Rat plakatima u "Via Romi"

Partizanski letak iz 1943. posvađao sindikate u riječkom zatvoru

Ico Mikuličić

Plakat s kojega se poručuje da će "svatko tko bude uhvaćen u krađi biti kažnjen smrću" tri puta je maknut, a onda se pojavio iza zaključane staklene vitrine novoosnovanog zakonskog sindikata i sada su svi nemoćni jer su sindikati samostalni i uprava im ne može ništa



RIJEKA Kopija jednog ratnog plakata iz 1943. zavadila je dio zaposlenih u Zatvoru Rijeka i podijelila ih na dvije struje. Radi se o jednom starom partizanskom proglasu iz Drugog svjetskog rata s područja Koprivnice. Proglas između ostalog kaže da će svatko tko bude uhvaćen u krađi biti kažnjen smrću. Začinjen je za to vrijeme uobičajenim parolama. Je li se onaj tko ga je postavio samo htio našaliti ili je tim plakatom nešto htio poručiti može se samo nagađati.


    Iako, onom tko to gleda sa strane povod zvuči banalno, praktički šaljivo i mnogi se na to ne bi osvrnuli stvari su se u Zatvoru Rijeka prilično zaoštrile čak se traži intervencija odgovornih. Na najviše instance svog zatvora ali i cijelog zatvorskog sustava čak su se obratili i Otvorenim pismom čija je kopija proslijeđena i Novom listu. Iz tog pisma se razabire da su na suprotnim stranama dva sindikata koji djeluju u Zatvoru Rijeke. 


    Sindikat pravosudne policije na čelu s Vladom Dubrovićem duboko je ojađen pojavom ovog plakata. U svom pismu objašnjavaju da se sporni plakat pojavio prije nove godine u dnevnom boravku zaposlenika zatvora u tri navrata. Doživjeli su to kao provokaciju koja ih je, kako kažu, čak podsjetila na ne draga prošla vremena »jugonostalgičara i aveti prošlosti« protiv kojih su se borili. 




    Prvo su mislili da je to neukusna šala pojedinaca. Tri puta su plakat skidali, nadajući se da je to prolazni štos. Kad se se opetovano pojavljivao počeli su ga doživljavati kao provokaciju, i zatražili su intervenciju šefova zatvora. No poslije toga plakat se pojavio iza zaključane staklene vitrine drugog novoosnovanog zatvorskog sindikata i shvatili su da je to »organizirana grupa građana civila i pravosudnih policijaca zaposlenih u zatvoru Rijeka«. 


    Tražili su od uprave zatvora da taj plakat ukloni a pomoć je tražena i od ravnatelja za cijeli zatvorski sustav. No kako su sindikati samostalni u svom poslu i nastupanju čini se da se osim riječima i ukazivanjem nije moglo ništa napraviti, a oni sami to ne žele maknuti. Problem je tako ostao i pitanje je kako će se riješiti jer jedne zaposlenike zatvora to očito jako žulja a drugi izgleda da u tome uživaju, a treći oni neutralni su žrtve tih prepucavanja. Sve ovo pokazuje kako banalne stvari pa i manjak tolerancije mogu stvoriti i ozbiljne probleme. Plakat je samo povod suština je očito dublja.