Zlostavljanje ili silovanje

Petorici po devet godina zatvora: Seksualni predatori sebe su nazivali “Vučji čopor”, a osuđeni su zbog slučaja iz Pamplone

Hina

foto: Reuters

foto: Reuters

Osuđeni ima pravo na žalbu. Svoj su napad tijekom festivala trčanja s bikovima San Fermin u Pamploni u srpnju 2016. snimili, a jedan od počinitelja je nakon toga u grupi na WhatsAppu slavio grupni "pothvat" i obećao video snimke. U pritvoru su bili od srpnje iste godine.



MADRID – Petorica muškaraca optuženih za grupno silovanje 18-godišnje djevojke osuđena su svaki na devet godina zatvora, a taj je slučaj zbog svireposti i kvalifikacije zločina izazvao bijes i zgražanje javnosti.


Petorka u 20-im godinama proglašena je krivima za seksualno zlostavljanje umjesto za silovanje, teže kazneno djelo. Stotine prosvjednika su pred sudom kritizirali presudu, vikajući “to je silovanje, ne zlostavljanje”.


Osuđeni ima pravo na žalbu. Svoj su napad tijekom festivala trčanja s bikovima San Fermin u Pamploni u srpnju 2016. snimili, a jedan od počinitelja je nakon toga u grupi na WhatsAppu slavio grupni “pothvat” i obećao video snimke. U pritvoru su bili od srpnje iste godine.




Video snimke su pokazale kasnonoćni susret petorke i djevojke iz Madrida i njihovo vrludanje ulicama među mnogobrojnim ostalim pijanim gostima na festivalu koji traje devet dana te kako je odvode u podrumski stan.


Prema policijskom izvješću, muškarci – pripadnici grupe na WhatsAppu nazvane “La Manada” (Vučji čopor) – okružili su djevojku u malenoj prostoriji, razodjenuli je i potom se izredali ne koristeći nikakvu zaštitu.


Neki od njih su sve snimali mobitelima, pobrojano je sedam snimaka u trajanju od 96 sekundi. Prema policijskom izvješću, žrtva je cijelo vrijeme držala oči zatvorene i bila je “pasivna ili neutralna”. Ženu je u uznemirenom stanju pronašao na ulici jedan par. Na suđenju je izjavila da još uvijek prima psihološku pomoć zbog proživljene traume.


Neki od petorice su uočeni na drugoj video snimci gdje zlostavljaju drugu djevojku koja je, kako se čini, bila u nesvijesti.


Počinitelji su 28-godišnji Jose Angel Prenda, smatran predvodnikom “Vučjeg čopora”, Antonio Manuel Guerrero, policijski časnik i pripadnik Civilne garde star također 28 godina, Angel Boza, 26-godišnjak s kriminalnim dosjeom za nasilničku krađu te vožnju pod utjecajem alkohola i droge, Alfonso Jesus Cabezuelo, 29-godišnji vojni časnik te Jesus Escudero, 27-godišnji frizer.