Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 1° 1n
Sutra: 1° 1° 1n
15. prosinca 2018.
Osuđen u Rijeci

Peru neće izručiti narkobosa Slobodana Kašića

Ilustracija: web
Ilustracija: web
Autor:
Objavljeno: 28. siječanj 2011. u 7:15 2011-01-28T07:15:00+01:00

Tjeralice Interpola u Peruu ne vrijede i nisu dužni izručivati niti svoje niti strane  državljane. U odsutnosti se nikome ne može suditi pa bivši vaterpolist opet uživa u  slobodi

RIJEKA  Vrhovni sud južnoameričke države Peru krajem prosinca  prošle godine prihvatio je žalbu uhićenog hrvatskog državljanina Slobodana Kašića (68) na Interpolov zahtjev da bude izručen našoj državi  iz krajnje prozaičnog razloga.

Iako je Kašić u odsutnosti 1997. godine  osuđen u riječkome Županijskom sudu na 13 godina zatvora zbog krijumčarenja 557 kilograma kokaina i iako je tijekom suđenja imao punu  pravnu zaštitu uz branitelja Veljka Miljevića, Vrhovni sud u Peru postupio je prema najvišem zakonu svoje države – Ustavu.

Naime, kako nam  je priopćio glasnogovornik riječkoga Županijskog suda Zoran Sršen –  Peru nema u svom zakonodavstvu predviđenu kategoriju suđenja u odsutnosti! Pa, prema tome, niti svoje, a niti državljane drugih država nije  dužan temeljem Interpolovih tjeralica izručivati. Kako je Kašić osuđen  u odsutnosti, a kako se u Peruu nikome ne može suditi u odsutnosti –  Kašić opet uživa u slobodi.

U kolovozu prošle godine riječki Županijski sud izvješćen je o  uhićenju Kašića u Limi, a posredstvom međunarodne pravne pomoći,  Interpola i angažiranjem našeg Ministarstva pravosuđa u glavni grad  Perua pod hitno je poslana pravomoćna presuda riječkog suda prevedena na španjolski jezik.

Dani, tjedni i napokon mjeseci su prolazili da  bi na kraju u riječki sud stigla presuda Vrhovnog suda Perua.

U posljednjih 13 godina Slobodan Kašić bi na svaki upit o svojoj ulozi u krijumčarenju kokaina odmahivo rukom, a svojom elokventnošću  bivši državni reprezentativac u vaterpolu vrlo lako je otvarao politička  vrata. Ne samo u Venezueli gdje ima stalno mjesto prebivališta u Caracasu, već u velikoj većini država Južne Amerike. Pa zasigurno nije  slučajno, don Mario Kašić, jer se koristio i tim imenom, bio u Peruu  znajući da ne može biti izručen.

Naime, Kašić je u kolovozu prošle godine u Limi uhićen kao vlasnik  španjolske putovnice. Američka agencija za suzbijanje narkopošasti  DEA odmah ga je raskrinkala kao Slobodana Kašića, ali je Kašić opet  ostao na slobodi. Na slobodi je i Mladen Pervan Pelikan koji je također  osuđen u odsutnosti. I on slobodno živi u Peruu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka