Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 2
Sutra: 10° 10° 2
12. prosinca 2018.
Prevarantica iz Zagreba

PREVAREN UGOSTITELJ S KRKA "Kuharici" poslao akontaciju i nikad je nije vidio

Prevarantica nije nikad došla na unaprijed plaćeni posao u Punat / arhiva NL
Prevarantica nije nikad došla na unaprijed plaćeni posao u Punat / arhiva NL
Autor:
Objavljeno: 9. veljača 2018. u 22:40 2018-02-09T22:40:12+01:00

Domaćica rodom iz BiH, Senada Š., lagala je da je iskusna kuharica pa od vlasnika restorana iskamčila tri tisuće kuna za tobožnji smještaj bake u dom

Predstavljala se kao tobožnja iskusna kuharica kako bi vlasnika restorana nagovorila da joj isplati akontaciju, a raditi u kuhinji uopće nije imala namjeru, niti je za to kvalificirana. Inkriminacija je to zbog koje je riječko Općinsko državno odvjetništvo podignulo optužnicu protiv 46-godišnje Senade Š., domaćice rodom iz BiH, s adresom u Zagrebu, tereteći je za prevaru. Zbog umiješanosti u makinaciju kojom je vlasnik krčkog restorana oštećen za 2.950 kuna, optužena je i 45-godišnja Zagrepčanka Mihaela L. kao pomagačica u prevari. Za nju se navodi da je nezaposlena pomoćna kuharica.

Slučaj se odigrao u ožujku prošle godine, nakon što je Senada Š. preko Plavog oglasnika objavila da traži posao kuhara. Nakon toga je telefonom stupila u kontakt s vlasnikom jednog restorana u Puntu. Tužiteljstvo je tereti da se tada lažno predstavila kao njena prijateljica Mihaela i lažno uvjerila ugostitelja da je kuharica s dugogodišnjim iskustvom u restoranima u Hrvatskoj i Njemačkoj. Predložila je da bi mogla doći i vrlo brzo početi raditi u restoranu, ukoliko joj vlasnik pošalje 2.800 kuna kako bi mogla svoju baku mogla smjestiti u starački dom, pa doći na Krk.

Branile se šutnjom

Ne sumnjajući u to, vlasnik lokala joj je preko Western Uniona poslao traženu svotu, na osobne podatke prijateljice Mihaele, te platio i proviziju od 150 kuna. Tužiteljstvo tvrdi da je zatim, prema stvorenom planu, Senada Š. od prijateljice Mihaele zatražila da joj ode podignuti novac i predati joj ga, što je ova i učinila. Senada je novac zadržala za sebe, a ugostitelj je tako oštećen za ukupno 2.950 kuna.

Tužiteljstvo predlaže da sud izrekne Senadi Š. kaznu od deset mjeseci bezuvjetnog zatvora, a njenoj kompanjonki Mihaeli L. uvjetnu kaznu od deset mjeseci.

U istrazi su se obje optuženice odlučile na obranu šutnjom. Prevareni ugostitelj je pak u svom svjedočenju ispričao da je za svoj restoran tražio radnu snagu pa tako i naišao na oglas u kojem kuhar s iskustvom traži posao. Ta mu se osoba preko telefona predstavila kao Mihaela L., koja je rekla da bi došla raditi ako joj isplati akontaciju. Kada joj se opet javio i ona preuzela novac, počela je tražiti još novca, što mu je već bilo sumnjivo. Vlasnik restorana se prisjetio i da mu je »kuharica« rekla da nazove telefonom djelatnicu u dom, gdje treba smjestiti svoju baku. No, ugostitelj je tada shvatio da je to ista osoba koja se ranije predstavila kao »kuharica Mihaela«, a onda je prekinula razgovor. Krčki ugostitelj je ispričao i da se njegova supruga dogovarala s »kuharicom« da novac vrati, s obzirom na to da od kuhanja u restoranu neće biti ništa, ali se to nije dogodilo.

I kći nazvala oglas

Svjedok je kazao i da je nakon nekog vremena i njegova kći sa svoga telefona nazvala isti oglas te da se ponovo javila – ista osoba s istom pričom. Opet je tražila da joj se pošalje novac. Njegova kći to nije učinila, ali je ugostitelj shvatio da je riječ o osobi koja vara ljude, iskorištavajući situaciju da nedostaje radna snaga u turizmu. Ugostitelj je naglasio da mu do dan danas nije vraćen novac.

Bude li zagrebačka domaćica Senada na kraju i proglašena krivom, neće joj to biti prvi put: službeni podaci govore da Senada Š. iza sebe ima već tri pravomoćne presude za prevaru, a presude su joj izricali sudovi u Velikoj Gorici, Osijeku i Splitu. Dvaput je dobila uvjetne kazne, a jednom je kažnjena radom za opće dobro.

Optužnica zbog prevare ugostitelja još nije pravomoćna, mora još proći postupak potvrđivanja pred optužnim vijećem riječkog Općinskog suda.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka