Incident u Zavojanima

Oštećena spomen ploča fra Karla Ćuluma, antifašisti podnijeli prijavu

Hina

NL arhiva

NL arhiva

U Zavojanima nedaleko od Vrgorca, nepoznati počinitelj je oštrim predmetom izgrebao je do neprepoznatljivosti slova imena i prezimena pokojnog Ćuluma, a uništio je i riječ »ustaše«



VRGORAC Nepoznati počinitelj oštetila je spomen-ploču podignutu u Zavojanima u spomen na župnika fra Karla Ćuluma kojega su 1943. ubile ustaše, zbog čega je gradska Udruga antifašista podigla kaznenu prijavu.


U Zavojanima nedaleko od Vrgorca, nepoznati počinitelj je oštrim predmetom izgrebao je do neprepoznatljivosti slova imena i prezimena pokojnog Ćuluma, a uništio je i riječ »ustaše«.


Predsjednik Udruge antifašista Grada Vrgorca Dragan Brljević je u ime svoje organizacije je podigao kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja.




»Zaprepastio nas je ovaj anticivilizacijski čin i tražit ću od Policijske postaje Vrgorac i nadležnog Državnog odvjetništva da nađu i procesuiraju počinitelja sukladno zakonima Republike Hrvatske,« rekao je Brljević za Hinu.


Zavojanskog župnika fra Karla Ćuluma ubila je 25. svibnja 1943. godine ustaška vojska. U spomen na stradalog župnika zavojanska organizacija Saveza udruženja antifašističkih boraca Narodonooslobodilačkog rata (SUBNOR) je 1961. godine podigla spomen-ploču na vanjskom zidu zavojanskog mjesnog groblja, nedaleko od župne crkve.