Na intenzivnoj njezi

Ozlijeđeni iz zrakoplova još uvijek u teškom stanju

Hina

Ilustracija / Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Ilustracija / Snimio Sergej DRECHSLER / NL arhiva

Neslužbeno se doznaje kako je riječ o iskusnom pilotu, jedriličaru i paraglajderu, članu aerokluba Split Ivanu Raosu. U padu zrakoplova zadobio je višestruke teške ozljede glave i brojne lomove po tijelu



SPLIT Stanje ozlijeđenog muškarca iz sportskog zrakoplova koji se u četvrtak predvečer srušio u more na plaži Resnik u Kaštel Štafiliću, stabilno je ,ali još uvijek teško i po život opasno, doznaje se na jedinici za intezivno liječenje splitskog KBC-a.


 Neslužbeno se doznaje kako je riječ o iskusnom pilotu, jedriličaru i paraglajderu, članu aerokluba Split Ivanu Raosu. U padu zrakoplova zadobio je višestruke teške ozljede glave i brojne lomove po tijelu.


Liječnici su ga zbog višestrukih ozljeda stavili u stanje inducirane kome kako ne bi trpio bolove. Iako su ga željeli operirati odustali su jer još uvijek nije stabilan.




Nesreća se dogodila u četvrtak u 17,40 sati, u Kaštel Štafiliću i na mjestu događaja poginuo je pilot i još jedna osoba. Zrakoplov je pao u more gradske plaže i sreća da nije stradao nitko od kupača. Nakon pada sportskog zrakoplova kupači su pohitali u pomoć nastradalima, no jednom od njih nije bilo spasa, dok drugog poginulog nisu odmah primjetili s obzirom da je bio zarobljen u pilotskoj kabini na dnu mora.


O nesreći se danas priopćenjem očitovala i Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu (AIN) koja je potvrdila da se nesreća dogodila na plaži Resnik kada je u more upao zrakoplov tipa Lake LA4-200, u vlasništvu Europskog obalnog avioprijevoznika d.o.o. Prilikom pada poginuli su hrvatski i strani državljanin, dok je hrvatski državljanin, pretrpio teške tjelesne ozljede, navodi se u priopćenju agencije.


Agenciju su o zrakoplovnoj je nesreći odmah su po događaju obavijestili Hrvatska kontrola zračne plovidbe, Državna uprave za zaštitu i spašavanje i Ministarstvo unutarnjih poslova. Po dojavi istražitelji Odjela za istrage nesreća u zračnom prometu Agencije izašli su na teren i počeli očevid koji će se nastaviti i idućih dana.


Odjel za istrage nesreća u zračnom prometu Agencije navodi da će najkasnije u roku od trideset dana javno objaviti preliminarno izvješće u kojem će biti navedeni podaci pribavljeni u ranim fazama istrage predmetne nesreće.