Davali lažna obećanja

Pali prevaranti: »Daj mi 1.500 eura i sredit ću ti posao u Ministarstvu obrane«

Ana Raić Knežević

Reuters

Reuters

Ante D. i Josip G. tijekom prevarantsko-lopovskih akcija uspjeli su naivnim građanima ukrasti gotovo 50.000 kuna



ZAGREB » Na obećanja dvojice običnih prevaranata koji su im nudili vezu za posao nasjelo je nekoliko građana, no policija im je sada uspjela stati na kraj. Kako doznajemo, riječ je o već dokazanim kriminalcima, Anti D. (37) i Josipu G. (64) iz Dugog Sela koji su tijekom kolovoza i rujna prošle godine počinili tri prevare, utaju, četiri računalne prevare i 12 pokušaja računalne prevare. Prema onome što piše u kaznenoj prijavi, 37-godišnjak je svojim žrtvama uzimao novac obećavajući im za to zaposlenje u raznim institucijama u Hrvatskoj ili inozemstvu. Među poslovima što ih je nudio bila su radna mjesta u MORH-u, Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Zagreba, te na naftnim platformama.


   – Imam veze i poznanstva u agenciji koja šalje ljude na rad na naftne platfrome pa mogu i vama to srediti, uvjeravao je Ante nezaposlene i neke članove njihovi obitelji. Hvalio se da im može pronaći posao i u Nizozemskoj ili Švedskoj te osigurati plaću i do pet tisuća eura.


   No, da bi pokrenuo svoje veze, Ante D. tražio je 500 do 1.500 eura. Taj novac garantirao je pronalazak dobro plaćenog radnog mjesta, pa su mu neki ljudi bez imalo sumnji i plaćali tražene iznose. Ta, ionako bi si ta sredstva brzo vratili kroz pozamašne plaće, mislili su. Njegov »suradnik« Josip G. osumnjičen je pak za nešto drukčiju prevaru, koja je na kraju rezultirala običnom krađom. Naime, 20. kolovoza prošle godine došao je u kuću u Ulici svetog Mateja, te vlasniku ponudio prezentaciju. Ništa ne sluteći, ovaj ga je pustio u svoju dom, no na kraju je shvatio da mu je nezvani gost ukrao 4.500 kuna. Idući dan u akciji su bili zajedno. Tada su novoj žrtvi ponudili posao u gradskoj instituciji, no na kraju su nedužnog čovjeka još i opljačkali. Nije potrebno naglašavati da ni njemu posao nisu sredili.




   Da nisu birali sredstva kako bi se na lak način domogli novca, potvrđuje i slučaj iz rujna prošle godine. Tada je Ante D. obećavajući ribiču, s kojim se sprijateljio, posao za rođaka, ukrao štapove i ostalu opremu za ribolov. Uspio mu je otuđiti i nešto novca. S ukradenim bankovnim karticama prevaranti su podizali novac svojih žrtava na bankomatu.


   Istražitelji su utvrdili da je ovaj dvojac tijekom svojih prevarantsko-lopovskih akcija uspio ukrasti gotovo 50 tisuća kuna. No, sada su obojica iza rešetaka, što je pak mala utjeha njihovim žrtvama koje su za sada ostale i bez novca i bez obećanog zaposlenja.