Upali mu u stan

Osvetnički pohod: Pretukli ga i opljačkali, vjeruju da ih je silovao

Ana Raić Knežević

Vedran M. (34) i 18-godišnji Zagrepčanin su  vezali  Edina I.  ljepljivom trakom nakon što su ga izudarali, a od njegova četiri prijatelja uzeli su novac i mobitel. Vedran M. osuđen je na tri i pol godine zatvora



ZAGREB  Slučaj koji oslikava pravu dramatiku života i seksualnog iživljavanja sa zagrebačkih ulica dobio je svoj epilog na sudu. Zbog događaja u kojem je 18-godišnjak iz razorene obitelji jedne domaće starlete možda bio žrtva neželjenog homoseksualnog odnosa, izrodio se novi zločin koji je ovih dana okončan nepravomoćnom sudskom odlukom.


»Srbine! Ustašo! Ovdje si došao da se j…. i drogiraš!«, vikao je 34-godišnji Vedran M. lani u rujnu kad je zajedno s 18-godišnjakom u osvetničkom pohodu upao u stan u Ulici Kneza Borne 10. Tamo se Edin I. zabavljao sa svojim muškim društvom, a 18-godišnjak i 34-godišnjak su ga upoznali nekoliko dana ranije u kafiću. Obojici im je, kako se prisjetio 18-godišnjak, ponudio piće.


– Pristao sam da me počasti »kolom«, ispričao je mladić, koji je nakon nekoliko gutljaja pića najvjerojatnije izgubio svijest. Jer iduće što mu je ostalo u pamćenju bilo je buđenje u jednom haustoru u Petrinjskoj ulici. Na sebi je imao samo hlače, dok su donji veš i majica bili na podu kraj njega.




– Nisam znao ni gdje se nalazim ni što se dogodilo, pričao je potreseni 18-godišnjak, koji je tako dezorijentiran još nekoliko idućih sati lutao gradom. Kad se konačno vratio kući nikome ništa nije govorio, tek je na ponovnom susretu s Vedranom rekonstruirao da su tog dana bili zajedno. Zato su odlučili otići k Edinu ne bi li mu se osvetili, odnosno prestrašili ga jer je Vedran imao informaciju da je riječ o gay-skupini koja po zagrebačkim klubovima drogira dečke i odvlači ih u stanove, gdje ih onda seksualno iskorištava.


Bio je 25. rujna nešto prije ponoći kad je maskirani dvojac došao do Edinovog stana. Čim su ušli Vedran ga je pošpricao suzavcem po očima, dok mu je 18-godišnjak zaprijetio nožem.


– Daj novac i drogu, povikali su nezvani maskirani gosti, a kad im je napadnuti muškarac uzvratio da nema ni novca ni droge oborili su ga na pod i počeli udarati po cijelom tijelu. Vedran ga je zatim vezao ljepljivom trakom. U sobi su zatekli četvoricu Edinovih gostiju, pa su od njih, prijeteći im nožem i udarajući ih po rukama i nogama, tražili da im predaju novac i mobitele. Uspjeli su im uzeti nešto manje od četiri tisuće kuna, jedan iPhone i slušalice te jednu osobnu iskaznicu.


Zbog svega toga Vedran M. je sada nepravomoćno na Županijskom sudu u Zagrebu osuđen na tri i pol godine zatvora, dok je 18-godišnjak već ranije dobio uvjetnu osudu.


Edin tijekom ovog suđenja nije priznao seksualni kontakt s 18-godišnjakom i 34-godišnjakom. Opisao je tek da povremeno iz Beograda gdje živi dolazi u Zagreb, a nije bio siguran je li mladiće, koji su u stanu napali i opljačkali njega i prijatelje, upoznao putem interneta ili u jednom od klubova.