Nepopravljiv

PREVARANT IZ RIJEKE Upoznavao je žene preko interneta i lagao da je smrtno bolestan. Izmuzao im je – 213 tisuća kuna

Marica Košta

Sanjin Čargonja pred riječkim sudom / arhiva NL

Sanjin Čargonja pred riječkim sudom / arhiva NL

Žrtve prijevara za koje je osuđen su dvije žene s područja Istre, s kojima je, nakon što ih je upoznao preko interneta, bio u ljubavnoj vezi. Objema se lažno predstavio i lažući im da je bolestan, da mu je potreban novac za operaciju i liječenje, »izmuzao« od njih ukupno 213.523 kune



Nepopravljivi prevarant, 49-godišnji Sanjin Čargonja iz Rijeke, nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Puli je zbog dviju prijevare »teških« više od 200.000 kuna kažnjen jedinstvenom osudom na dvije godine zatvora.


Žrtve njegovih prijevara su dvije žene s područja Istre, s kojima je, nakon što ih je upoznao preko interneta, bio u ljubavnoj vezi. Objema se lažno predstavio i lažući im da je bolestan izmuzao od njih ukupno 213.523 kune.



Sanjin Čargonja je zbog prijevare jedne žene koju je također upoznao putem interneta 2011. godine bio osuđen na osam mjeseci zatvora. Novoj prijateljici je nakon nekoliko zajedničkih kava povjerio da je teško bolestan i da mu je jedini spas operacija u Švicarskoj. Žena se sažalila, posudila mu 2.900 eura, a Čargonja joj se nakon toga više nije javljao. Posumnjavši u njegovu priču, žena ga je krenula tražiti pa je shvatila da je prevarena: Čargonja nije bio u bolnici u Švicarskoj, već na Rabu gdje je postao otac.





Igranje emocijama


S prvom je žrtvom bio u vezi od kraja 2014. do ožujka 2016. Predstavio joj se kao Sanjin Zaccaria, a nedugo nakon što su započeli vezu kazao je da je teško obolio, da ima tumor na plućima i da mu treba novac za liječenje u Švicarskoj. Tvrdio je da unatoč tome što ima zdravstveno osiguranje u Švicarskoj nema dovoljno novaca za terapiju i liječenje. Suosjećajući s njim, uvjerena da je bolestan, žena je Sanjinu u više navrata posudila ukupno 84.523 kune. Na suđenju je Čargonja tvrdio da nije on prevario nju, već ona njega te da mu je ukrala nakit, odjeću, dokumentaciju i perzijsku mačku. Tvrdio je i da joj je za automobil dao 3.000 eura te da je ona tijekom njihova zajedničkog života jedino platila 4.000 eura za kuhinju. Smatrao je da je njoj sav novac vraćen i bio ustrajan pri tvrdnji da mu ona nije davala nikakav novac za navodno liječenje.


Prevarena žena na sudu je između ostalog ispričala da joj je Sanjin govorio da radi za stranu brodarsku kompaniju te mu je vjerovala kada joj je govorio da je radio u Kataru i Dohi i da tamo ima stan. Povjerovala je i u njegovu priču da mu je umrla supruga s kojom je trebao imati blizance, da je suvlasnik informatičke firme, da je prijateljima posuđivao novce koje mu oni nisu vraćali… Kad je u siječnju 2016. Čargonja završio u zatvoru žena je počela saznavati o njemu razne stvari. Pronalazila je uplatnice koje su joj potvrdile da se Sanjin u vrijeme kada je govorio da je boravio u Švicarskoj, zapravo bio u Hrvatskoj.


Premda je okrivljeni sve njezine navode nazvao izmišljotinama, poruke koja mu je ona slala na njegov mobitel potvrdile su njezin iskaz u dijelu u kojem je navela da je on tvrdio da je na liječenju. Osim toga, njezine tvrdnje o posudbi novca potkrijepili su i materijalni dokazi, odnosno bankovne potvrde o isplatama novca, ukupno 84.523 kune. Za tu je prijevaru sud Čargonji izrekao osudu na godinu i dva mjeseca zatvora.


»Nova nada u životu«


Drugu je svoju žrtvu Čargonja također upoznao putem interneta, u ljeto 2016. godine, predstavljajući se kao Sanjin Zaccaria. Iz njezinog iskaza na sudu proizlazi da su komunicirali e-mailom te joj je odmah na početku spomenuo da je bolestan i da radi za kompaniju iz Katara koja obavlja nadzor u »Viktoru Lencu«. I njoj je spomenuo pokojnu suprugu s kojom je trebao dobiti blizance. Kazao joj je da boluje od leukemije, da je odustao od liječenja u Švicarskoj, ali da u njoj vidi novu nadu u životu. Ubrzo joj je kazao da nema novca za liječenje pa mu je zaljubljena žena već koncem srpnja 2016. počela davati novac. U samo mjesec dana u tri mu je navrata dala 163.000 kuna. No budući da joj je vratio 34.000, ostao joj je dužan 129.000 kuna.


U odnosu na tu drugu točku optužnice Čargonja nije čak niti osporavao navode. Izjavio je samo da se ne osjeća krivim. Njegovu kaznenu odgovornost sud je utvrdio na temelju iskaza oštećene, e-mail poruka te potvrda o podizanju novca. Za prijevaru ove žene Čargonji je dosuđena još godina i četiri mjeseca zatvora. Osim toga, sud ga je obvezao da u cijelosti obešteti obje prevarene žene.


Odlučujući o sankciji, sud je imao u vidu da je Čargonja ranije osuđivan za ista kaznena djela, odnosno da se radi o recidivistu. Od olakotnih cijenjena je činjenica da je otac dvoje maloljetne djece.


Sanjin Čargonja nalazi se u istražnom zatvoru u Puli od uhićenja 7. veljače 2017. godine, a ondje će ostati do upućivanja na izdržavanje dvogodišnje kazne u koju će se uračunati i vrijeme provedeno u istražnom centru.


Više prijevara


Čargonji se u Rijeci sudi zbog više slučajeva prijevare pa tako i za onu iz 2008. godine kada je Brodogradilište Kraljevica prevario za gotovo 175 tisuća kuna. Optužen je da je tada kao direktor i odgovorna osoba tvrtke TD PCX Computers iz Čavala, brodogradilištu izdavao ponude za nabavku informatičke opreme. Pritom je lažno prikazao da će svu naručenu informatičku opremu po plaćanju i isporučiti. Kad mu je isplaćen novac, Čargonja je brodogradilištu izdao komisijske zapisnike u kojima je lažno prikazao da je sredstva isporučio i pustio ih u rad. Time je brodogradilištu nanio štetu od 174.224,79 kuna.


Optužen je i da je u travnju 2010. godine u Kastvu, kao direktor spomenute informatičke tvrtke, sklopio kupoprodajni ugovor o prodaji računala s vlasnikom jednog tamošnjeg uslužnog obrta. No, i njemu je lažno prikazao da će mu isporučiti naručenu robu. Naime, nakon što mu je isplatio 5.279 kuna, obrtnik do danas nije vidio računalo, a niti novac.


No Čargonja je nerijetko svoje žrtve pridobivao pričama kojima je kod njih izazivao suosjećanje. Lagao je ljudima da ima tumor, da mu je umrla supruga… Da mu je dijete stradalo u prometnoj nesreći u Austriji »povjerio« je jednoj drugoj svojoj žrtvi, rekavši da mu treba novac za liječenje i obećavši da će ga vratiti kad završi liječenje. Ta mu je osoba posudila 15.000 kuna, a Čargonja novac nije vratio. Jednom Matuljcu prodao je priču da ima tumor na mozgu i da mu treba 2.500 eura za liječenje i operaciju u inozemstvu. I ovaj mu se sažalio pa mu dao 18.750 kuna koje Čargonja do danas nije vratio.