Sudski epilog

Otac i kćer nakon 20 godina pravomoćno osuđeni za ubojstvo imućnog povratnika Ljube Novaka

Fiore Vežnaver

Sada su pravomoćne presude za svo petero koji su sudjelovali u strašnom zločinu što se dogodio u večernjim satima 27. prosinca 1995. na šetnici između Crikvenice i Selca. Supruga ubijenog i naručiteljica ubojstva Snježana Novak i pomagač ubojice Krešimir Luketić su odslužili dio kazne i na uvjetnom su otpustu, a plaćeni ubojica Damir Perasz još služi dvadesetogodišnju kaznu zatvora



Dva desetljeća nakon stravičnog, naručenog ubojstva Ljubomira Novaka, bogatog crikveničkog poduzetnika i povratnika iz Švedske, postala je pravomoćna presuda i za posljednje dvoje okrivljenih za jezivi zločin na crikveničkom lungomaru. Vrhovni sud je, naime, potvrdio presudu riječkog Županijskog suda kojom je u travnju 2013. godine na po 15 godina zatvora osudio Marija Pečavera i njegovu kći Anu, oboje iz Selca. Suđeno im je u odsutnosti, jer su godinama ranije pobjegli u inozemstvo. Gdje se oni sada nalaze, nije sa sigurnošću poznato, mada se vjeruje da je Ana Pečaver u Americi, a i njen otac primarno je vezan za SAD.



Lica s tjeralica Interpola


Lica i imena Marija i Ane Pečaver već se neko vrijeme nalaze na stranicama Interpola s osobama za kojima se traga, no tjeralice zasad nisu dale rezultate. Ana je otišla iz Hrvatske nedugo nakon što se odustalo od njenog optuživanja. Doduše, bilo je to prije no što su otkriveni novi dokazi koji su govorili da su i ona i otac duboko umiješani u jezivo ubojstvo s plaćenim ubojicom. Njen otac je pobjegao kasnije, kada je postalo izvjesno da će biti dopušteno novo suđenje protiv njih dvoje.





Suci Vrhovnog suda odbili su žalbu obrane na prvostupanjsku presudu, ocijenivši da je vijeće sutkinje Ike Šarić pravilno vrednovalo dokaze protiv dvoje okrivljenih, oca i kćeri, i valjano utvrdilo činjenično stanje. Suci Vrhovnog suda zaključili su da je vijeće sutkinje Šarić pravilno cijenilo iskaz Krešimira Luketića – svojevrsnog pokajnika, i samog osuđenog ranije zbog umiješanosti u ubojstvo Ljubomira Novaka – nakon čijeg svjedočenja i terećenja je pokrenut postupak protiv dvoje Pečavera.


Noćni jogging


S dvoje Pečavera sada su pravomoćne presude za svo petero koji su sudjelovali u zločinu. Supruga ubijenog iz zasjede i naručiteljica zločina, Snježana Novak iz Crikvenice, dobila je 15 godina zatvora, plaćeni ubojica Damir Perasz iz Bribira 20, a pomagač Krešimir Luketić iz Crikvenice 15 godina zatvora. Koliko se može saznati, Snježana Novak i Krešimir Luketić su na uvjetnom otpustu, dok Perasz još služi kaznu u zatvoru. Supruzi Ljubomira Novaka je Mario Pečaver bio ljubavnik još dok joj je muž bio živ, a i nakon zločina.


Ovime je jezivi zločin dobio konačni sudski epilog i stavljena je točka na procesuiranje ubojstva imućnog povratnika iz Švedske Ljubomira Novaka koji je likvidiran 27. prosinca 1995. godine, oko 20.30 sati, na Šetalištu V. Nazora, dok je džogirao lungomareom između Crikvenice i Selca. Iznimno intrigantan slučaj otpočetka je bio obilježen nizom čudnih okolnosti, pa i previda i propusta istražitelja, a na kraju i obratima. Bit priče, kako su pokazali sudski procesi, jest u tome da je Ljubomirova supruga Snježana, a istodobno tadašnja ljubavnica Marija Pečavera, preko Luketića našla plaćenog ubojicu, vojnika Perasza koji postavlja noćnu zasjedu na lungomaru. Zla supruga navodi muža na smrtonosni noćni jogging, iako za trčanje vrijeme nije bilo baš idealno, nekoliko dana pred Novu 1996. godinu. Snježana Novak je prošla dogovoreno mjesto zasjede i otrčala ispred muža, a malo kasnije je ubojica Perasz s leđa sačmaricom ubio njenog supruga. Ustrijeljenog su nakon toga bacili na stijene pored ceste.



KRONOLOGIJA


27. prosinca 1995. godine, u noći ubojstva, tri liječnika (među kojima je i doktor sudske medicine), istražni sudac i veći broj službenika policije zaključuje da je Novak umro od – infarkta. Priznatu vještakinju, eksperta za krvne delikta, nitko ne zove. Ubojica pak u bijegu ima prometnu nesreću, ostavlja auto i bježi, ali dva događaja istražitelji još ne povezuju Jutro kasnije obdukcija otkriva da je žrtva ustrijeljena u leđa Iz Doma zdravlja i kuće žrtve nestaju dokazi Policijski inspektor za krvne delikte sumnja u priču supruge ubijenog, ali je puštaju na slobodu. Sumnjičavi inspektor, koji je tražio da se istraga vodi detaljnije, kasnije gubi posaoNedugo poslije zločina novcem žrtve supruga Snježana i ljubavnik Mario Pečaver odlaze na krstarenje po Karibima i oko svijeta. Poslije pokušavaju kupiti hotel u Selcu 2002. godine policija konačno otkriva dokaze za plaćeno ubojstvo i sumnje da je Perasz likvidator. Ubačeni pouzdanik uspijeva snimiti ubojičino priznanje: »Kurva mi je platila ubojstvo«. Slijede uhićenja Nekoliko mjeseci kasnije podiže se optužnica, ali u njoj nema imena dvoje Pečavera, jer Luketić nije i pred odvjetnikom želio potvrditi optužbe koje je ranije rekao policiji Travanj 2005., prvostupanjska presuda Novaku, Luketiću i PeraszuOžujak 2007., Vrhovni sud smanjuje već pravomoćnu kaznu Snježani Novak s 20 na 15 godinaTravanj 2013., prvostupanjska presuda ocu i kćeri Pečaver, koju sada potvrđuje i Vrhovni sud


Ubačeni pouzdanik


Njegova supruga je nakon toga trebala odigrati svoju ulogu, išla je tražiti »pomoć« do najbližih kuća. Istražitelje navodi na krivi trag, govoreći da je vidjela neki manji auto, »spačeka« ili »dijanu«, koji je išao u pravcu Selca. Ubojica Perasz u isto vrijeme volkswagen bubom bježi u drugom smjeru, prema Rijeci. No, u Kostreni doživljava prometnu nesreću, ostavlja auto i bježi kroz šumu. U tadašnjoj istrazi, s nizom čudnih pogrešaka i krivih zaključaka, na to nitko ne obraća pažnju.


Ubojica i pomagači ostaju godinama neotkriveni. Tek sedam godina nakon zločina, uz pomoć ubačenog dušnika, policija je uspjela otkriti da je supruga ubijenog, Snježana Novak, naručiteljica ubojstva. Ubačeni pouzdanik uspijeva snimiti ubojičino priznaje u kojem za ženu žrtve kaže: »Kurva mi je platila ubojstvo!« Slijede uhićenja i sumnjičenja Perasza, Snježane Novak, Luketića, Marija Pečavera i njegove kćeri Ane. No, na koncu istrage tužitelji odustaju od optužbi protiv Marija Pečavera i njegove kćeri Ane, a on i izlazi iz pritvora u kojem se dotad nalazio.


Jedna od prekretnica u procesuiranju slučaja dogodila se posljednjeg dana prvog suđenja kada je progovorio Krešimir Luketić i rekao da su ga u sve uvukli Pečaveri, odnosno njegova tadašnja djevojka Ana Pečaver, na nagovor oca Marija. No, protiv njih su tužitelji odustali u prvoj istrazi i zapravo im se za umiješanost u zločin više nije moglo suditi, osim ako se ne pojave bitno novi dokazi. Na osnovi novih dokaza Vrhovni sud je dozvolio obnovu postupka koji je na kraju, 18 godina nakon groznog ubojstva, zaokružen nepravomoćnom presudom oca i kćeri Pečaver.


Otisak cipele


Krajem travnja 2013. godine vijeće sutkinje Ike Šarić donijelo je presudu koja se temeljila na nekoliko glavnih dokaza. Prije svega, bilo je to priznanje već osuđenog Krešimira Luketića, koji je na kraju prvog suđenja otkrio da mu je tadašnja djevojka Ana Pečaver nudila da za novac ubije Novaka. Kad je to odbio, tražila je da pronađe nekog tko bi za novac ubio. On joj je spomenuo Damira Perasza, kojem je ona najprije dala novac za kupnju skraćene sačmarice. Poslije ubojstva preko Luketića mu šalje nagradu za obavljeni zločin, a novac su poslali njen otac Mario Pečaver i njegova ljubavnica, Ljubomirova žena Snježana. Zanimljivo je da su među novcem bile i švedske krune, očito žrtvin novac, pa ispada da su ubojstvo platili ušteđevinom koju je sam likvirani zaradio u Švedskoj.


Luketić je u svom priznanju ispričao i da je mjesto ubojstva kod osamljene zgrade na obalnoj cesti Crikvenica – Selce izabrao Mario Pečaver. Pečaver je Luketića tamo odveo i rekao da ubojici Peraszu pokaže to mjesto jer je najbolje za zločin, a poslije i za bijeg prema magistrali sporednom cestom. Na tom je mjestu Novak i ubijen. Sumnja se da je u zasjedi s ubojicom bio i Pečaver. Tu sumnju potkrijepio je otisak cipele broj 46, kakav je imao Pečaver. Ali, u nizu propusta u istrazi, na to se nije dovoljno obratila pažnja, a poslije su nestale i sporne cipele.