Uhićeni bombaš odbija hranu

Ozlijeđeni Vojislav B. je osumnjičen za eksplozije u Zagrebu

Vanja Vesić

Blažević, rođeni Banjalučanin, i desetak godina stanar u Gospodskoj 30 na zagrebačkom Stenjevcu bio je donedavno poznat tek dijelu javnosti kao veliki zaljubljenik u ekstremni sport paragliding. Osim po skraćenom imenu Vojo, prijatelji ga znaju i po nadimku Car, susjedi kao pristojnu, simpatičnu osobu na motoru



ZAGREB Na izvanrednoj konferenciji za novinare u Ravnateljstvu policije potvrđeno je da je za eksplozije koje su se dogodile u Zagrebu 9. i 11. siječnja osumnjičen hrvatski državljanin (1959). On je u nedjelju poslije podne uhićen. 


Potvrđeno je da se radi o osobi koja je ozlijeđena prilikom posljednje eksplozije. Iako policija nije izlazila s iddentitetom, u eksploziji je ozlijeđen Vojislav B.


Načelnik Uprave kriminalističke policije Vitomir Bijelić kazao je kako je tijekom istrage obavljeno više od 250 ciljanih obavijesnih razgovora, te izvršeno 25 pretraga stanova, vozila, ali i mobitela i računala. Više od 200 predmeta je izuzeto i dio tragova upućuje na sumnju da je počinitelj upravo ozlijeđeni muškarac. 




Istraga će biti nastavljena, a posebno formirani tim, u kome su uz policiju i djelatnici obavještajnih službi, trebao bi utvrditi i motive počinitelja. Osim toga, daljnja istraga trebala bi pokazati i je li osumnjičenik djelovao sam ili ima još osoba koje su mu pomagale. 


Za sada, osumnjičeni se tereti samo za kazneno djelo dovođenja u opasnosti života i imovine općeopasnom radnjom i nema nikakvih osnova, rekao je Bijelić, da bi se ovo kazneno djelo moglo okvalificirati kao terorizam. Za kazneno djelo za koje se sumnjiči kazna je pet godina.


U sljedećih 24 sata sudac istrage odlučit će hoće li osumnjičenik biti pušten na slobodu ili će u pritvor, odnosno u ovome slučaju u bolnicu za osobe lišene slobode, kazao je Bijelić.


Načelnik zagrebačke PU Goran Burušić zahvalio je i građanima koji su pomogali u otkrivanju počinitelja te kazao kako je prisustvo policajaca na terenu pojačano. 


 Vojnik, paralider, biznismen


Blažević, rođeni Banjalučanin, i desetak godina stanar u Gospodskoj 30 na zagrebačkom Stenjevcu bio je donedavno poznat tek dijelu javnosti kao veliki zaljubljenik u ekstremni sport paragliding, padobransko jedrenje sportom čiji fanovi započinju skokom s planinskih vrhova i nastavlja slobodnim letenjem na velikim nadmorskim visinama. Osim po skraćenom imenu Vojo, prijatelji ga znaju i po nadimku Car, susjedi kao pristojnu, simpatičnu osobu na motoru. Svoju strast kombinira s biznisom kao zastupnik inozemnih proizvođača opreme za paragliding. Na svojoj internet stranici Flyingvojo.com dao je svojevrsnu vizit-kartu: 


“Službeni sam zastupnik za firme SOL iz Brazila i za AVA sport, Austria Alpin Brauniger instrument i Digfly instrument. Neslužbeno ali ubrzo i službeno bit ću zastupnik za jos četiri firme koje su mi ponudile ugovore mada posjeduju za sada oficijelne dilere na našim prostorima. Službeno sam jedan od rijetkih u Hrvatskoj koji ima dozvolu za vožnju tandema te sam izvezao i svojeg 1000. putnika početkom 2005. godine. Jedan sam od najjačih dilera polovne opreme u bivšoj SFRJ”, predstavlja se Blažević.


Paraglidingom se bavi još od početka 90– tih prošlog stoljeća, nakon odlaska iz bivše vojske. Upisao je preko 30 skokova iz aviona raznim vrstama padobrana. Osim državama bivše Jugoslavije, letio je paragliderom nad Brazilom, Indijom, Venezuelom, Njemačkom, Austrijom, Albanijom, Mađarskom, Italijom, Francuskom, Rumunjskom, Pakistanom, Bugarskom, Grčkom, Španjolskom, Turskom i dr. Od 2002. bavi se i zahtjevnijom verzijom istog sporta kroz akrobatsko letenje. 


Dani panike


 Prva eksplozija dogodila se u srijedu oko 3, 50 sati na željezničkoj pruzi u blizini stanice Podsused u trenutku prolaska teretnog vlaka s crijepovima. Nitko nije ozlijeđen, ali je strojovođa pretrpio jaki šok. Dio pruge je oštećen a od detonacije popucala su prozorska stakla na pet obiteljskih kuća u okolici. Srećom, kompozicija vlaka zbog svoje težine nije izletila s pruge, što možda ne bi bio slučaj da je bio u pitanju putnički vlak. Detalj koji je ostao na margini svih ovih dana otvara pitanje je li počinitelj znao i računao da su u tom terminu prolazili samo teretni vlakovi. Naime, prvi putnički vlak tom dionicom vrlo prometnog X. Koridora značajnom za međunarodni promet prolazio je sat vremena kasnije.


Samo dva dana kasnije 11. siječnja, nešto iza ponoći eksplodirala je paklena naprava na autobusnom stajalištu u Stenjevcu i lakše ozlijedila Blaževiću ruke i noge. Započela je velika policijska akcija uz veliki interes medija koji je incidentno prelazio u svojevrsni medijski kič i izazivao zgražanje kritičara. Ni političari se nisu najbolje snašli da umire histeriju, a dvije lažne dojave o postavljenim bombama, zapravo sumnjivim predmetima u javnoj garaži na Tuškancu, te kraj benzinske crpke na Aleji Bologna samo su dolile ulje na vatru. Bilo je to »nezaboravnih« pet dana u Zagrebu kada se u javnosti miješala histerija, panika, zbunjenost ali i ironične i uvredljive opaske na internet forumima.