Suđenje nakon žalbe

Osnivaču riječkog HDZ-a Davorinu Prgiću opet se sudi zbog ilegalnog oružja, on tvrdi: “To je bio pravi Kafkin proces”

Slavica Kleva

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Davorin Prgić zatražio je jučer izuzeće sutkinje, ali i svih riječkih tužitelja,  pa je rasprava prekinuta dok o tom njegovom zahtjevu odluku ne donese izvanraspravno vijeće riječkog Općinskog suda



RIJEKA  Davorinu Prgiću, prvom predsjedniku riječkog ogranka Kluba utemeljitelja HDZ-a »Dr. Franjo Tuđman« jučer je počelo suđenje iznova pod optužnicom za kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari. Presudu je ukinuo Vrhovni sud nakon što je Prgić uložio žalbu, uz obrazloženje da nije bio pozvan na izvanraspravno vijeće Županijskog suda koje je odlučivalo o njegovoj žalbi na izrečenu  presudu Općinskog suda. Unatoč činjenici da je na sjednicu pozvan Prgićev odvjetnik  koji je raspravljao o žalbi na presudu, Vrhovni sud je prihvatio njegovu žalbu na okolnost nepozivanja i njega osobno na sjednicu.


– To je bio Kafkin proces. Niste izveli sve moje dokaze koje sam predložio tijekom suđenja, stoga tražim vaše izuzeće, izuzeće tužiteljice Tamare Torić kao i svih zamjenika Općinske državne odvjetnice, te osobno i glavne Općinske državne odvjetnice, kazao je na samom početku rasprave Davorin Prgić obraćajući se sutkinji Mladenki Paro Rudić.


Osobna tragedija


– Neopravdano sam bio u pritvoru, tražio sam obranu sa slobode jer mi je sin bio teško bolestan, a tražim vaše izuzeće jer smatram da ste bili nekorektni i pristrani, nastavio je Prgić iznositi nezadovoljstvo kazavši da je bolje da se dodijeli  predmet nekom drugom sucu.




– Dijete u dobi od 34 godine mi je preminulo zbog teške bolesti 29 dana nakon što sam  pušten na slobodu, a od tuge za njim su ubrzo umrli i njegov djed i baka, kazao je Prgić.


Stoga je sutkinja prekinula raspravu kazavši da će o njegovom prijedlogu izuzeća odlučivati izvanraspravno vijeće Općinskog suda nakon čega će se nastaviti kazneni postupak koji se vodi protiv Prgića.


Davorin Prgić u ovom je postupku optužen s drugooptuženim Filipom Kovačevićem i trećeoptuženim Draganom Fabijančićem, koji su i u prvom suđenju za nedozvoljeno posjedovanje oružja i eksplozivnih tvari te neovlašteno nabavljanje, prodavanje, predaju u posjed veće količine vatrenog oružja, streljiva i eksplozivnih tvari, uvjetno kažnjeni jer su na samom početku suđenja sve priznali.  



Protiv Prgića se vodio još jedan kazneni postupak zbog istovrsnog kaznenog djela – u njegovoj obiteljskoj kući na Krku 2010. godine pronađen je arsenal oružja i streljiva koje je neovlašteno posjedovao. Prgić je negirao kazneno djelo, branio se da je naoružanje prikupljano za Domovinski rat i obranu Like te da nije imao pojma da je oružje ostalo u kući. No, istodobno s oduzetim oružjem s Krka, pretresom njegova stana u Rijeci pronađeno je i 11.320 komada streljiva raznih kalibara, 21 komad sačmenog i pištoljskog streljiva te 21 posuda raznog baruta težine 6,3 kilograma, za koji je Prgić tvrdio da je legalno, s računom kupio za potrebe lova. U tom je postupku osuđen na dvije godine zatvora, uvjetno na pet godina i presuda je pravomoćna.



Pronađeno oružje


Teretio se Prgić da je predao Kovačeviću, radi daljnje prodaje, 18 pješačkih antimagnetnih mina PMA2, dva komada TNT eksploziva od po 200 grama i jedan od pola kilograma, pola kilograma plastičnog eksploziva, 17 upaljača, dva sporogoreća štapina i dvije detonatorske kapisle. Nekoliko dana kasnije drugooptuženom predaje dvije poluautomatske puške, dvije automatske puške, puškomitraljez, spremnike i 315 komada streljiva.


U kući u Rijeci Prgiću je pronađena veća količina dijelova oružja, ali i pištolji marke frommer, beretta i walther za koje se vještačenjem utvrdilo da nisu kolekcionarski komadi oružja, već tehnički sasvim ispravni pištolji.


I tijekom prvog suđenja, u završnim riječima  tužiteljica Torić je apostrofirala  činjenicu da je temeljem posebnih mjera, praćenjem telefonskih razgovora i SMS poruka dokazano da je Prgić nabavljao, razmjenjivao i prodavao oružje.