Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 4
Sutra: 15° 15° 4
15. listopada 2019.
Incident u Zavojanima

Oštećena spomen ploča fra Karla Ćuluma, antifašisti podnijeli prijavu

NL arhiva
NL arhiva
Autor:
Objavljeno: 2. ožujak 2018. u 14:56 2018-03-02T14:56:11+01:00

U Zavojanima nedaleko od Vrgorca, nepoznati počinitelj je oštrim predmetom izgrebao je do neprepoznatljivosti slova imena i prezimena pokojnog Ćuluma, a uništio je i riječ »ustaše«

VRGORAC Nepoznati počinitelj oštetila je spomen-ploču podignutu u Zavojanima u spomen na župnika fra Karla Ćuluma kojega su 1943. ubile ustaše, zbog čega je gradska Udruga antifašista podigla kaznenu prijavu.

U Zavojanima nedaleko od Vrgorca, nepoznati počinitelj je oštrim predmetom izgrebao je do neprepoznatljivosti slova imena i prezimena pokojnog Ćuluma, a uništio je i riječ »ustaše«.

Predsjednik Udruge antifašista Grada Vrgorca Dragan Brljević je u ime svoje organizacije je podigao kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja.

»Zaprepastio nas je ovaj anticivilizacijski čin i tražit ću od Policijske postaje Vrgorac i nadležnog Državnog odvjetništva da nađu i procesuiraju počinitelja sukladno zakonima Republike Hrvatske,« rekao je Brljević za Hinu.

Zavojanskog župnika fra Karla Ćuluma ubila je 25. svibnja 1943. godine ustaška vojska. U spomen na stradalog župnika zavojanska organizacija Saveza udruženja antifašističkih boraca Narodonooslobodilačkog rata (SUBNOR) je 1961. godine podigla spomen-ploču na vanjskom zidu zavojanskog mjesnog groblja, nedaleko od župne crkve.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.