Upala pluća

Pacijenta iz KBC Rijeka poslali kući vozilom bez medicinske sestre, umro je

P. N.

Je li u pitanju nemar, loša organizacija ili nešto treće, tek se treba utvrditi, jer u sanitetskom vozilu koje je došlo po nesretnog čovjeka osim vozača nije bilo medicinske sestre ili tehničara



Muškarac (72) iz Labina preminuo je u sanitetskom vozilu Istarskih domova zdravlja nakon što je otpušten kući iz KBC-a Rijeka gdje se liječio 11 dana od upale pluća, objavio je Index. 


Je li u pitanju nemar, loša organizacija ili nešto treće, tek se treba utvrditi, jer u sanitetskom vozilu koje je došlo po nesretnog čovjeka osim vozača nije bilo medicinske sestre ili tehničara.


Istarski domovi zdravlja poslali su sanitet samo s vozačem, bez medicinske sestre, iako su po zakonu bili dužni poslati medicinsku sestru ili medicinskog tehničara. Vozač je prekasno shvatio da je pacijent po putu umro. Kad je primijetio da pacijent ne diše, vozač je pozvao Hitnu pomoć koja je došla u roku četiri minute i pola sata oživljavala 72-godišnjaka, no spasa mu nije bilo.




Istarske domovi zdravlja pravdaju se da iz KBC-a Rijeka nitko nije zatražio medicinsku sestru u pratnji tijekom prijevoza pacijenta u Labin.


“Pacijent Josip Glušić je dana 22. siječnja 2019. prevožen kolima sanitetskog prijevoza Istarskih domova zdravlja iz Rijeke kući u Labin te je u blizini Labina u 16:22 prestao disati nakon čega je vozač pozvao tim hitne medicinske pomoći i započeo postupak reanimacije. Nalog za prijevoz izdan je od Klinike za pulmologiju KBC Rijeka, a prilikom izdavanja naloga i prijavljivanja prijevoza nije zatražena pratnja medicinske sestre/tehničara”, rekao je za Index dr. Davor Rimac, voditelj Ispostave Labin Istarskih domova zdravlja (IDZ).


Što kažu u KBC-u Rijeka?


“Pacijent je 11 dana bio hospitaliziran u našoj ustanovi radi simptoma gripe i upale pluća. Tijekom liječenja poduzete su sve dijagnostičke i terapeutske procedure na osnovi važećih standarda i kliničkih smjernica. S obzirom na početno zdravstveno stanje, bolesnik je u trenutku otpusta po svim kontroliranim parametrima bio poboljšanog zdravstvenog stanja. U nalogu za sanitetski prijevoz navedena je potreba prijevoza ležećeg pacijenta”, stoji u odgovoru KBC-a Rijeka za Index.