Dvije intervencije

PLANUO OTPAD Stan na Srdočima izgorio jer čovjek koji u njemu živi skuplja – smeće

Fiore Vežnaver

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza



RIJEKA Stan u prizemlju zgrade u Ulici Tina Ujevića 27 u Rijeci uvelike je uništen u požaru jučer ujutro, unatoč brzoj intervenciji vatrogasaca. Visina štete se još procjenjuje, ali će ona zasigurno biti velika jer je vatra poharala više prostorija stana. Ozlijeđenih, srećom, nije bilo, a muškarca koji je sam živio u stanu vatrogasci i policija nisu ni zatekli na mjestu događaja kad je vatra uništavala stan. Satima kasnije još uvijek se utvrđivalo gdje se u međuvremenu sklonio stanar koji je ostao bez imovine. Uzroci požara trebali bi se znati nakon što bude okončan policijski očevid, eventualno i vještačenje, a dotad se može o njima samo spekulirati.


Uzgaja smeće u stanu


Slučaj na Srdočima neobičan je i po tome jer su vatrogasci jučer ujutro u dva navrata intervenirali zbog požara u tom stanu. Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Rijeke je najprije nešto prije 5 sati dojavljen požar, no uskoro se ispostavilo da ga je on sam uspio pogasiti do dolaska gasitelja. Radilo se samo o zadimljenju u sobi, vatrogasci su prekontrolirali situaciju i sve je ukazivalo da je slučaj riješen. No, manje od sat kasnije, oko 5.30 sati, stigla je vatrogascima nova dojava o požaru u istom stanu, a javili su to drugi stanari zgrade. Ispostavilo se da je centar novog požara bio u drugoj prostoriji u stanu, no vatra se već uvelike razbuktala. Plamen je zahvatio velike količine smeća i svakojake stvari kojima je mjesto na otpadu, a ne u stanu kojeg je stanar napustio prije no što su taj drugi put stigli vatrogasci. Gasitelji su uskoro lokalizirali i ugasili požar, no pričinjena šteta je velika.


Četrdesetdvogodišnjeg F. U., čiji je stan poharala vatra, susjedi opisuju kao osobenjaka, čovjeka sklonog skupljanju smeća u kući, a neki tvrde da je njihov nezaposleni susjed i razvedeni muškarac bio sklon i porocima.


– To je čovjek koji 15 godina uzgaja smeće u stanu. Veliki smrad širio se iz njegovog stana. Sam živi, majka mu ovdje nije, iako navodno na nju glasi stan – objašnjava nam muškarac nastanjen u stanu iznad onog zahvaćenog vatrom. – Spavao sam kad me probudio miris dima što mi je ulazio u stan. Ustao sam se, vidio sam da gori, i odmah izletio iz stana. Veliki plameni jezici, visoki dva metra, izlazili su iz donjeg stana… Manja šteta pričinjena je i u stanu u kojem ja živim, oštećene su rolete i malo su zacrnjeni zidovi. Koliko znam, vatrogasci su jutros dvaput dolazili, a »pravi« požar u stanu susjeda dogodio se drugi put. Navodno je zaključao stan i izgubio se prije dolaska vatrogasaca – kazao nam je mlađi muškarac.– Probudio me dim i galama u zgradi. Odmah sam pretpostavio da je ovaj požar vezan za našeg susjeda F. U. Već je jednom kod njega bilo nešto takvo, ali se radilo o manjoj vatri – priča nam pak drugi stanar zgrade, koji ga poznaje od djetinjstva. – Čovjek djeluje malo izgubljeno, a u stanu skuplja svašta. Praktički cijeli život je u ovoj zgradi. Prije je živio s majkom, no nje više nema ovdje. Iza sebe ima brak, i dijete, no prije desetak godina ga je supruga ostavila. Tada je s njim sve krenulo nizbrdo. Nije mi poznato da je zaposlen, ne znam od čega živi – zaključio je ovaj stanar.

Specifičan čovjek




– Čovjek kojem je stan uništen je, recimo to tako, dosta specifičan. Nije bio naprasit i agresivan, ali… Držao je svakojako smeće u stanu, veliki smrad se širio iz njega. Znao je ostavljati otvorena ulazna vrata, tako da je problem bio tim veći. Pitali smo se kako se riješiti ovakvog stanara. Koliko znam, imao je problema i s alkoholom i drogom. Policija je dosta puta ovdje dolazila zbog njega. Nigdje nije radio – objašnjava jedan od stanara koji je želio ostati anoniman.


– Sreća da se požar nije proširio izvan tog stana. Opasni su ovakvi noćni požari u zgradi, dok ljudi spavaju u svojim domovima – naglašava mladi muškarac, obrazlažući da samo pod kućnim brojem 27 u zgradi ima 12 stanova. Navodi da je njegova supruga prva osjetila dim, pa se i on probudio. – Na policiji je da utvrdi uzroke požara, no koliko sam čuo od jednog susjeda koji je kontaktirao s F. U., navodno mu se zapalila deka, ali ju nije htio izbaciti iz stana, barem ne odmah, u vrijeme kada je to trebalo. Sada ovdje nema našeg susjeda, ne znamo gdje je – ustvrdio je stanar zgrade.– Za nas je to bio šok. Spavali smo, kad nas je probudio požar i metež u zgradi – opisao nam je par koji živi u stanu odmah do onog u kojem se raplamsala vatra. – Ne znamo baš tog susjeda, tek iz viđenja, na »dobar dan« smo, svatko živi svoj život… – konstatirali su prvi susjedi.