Presuda

Osuđena banda krivolovaca i švercera iz Istre: Vadili prstace, kažnjeni sa četiri i pol godine zatvora

Fiore Vežnaver

Foto: Roni Brmalj

Foto: Roni Brmalj

Ove najteže kazne za ilegalni izlov i prodaju zaštićenih školjkaša sutkinja Ika Šarić izrekla je Čedomilu Božiću i Draženu Đurčeviću, Jordan Ambrožić osuđen je na tri godine, Milorad Marinković na dvije, a Serđo Ivinić i Branislav Mihajlik dobili su uvjetne kazne: godinu dana zatvora, uz rok kušnje od četiri godine



RIJEKA Sva šestorica okrivljenih koja su sjedila na optuženičkoj klupi oglašena su jučer krivim da su bili članovi organizirane grupe koja je u pulskom priobalju i Limskom kanalu u Istri ilegalno izlovila najmanje 539 kilograma prstaca i poslije ih prodavala u Sloveniji, a proračun Hrvatske tako je oštećen za oko 2,7 milijuna kuna.


– Krivi su! – objavila je jučer u podne sutkinja Ika Šarić, predsjednica vijeća riječkog Županijskog suda, koje je najveće zatvorske kazne – po četiri i pol godina zatvora – izreklo prvo i drugooptuženom, Čedomilu Božiću iz Umaga i Draženu Đurčeviću iz Pule. Jordan Ambrožić iz Šišana osuđen je na tri godine, a Milorad Marinković iz Pule na dvije godine zatvora. Serđo Ivinić iz Valbandona i Branislav Mihajlik iz Pule dobili su uvjetne kazne zatvora: osuđeni su na godinu dana, uz rok kušnje od četiri godine. Onima koji su bili u pritvoru to se vrijeme uračunava u kaznu, a najviše Božiću, godinu dana. Božić je jedini od šestorice na suđenje dolazio iz pritvora, a on mu je jučer produljen, ali i dalje može biti pušten ako plati jamčevinu od 250 tisuća kuna.



Optužnica je inicijalno sadržavala još tri imena, ali se u međuvremenu troje optuženih – Ksenija Makovac iz Umaga, Mirko Kresić iz Buja i Veselin Anastasijevski iz Umaga – nagodilo oko kazne s USKOK-om. Osuđeni su na godinu dana zatvora, što im je odmah pretočeno u rad za opće dobro. Na suđenju šestorici saslušani su kao svjedoci.





Oduzeta zarada


Vijeće sutkinje Šarić dosudilo je imovinsko-pravni zahtjev Republike Hrvatske od oko 2,7 milijuna kuna, a šestorica osuđenih dužna su solidarno namiriti taj iznos. Potvrdi li se ova zasad nepravomoćna presuda, u državni proračun dužni su uplatiti i iznos ostvaren na ime koristi ostvarene kaznenim djelom, a ona iznosi ukupno oko 109 tisuća kuna. Najviše treba uplatiti Ambrozić, koji je oglašen krivim da je u ilegalnom biznisu s prstacima zaradio najmanje 8.610 eura, nekoliko puta više i od Božića, koji je, po presudi, utržio najmanje 2.515 eura. Sudsko vijeće odlučilo je i da se Božiću oduzima tisuću eura koji su mu u istrazi privremeno zaplijenjeni.


Sud je prihvatio optužbe USKOK-a da je Božić organizirao i vodio zločinačko udruženje u sastavu kojeg je trgovao, izvozio i prevozio prstace. Đurčević je također bio optužen da je organizirao i vodio zločinačko udruženje. Ambrožiću, Marinkoviću, Iviniću i Mihajliku sudilo se pak za protuzakonit izlov, te da su svi djelovali u sastavu zločinačkog udruženja. Sjedili su na optuženičkoj klupi i zbog teškog kaznenog djela protiv okoliša.



Sutkinja Ika Šarić pročitala je na suđenju mnoštvo dokumentacije na kojoj se temelji optužnica, uz ostalo i zaključke i procjenu po kojima je izlov prstaca ostavio trajne posljedice po okoliš, da će biti potrebno polja stoljeća da se regenerira područje na kojem su izlovljeni.



Kaznena djela počinili su u razdoblju od lipnja do rujna prošle godine, nakon što su se povezali u zajedničko djelovanje radi protuzakonitog izlova prstaca i prodaje na ilegalnom tržištu tog školjkaša, ugrožene i strogo zaštićene vrste čiji je izlov i promet zabranjen. Božić je, kako je tvrdio USKOK, bio zadužen za organizaciju prijevoza i prodaju prstaca, zbog čega se povezao s više osoba iz Kopra i Portoroža, s kojima je dogovarao termin i mjesto predaje prstaca. Đurčević se tereti da je, u dogovoru s Božićem, organizirao ilegalni izlov školjkaša, za što je angažirao Ambrožića, koji je dalje u to uključio Marinkovića, Ivinića i Mihajlika. Oni su kao ronioci u pulskom priobalju i Limskom kanalu izlovili najmanje 539 kilograma prstaca. Ambrožića se teretilo da je sam izlovio najmanje 420 kilograma.


Šverc u Sloveniju


Prstaci su na skrivenim lokacijama – na području Bala, Sošića i okolice Limskog kanala – predavani Đurčeviću koji je za kilogram izlovljenih prstaca plaćao 20 eura. U optužnici se precizira da je tako Jambrožić primio najmanje 8.610 eura, Marinković 1.180, Ivinić 790 i Mihajlik 200 eura. Za Đurčevića se navodi da je prodajom prstaca Božiću, koji mu je za kilogram plaćao najmanje 22 eura, zaradio najmanje 1.078 eura. Daljnje švercanje školjkaša u Sloveniju bilo je organizirano tako da je to Božić radio sam ili dogovorno s Ksenijom Makovac, Mirkom Kresićem i Veselinom Anastijevskim.


Makovac je, primjerice, u devet navrata u autu prokrijumčarila u Sloveniju prstace, za što je od Božića dobila najmanje 850 eura, predavši mu najmanje 120 kilograma školjkaša. Božić je prstace prodavao slovenskim kupcima za najmanje 30 eura po kilogramu.


– Postupak je pokazao kako je nesporno da su svi optuženici počinili kaznena djela, a da su Božić i Đurđević bili organizatori i vodili zločinačko udruženje. Božić je prstace odnosio kupcima po restoranima u Sloveniji, a Đurčević je organizirao ronioce – istaknula je u obrazloženju presude sutkinja Ika Šarić, dodajući kako su svi optuženici znali da je biznis s prstacima zabranjen, te se ispostavilo i da se sve karike u lancu ilegalnog biznisa nisu međusobno poznavale, da su koristile i druga imena.



Branitelj prvooptuženog Čedomila Božića, odvjetnik Arsen Stipinović, najavio je žalbu na presudu. – Svakako ćemo se žaliti, jer kaznu smatramo preoštrom. Žalit ćemo se i na odluku o produljenju pritvora – izjavio je Božićev branitelj.


– Kazne nisu mogle biti manje – konstatirala je sutkinja Šarić, napominjući da se radi o relativno velikim količinama prstaca koji su organizirano izlovljeni i prodavani u drugoj državi. Ambrožić i Mihajlik su već jednom osuđivani zbog istog delikta, ali je ocijenjeno da je u ovom slučaju upletenost drugoga manja i da nije zaslužio bezuvjetni zatvor.