Slučaj ubojstva povjesničara

PRESUDA BONICHU Doživotni zatvor ubojici Riječanina Williama Klingera u njujorškom parku

Fiore Vežnaver

Alexander Bonich (dolje) ubio je Williama Klingera u parku Astoria  2015. godine / Foto la Voce del popolo

Alexander Bonich (dolje) ubio je Williama Klingera u parku Astoria 2015. godine / Foto la Voce del popolo

Ex Riječanin Alexander Bonich ubio je svog prijatelja Williama Klingera (42), također Riječanina, u siječnju 2015. u parku Astorija, u pol bijela dana. William Klinger,  povjesničar, doktor znanosti, životom je platio svoju želju da se nastani u New Yorku, povjerivši svoje planove Bonichu



RIJEKA  Sud u New Yorku osudio je jučer na kaznu od 25 godina do doživotnog zatvora Alexandera Bonicha (52), američkog istraživača i prevoditelja porijeklom iz Rijeke, zbog toga što je u siječnju 2015. godine u njujorškom parku Astoria ubio prijatelja, 42-godišnjeg povjesničara Williama Klingera, porijeklom također Riječanina, posthumnog dobitnika nagrade Grada Rijeke.


Bonichu je izrečena neodređena doživotna osuda, a prema objašnjenjima koja smo sinoć dobili, ona znači da će u zatvoru morati provesti najmanje 25 godina, te dotad nema mogućnosti pomilovanja. Nakon toga mogućnosti pomilovanja ima, ali ne znači i da će ga biti.


 Jučerašnja objava zatvorske kazne na koju se osuđuje Bonich, koji se navodno ranije prezivao Soldatić, uslijedila je nakon što je porota prije petnaestak dana donijela odluku da je Bonich kriv za kaznena djela za koja je optužen. Proglašen je krivim za ubojstvo drugog stupnja, ilegalno posjedovanje oružja i manipuliranje dokazima.

Besmisleno ubojstvo


Ubojstvo se dogodilo 31. siječnja 2015. godine, a službena rekonstrukcija slučaja je pokazala da su Bonich i Klinger hodali parkom Astoria i raspravljali, kada se Klinger u jednom trenutku počeo udaljavati  od Bonicha.




Ovaj mu je naredio da se zaustavi, no, nakon što ga je Klinger ignorirao, Bonich je izvukao pištolj i ustrijelio ga u stražnji dio glave. Kada je Klinger pao na tlo, Bonich je ponovo pucao u njega.


Pištolj kojim je počinjen zločin, navodno antikno oružje, nikada nije pronađen. Bonich ga je nakon zločina bacio u East River, kako je sam priznao.


– Optuženik i žrtva bili su prijatelji, ali to nije spriječilo okrivljenika da ga najprije prevari za više desetaka tisuća dolara, a zatim ga ustrijeli s leđa. Ovo je bio užasan zločin koji se dogodio za dana u jednom od najpopularnijih parkova u četvrti Queens. Osuđen je na oštru kaznu za besmisleno ubojstvo, naglasio je jučer okružni tužitelj Richard A. Brown, iz čijeg ureda su sinoć izvijestili naš list e-poštom o presudi. 


 San ga stajao života


Prema službenoj rekonstrukciji događaja i saznanja sa suđenja, Bonich je Klingera upoznao u Italiji nekoliko godina prije ubojstva, u vrijeme kada je putovao i u Hrvatsku. Stvorilo se prijateljstvo među dvojicom, a kada je Klinger rekao Bonichu da se želi preseliti u SAD, Bonich mu je ponudio pomoć. Rekao mu je da je pronašao posao za njega i da će mu prodati stan u četvrti Astoria u New Yorku za 85.000 dolara.


– Ali, sve je to bilo lažno: Klingera nije čekao nikakav posao, a u stanu koji mu je prodavan zapravo je stanovala  Bonicheva majka, naglašavao je tužitelj Brown u procesu.



Bonich je na prvim ispitivanja ispričao da je Klinger  boravio kod njega tri dana prije ubojstva, te priznao kako je s njim  bio u parku Astoria između 12.30 i 12.45 sati na dan ubojstva (Klingerovo tijelo pronađeno je oko 14.15 sati).  Bonich je na kraju priznao i da je pucao u Klingera, nakon čega je otišao kući i presvukao se. Odjeću, cipele i pištolj bacio je, kako bi se riješio dokaza. No, u vrijeme zločina nije računao na to da su ga snimile nadzorne kamere, zahvaljujući kojima je i   identificiran kao onaj koji je s Klingerom bio u parku. Još jedna snimka nadzorne kamere teretila ga je kao ubojicu. Snimljen je, naime, ispred svog stana kako baca Klingerove stvari.



Klinger, riječki povjesničar, u New York je stigao tjedan dana prije ubojstva, a san mu je bio preseljenje u New York gdje je imao namjeru zaposliti se i trajno nastaniti.


Upravo se iz tog razloga obratio prijatelju Bonichu kako bi mu pomogao u ostvarenju želje. No, čini se da  su između njih tenzije rasle, a na kraju su  kulminirale ubojstvom u parku.


Propala nagodba


Još otkad je protiv njega podignuta optužnica  Alexander Bonich je kategorički tvrdio kako je Klingera usmrtio u samoobrani, iznijevši i  više kontradiktornih izjava kojima je branio svoj čin.


Nakon što je tužiteljstvo prikupilo dovoljno inkriminirajućih dokaza,  Bonichu  je ponuđena nagodba, zatvorska kazna od 24 godine ukoliko prizna krivnju za ubojstvo s predumišljajem. No, Bonich  je ustrajao u stajalištu  da je postupao u nužnoj obrani pa je pokušaj nagodbe propao.



William Klinger rođen je u Rijeci 1972. godine, a nakon završetka talijanske gimnazije u Rijeci studirao je na sveučilištima u Klagenfurtu i Trstu, magistrirao je u Budimpešti, a doktorirao  u Firenci, s disertacijom o Rijeci. Zajedno s novinarom i publicistom Denisom Kuljišem, Klinger je 2013. godine napisao knjigu »Tito – neispričane priče«. Nagrada Grada Rijeke za izniman doprinos istraživanju povijesti Rijeke   Klingeru je posthumno dodijeljena u  lipnju 2015. Otac i majka Alexandera Bonicha do nekoliko godina prije ubojstva živjeli su u stanu u Ulici Emilija Randića na Podmurvicama, a i on sam je tu često navraćao. 



Bonich je nakon zločina istražiteljima tvrdio da se sa Klingerom posvađao oko kupoprodaje nekretnine u Italiji, a ne u Americi. No, svi osobni predmeti pronađeni kod žrtve su ukazivali  kako je Klinger imao namjeru kupiti stan u u New Yorku.


Ispostavilo se da je Klinger  nekretninu u Rijeci, u Ulici Zdenka Petranovića, naslijeđenu od bake, iznajmljivao do nekoliko mjeseci prije ubojstva, a zatim prodao. To je, po svemu sudeći, učinio upravo zato da bi mogao kupiti stan u New Yorku.