, otvoreni prijelom lijeve nadlaktice s prekidom živca lijeve ruke.


 Suđenju je prethodio vojno-stegovni postupak u Splitu i u tom postupku su, prema riječima Kudlikovog odvjetnika Mate Kusture, obojica optuženih pilota oslobođeni odgovornosti za uništene MiG-ove jer je utvrđeno da je njihova »svjesnost bila na razini nemara«.