Prevara

Pazite s kupovinom preko interneta: Riječanin htio kupiti gitaru pa ostao bez nekoliko tisuća kuna

Slavica Kleva

Drugi slučaj prevare putem interneta prijavila je 38-godišnja hrvatska državljanka, koju su nepoznati počinitelji oštetili za više desetaka tisuća kuna. Ona je novac uplatila na račun inozemne tvrtke



RIJEKA  Posljednjih nekoliko dana policija je zaprimila dvije prijave građana s područja Krka i Rijeke da su oštećeni kaznenim djelom prevare putem interneta. Za sada nepoznati počinitelj  oštetio je 24-godišnjaka s područja Rijeke za nekoliko tisuća kuna.


Ovaj se mladić javio na internetski oglas s namjerom da kupi gitaru i svoje bankovne podatke ostavio »virtualnom« prodavaču koji ih je zloupotrijebio.


Drugi slučaj prevare putem interneta prijavila je 38-godišnja hrvatska državljanka, koju su nepoznati počinitelji oštetili za više desetaka tisuća kuna. Ona je novac uplatila na račun inozemne tvrtke nakon što su je počinitelji doveli u zabludu o kupoprodaji nekretnine koju je ona putem interneta oglasila.




Policija upozorava građane, kako ne bi postali žrtvama ovakvih i sličnih kaznenih djela, da prilikom komunikacije i obavljanja različitih transakcija putem interneta budu na oprezu. Mnogi počinitelji virtualni prostor koriste za nezakonito pribavljanje imovinske koristi, a nerijetko i za počinjenje ostalih kaznenih djela stoga je uputno da  sve osobe s kojima dolaze u kontakt prethodno identificiraju i provjere njihovu vjerodostojnost.