Pod istragom 17 ljudi

PRETRESI U TRI ZEMLJE Policija otkrila zločinačku organizaciju koja je oružje krijumčarila u Njemačku i širila tržište

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ



ZAGREB Zbog okupljanja u zločinačkom udruženju koje je ilegalno oružje i eksplozivne naprave krijumčarilo u Njemačku Uskok je, nakon policijske kaznene prijave, pokrenuo istragu protiv 17 osoba, od kojih je za sedmoricu zatražila zadržavanje u istražnom zatvoru.


Uskok je izvijestio da su prva dvojica osumnjičenih od kraja 2016. do 18. lipnja ove godine okupili zločinačku organizaciju na području Slavonskog Broda, Vinkovaca i drugih mjesta u Hrvatskoj te na području Njemačke kako bi u tu državu kontinuirano krijumčarili oružje i eksploziv.


Planirali širenje na Švicarsku i Belgiju


Policija je pak izvijestila kako je u Hrvatskoj otkrila organiziranu kriminalnu skupinu koja se bavila kriminalnim aktivnostima u svezi s nabavom, otkupom, izradom, razmjenom i preinakom ilegalnog vatrenog oružja, a sve za potrebe daljnjeg krijumčarenja i prodaje na području Hrvatske, Njemačke te planiranim širenjem kriminalnih aktivnosti na području Švicarske i Belgije.




»Tijekom višemjesečnog kriminalističkog istraživanja, koordiniranim aktivnostima više ustrojstvenih jedinica Ravnateljstva policije i Carinske uprave na području RH uhićena su dva specijalizirana krijumčara oružja pripadnika ove skupine te se nastavilo s prikupljanjem dokaznog materijala o kriminalnim aktivnostima ostalih članova skupine kao i o drugim osobama koje su vezane uz ovu kriminalnu aktivnost«.


Nakon što je policija u suradnji s tajnom službom prikupila dostatnu količinu dokazne dokumentacije podnesena je kaznena prijava protiv 17 hrvatskih državljana .


Policija sumnja da su »dvije muške osobe starosti 49 i 50 godina organizirali kriminalnu skupinu čiji su članovi bili hrvatski državljani starosti 49,48, 69, 45 i 46 godina i to isključivo s namjerom provođenja kriminalnih aktivnosti u svezi nabave i krijumčarenja ilegalnog vatrenog oružja«. Zbog toga su, osim za zločinačko udruživanje prijavljeni i za »nedozvoljeno posjedovanje, izradu i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari«.


»Osim njih, zbog nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari prijavljeni je još 11 muškaraca hrvatskih državljana koji su od ove kriminalne skupine kupovali vatreno oružje radi daljnje preprodaje ili su istoj skupini prodavali vatreno oružje ili su vatreno oružje prodavali trećim osobama. Protiv dva hrvatska državljana kriminalističko istraživanje je još u tijeku«, ističu u policiji.


Uhićenja i pretresi u Hrvatskoj, Njemačkoj i Švicarskoj


Navode da su pripadnici skupine i ostale prijavljene osobe od rujna 2016. do 18. lipnja ove godine prokrijumčarili ili pokušali krijumčariti radi daljnje preprodaje najmanje 114 komada vatrenog oružja (46 komada kratkog vatrenog oružja, 63 komada dugog vatrenog oružja, 5 ručnih bombi i oko 600 komada streljiva, na kojima su mogli zaraditi najmanje pola milijuna kuna.


Osim toga u koordiniranoj i sinkroniziranoj policijskoj akciji u Hrvatskoj, Njemačkoj i Švicarskoj u ponedjeljak se započelo s uhićenjima i pretragama stanova. Akcijom je obuhvaćeno 19 osoba na području Hrvatske te po jedna osoba na području Njemačke i Švicarske.


U Hrvatskoj je pretraženo ukupno 26 stanova, kuća i vikendica te 14 vozila, dok je u Njemačkoj obavljeno ukupno 6 pretraga domova i 3 pretrage vozila, a u Švicarskoj dvije pretrage domova i dvije pretrage vozila.


Pretrage u Hrvatskoj rezultirale su pronalaskom 17 pištolja raznih modela, dva revolvera, 12 pušaka, dvije poluautomatske puške, pet automatskih pušaka (AK 47), po jedna ručna bomba i raketni bacač, 130 različitih dijelova oružja i 5295 komada streljiva različitog kalibra.


Dodatno je u Njemačkoj pronađena još jedna poluautomatska puška i pakiranje streljiva različitog kalibra ukupne težine 15 kilograma.