Precizirana optužnica

Osnivač riječkog HDZ-a Davorin Prgić na suđenju zbog držanja oružja vještake nazvao – kretenima

Slavica Kleva

Davor Prgić tereti se za kaznena djela protiv javnog reda te nedozvoljeno posjedovanje oružja i eksplozivnih tvari / Foto Sergej DRECHSLER/Arhiva NL

Davor Prgić tereti se za kaznena djela protiv javnog reda te nedozvoljeno posjedovanje oružja i eksplozivnih tvari / Foto Sergej DRECHSLER/Arhiva NL

Davorinu Prgiću sudi se zbog neovlaštenog nabavljanja, prodavanja i zamjenjivanja vatrenog oružja i streljiva. Suđenje se ponavlja jer je Vrhovni sud ukinuo raniju presudu pa će ponovo, na traženje Prgićevog odvjetnika, biti saslušani svi svjedoci kako bi pobio tvrdnju da je njegov branjenik s njima trgovao oružjem



RIJEKA – Poznajem optuženika Davorina Prgića. Bavim se kolekcionarstvom, sakupljam stare predmete, militariju, a to znači da prikupljam stare uniforme, bajunete, sablje, sve staro što se nalazi na sajmovima. I Prgića sam znao sretati na sajmovima, a viđao sam ga da kupuje staro oružje na sajmovima. Znam da je ono što se prodaje na sajmovima dozvoljeno. Da, taj sporni pištolj razmijenio sam s Prgićem, a potom sam ga s drugom osobom zamijenio za ručni sat marke “Omega” koji nije vredniji od 200 kuna – tako je jučer iskazivao svjedok ponovo ispitan pred sutkinjom Mladenkom Paro Rudić na ponovljenom suđenju 64-godišnjem Davorinu Prgiću, jednom od osnivača HDZ-a na riječkom području, kojemu se sudi zbog neovlaštenog nabavljanja, prodavanja, razmjenjivanja i posjeda veće količine vatrenog oružja, streljiva i eksplozivnih tvari.


Suđenje se ponavlja jer je Vrhovni sud ukinuo presudu Općinskog i Županijskog suda. Sudi ista sutkinja, ali je optužnica nova, precizirana.


Nova optužnica


Prgić se tereti da je od ožujka 2011. godine do 6. srpnja iste godine na području Rijeke i okolice s tri osobe neovlašteno nabavljao, prodavao, razmjenjivao i držao veće količine oružja i streljiva pa time počinio kazneno djelo protiv javnog reda, nedozvoljeno posjedovanje oružja i eksplozivnih tvari. Budući se sudski postupak ponavlja, Prgićev odvjetnik Dragan Smolić Ročak inzistira da se još jednom ispitaju već ispitani svjedoci kako bi pobio tvrdnju da je njegov branjenik trgovao oružjem s navedenim osobama, u ovom slučaju svjedocima.





Između ostalog, Prgić se tereti kako stoji u optužnici, da je “tijekom travnja 2011. godine, posredstvom J. D. prodao M. P. pištolj marke Tontoglio cal. 6,35 mm za iznos od 250 eura. U istom razdoblju da je od A. A. nabavio pušku Crvena zastava M70 kao i veću količinu streljiva. U večernjim satima 29. lipnja iste godine, radi daljnje prodaje F. K. je predao 18 komada pješčanih antimagnetnih mina PMA 2, 2 komada TNT eksploziva po 200 grama, jedan komad TNT od pola kilograma, 17 komada upaljača za protupješačku antimagnetnu minu PMA 2, dva komada sporogorećeg štapina 35 cm, dva komada detonatorskih kapisli broj 8, dva komada elektrodetonatorskih kapisli EDK i pola kilograma plastičnog eksploziva. U srpnju iste godine na Prgićevoj riječkoj adresi pronađeno je ukupno 1.517 komada streljiva raznih kalibara, 861 komad zrna raznih kalibara, pištolj marke Fromer, pištolj marke Beretta, pištolj marke Walther i još jedan pištolj nepoznate marke, koje je posjedovao nelegalno”.



Ispitan je i drugi svjedok, koji je ponovio svoj ranije dani iskaz.


– U jednom lokalu sam se susreo s J. D. koji se zainteresirao za moj ručni sat Omega. Razmijenili smo taj moj sat za predmetni pištolj. Kad sam nakon mjesec dana htio pregledati taj pištolj koji sam spremio u garažu, primijetio sam da je sastavljen od nekoliko komada, cijev je bila ofarbana običnim pinelom, nastojao sam reklamirati shvativši da cijev pištolja i šaržer nisu originalni dijelovi i nije jedna cjelina, ali sve kalibra 6,35 mm. Jer, ako je nešto preinačeno onda je opasno i za isprobati – kazao je svjedok.


Prava militarija


Dodao je kako je htio da mu J. D. vrati sat, ali ovaj mu je rekao da ga je već prodao. Na pitanje Prgićeva odvjetnika je li dobio i streljivo uz pištolje, svjedok je negativno odgovorio. Pojasnio je da je za Omegu dao oko sto dolara negdje u Americi dok je plovio, ali i još sto eura da bi je popravio.


– Kako je pištolj oduzet od mene nakon što je policija došla i oduzela mi ga, platio sam i 2.500 kuna prekršajnu kaznu, a u rješenju Centra za kriminalistička vještačenja piše da se iz tog oružja moglo pucati i počiniti njime kazneno djelo – kazao je svjedok. Tada je Prgić imao primjedbe. Pojasnio je da je sporni pištolj izrađen 1916. godine, da je star i bez ikakve vrijednosti, pogotovu kolekcionarske.


– Taj pištolj može jedino stajati negdje zakucan na zidu, nije mogao opaliti, bezopasan je. Riječ je o pravoj militariji. S druge strane u Centru za vještačenje »Ivan Vučetić«, odgovorno tvrdim, rade kreteni. Taj pištolj ima težinu od 400 grama i jedino što možeš s njime je nekome razbiti glavu – kazao je Prgić iznijevši primjedbu na iskaz svjedoka. Kako je svjedok rekao da uz pištolj nije dobio streljivo, a u prvom iskazu danom prije nekoliko godina rekao da je dobio streljivo, precizirao je da se, koliko se on sjeća, u pištolju nalazilo par metaka koje nije mogao ispucati, ali detalja se doista nije mogao sjetiti.