Za tužiteljstvo nije lijek

Optužnica za Huanita: Borit će se na sudu za pravo na liječenje uljem marihuane

Slavica Kleva

Iako je policija navela da je zaplijenila 22 kilograma marihuane, nakon vještačenja količina je smanjena pa se Luksetić optužnicom tereti da je imao zbog prodaje 15 kilograma »trave«. Optužen je i za sadnju jedanaest stabljika marihuane, no ne i da je u svom prostoru drugima davao na uživanje marihuanu 



RIJEKA » Huanito Luksetić, čije je uhićenje u listopadu prošle godine izazvalo veliku medijsku pozornost jer je 37 godišnjak u čijoj je kući u Bregima kod Matulja policija zaplijenila 22 kilograma marihuane, odmah tvrdio da nije diler i da mu je marihuana potrebna za proizvodnju konopljinog ulja, jedinog lijeka koji mu pomaže u liječenju multiple skleroze, jučer je optužen po dvije točke optužnice.


Nakon četveromjesečne istrage i pristiglih konačnih rezultata vještačenja zaplijenjene droge i stabljika u Centru za kriminalistička vještačenja »Ivan Vučetić« u Zagrebu Općinsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu kojom se Huanito Luksetić tereti da je 15 kilograma marihuane držao radi prodaje, a pod drugom točkom optužnice tereti se da je s 45-godišnjim Goranom Zakrajšekom s ciljem uzgajanja zasadio i uzgojio 11 stabljika marihuane.


Manja količina


Sve je počelo 24. listopada prošle godine kada je riječka policija uhitila Luksetića i kazneno ga prijavila zbog zapljene 22 kilograma marihuane koju je uzgajao u vrtu obiteljske kuće na Bregima. Tom prigodom na izvanrednoj konferenciji za novinare u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj rečeno je da je zapljena rezultat višemjesečnih prikupljanja saznanja što je rezultiralo kriminalističkim istraživanjem nad 36-godišnjim hrvatskim državljaninom i sumnjom da je u razdoblju od travnja do listopada prošle godine u vrtu obiteljske kuće neovlašteno uzgajao indijsku konoplju.




  Obavljenom pretragom, između ostalih prostora i plastenika i sušare, pronađeno je i oduzeto ukupno 22 kilograma i 278 grama marihuane i 11 stabljika indijske konoplje visine 150 do 180 centimetara, ventilatori, električne grijalice, sjeckalice i drugi predmeti namijenjeni uzgoju i proizvodnji droge. Vrijednost tada oduzete marihuane na ilegalnom tržištu procjenjena je na oko 200 tisuća kuna.


  Kao što je i vidljivo, nakon vještačenja, Huanito je optužen zbog nešto manje količine zaplijenjene droge. Nakon istrage točka optužnice da je u svom prostoru drugima davao na uživanje marihuanu otpala je.


Ne odustaju


Luksetićev slučaj vjerojatno će ostati zapisan u povijesti jer je upravo njegovo uhićenje i zatvaranje potaknulo široku i žestoku raspravu o zakonskom reguliranju upotrebe marihuane u medicinske svrhe. Pokrenule su se neke pozitivne stvari, čula se riječ raznih udruga oboljelih od teških i neizlječivih bolesti koji ilegalno nabavljaju kanabisovo ulje i za koje nedvojbeno tvrde da je lijek, rezultat je u konačnici osnivanje Povjerenstva za preispitivanje mogućnosti za legaliziranje proizvodnje marihuane u medicinske svrhe čiji se prvi zaključci uskoro i očekuju.


  Jučer smo za komentar podizanja optužnice upitali i Luksetićeva odvjetnika Vladimira Gredelja.


  – Žao mi je što tužitelji nisu razumjeli zlouporabu droga od uporabe marihuane u medicinske svrhe, isključivo kao lijeka. Huanito nije jedanput rekao i naglašavao zašto je posegnuo za kanabisovim uljem, učinio je to iz krajnje nužde, lijek mu pomaže. Neću odustati od borbe. Ako to tužitelji nisu u stanju šire gledati i tumačiti propise, onda ćemo potražiti pomoć Europskog suda za ljudska prava. Huanito samo želi živjeti, što je i sam rekao obraćajući se javnosti da ima pravo na odabir kako će živjeti i liječiti se, kratko je komentirao optužnicu odvjetnik Gredelj.


Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Novog lista…