Od svjedoka - osumnjičenik

Paladino na ispitivanju u USKOK-u zbog Karlovačke banke

Hina

Prema pisanju medija Uskok je nedavno proširio istragu o nezakonitostima u Karlovačkoj banci, tereteći Paladina da je s članovima obitelji Šola koji su većinski vlasnici, banku oštetio za više od 25 milijuna kuna



ZAGREB – Neurokirurg Josip Paladino došao je danas na ispitivanje u USKOK koji ga sumnjiči da je zajedno s osmero ranije osumnjičenih sudjelovao u izvlačenju desetaka milijuna kuna iz Karlovačke banke.


Paladino je u sjedište USKOK-a u Gajevoj ulici došao dvadesetak minuta prije podneva u pratnji svog odvjetnika Ljube Pavasovića Viskovića, a očekuje se da će pred istražiteljima iznositi detaljnu obranu.


Prema pisanju medija Uskok je nedavno proširio istragu o nezakonitostima u Karlovačkoj banci, tereteći Paladina da je s članovima obitelji Šola koji su većinski vlasnici, banku oštetio za više od 25 milijuna kuna. Paladinova tvrtka Clarus Primus u ovoj se aferi spominjala još od uhićenja predsjednika rukometnog saveza i bivšeg direktora banke Sandija Šole te njegove majke Marije, prvoosumnjičene za preljevanje novca Karlovačke banke u privatne tvrtke.




Mariju Šolu tereti se da je od svibnja 2007. do kolovoza 2012. povezala u kriminalnu skupinu osumnjičenike koji su novcem Karlovačke banke, kao dioničari ili odgovorne osobe, financirali poslovanje tvrtki koje su prethodno osnovali ili preuzimali. Pozivajući se na neslužbene izvore mediji navode da je velik dio kredita, koji su dosezali i 200 milijuna kuna, plasiran preko tvrtki bliskih osumnjičenicima.


Paladino je i ranije ispitan u ovom slučaju, ali je u međuvremenu od svjedoka postao osumnjičenik. Prošlog tjedna on je »zbog osobnih razloga« podnio ostavku na dužnost predsjednika Nadzornog odbora Hajduka, da klub kojemu je bio na čelu »ne bude ničim opterećen«.


Prije dva tjedna sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Erna Dražančić produljila je istražni zatvor Mariji Šoli, njenim sinovima Sandiju i Petru, bivšoj članici uprave Karlovačke banke Marijani Trpčić Reškovac i bivšem predsjedniku uprave Dalekovoda Luki Miličiću. Preostala trojica osumnjičenih – Tomislav Šola, bivši direktor Sektora kreditno-garantnih poslova Karlovačke banke Josip Kovač i poduzetnik Drago Brekalo – već su izašli iz Remetinca nakon što su ispitani svi svjedoci koji su se odnosili na njih.


Nakon nešto više od dva sata koje je sa svojim braniteljem proveo u USKOK-u Paladino je izjavio novinarima da je iznio obranu i surađivao s istražiteljima.


»Iznio sam obranu u državnom odvjetništvu, mogu reći da sam cijeli život živio časno i pošteno, isto sam tako postupio u uvom predmetu«, kazao je Paladino koji je u slučaju izvlačenja novca iz Karlovačke banke prvo bio svjedok da bi u međuvremenu postao osumnjičenik.


Njegov odvjetnik Ljubo Pavasović Visković dodao je da Paladina ne terete da bi svojim postupanjem stekao bilo kakvu protupravnu imovinsku krist.


U sjedištu USKOK-a u Gajevoj ulici jutros su bili i branitelji drugih optuženika u tom slučaju koji su novinarima kazali da je u istrazi potrebno ispitati još desetak svjedoka.