Optužnica protiv direktora iz Rijeke: Tvrtka vrijedila 25 tisuća kuna, on je “Dimnjačaru” prodao za pola milijuna

Šarlota Brnčić

Željko Dolak / V. KARUZA/Arhiva NL

Željko Dolak / V. KARUZA/Arhiva NL

Prodajom vlastite tvrtke poduzeću čiji je bio direktor, Željko Dolak zatvorio je svoj dug od 500 tisuća kuna koji je nastao uzimanjem dviju pozajmica



U riječkom Županijskom sudu jučer je održano kazneno optužno vijeće na kojem se odlučivalo o optužnici koju je Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci podiglo protiv direktora riječke tvrtke Dimnjačar, Željka Dolaka. Tročlano optužnovijeće potvrdilo je optužnicu pa je idući korak u postupku dodjeljivanje predmeta jednom od dvoje raspravnih sudaca Županijskog suda. Sudac kojem slučaj bude dodijeljen najprije će zakazati pripremno ročište, a potom odrediti i datum kada će početi suđenje. Dolaku se optužnicom na teret stavljaju dva kaznena djela, a u pitanju je zlouporaba u gospodarskom poslovanju.


Jedno od djela za koje je optužen odnosi se na njegovu firmu TD Lupo. Kako neslužbeno saznajemo, u prvoj točki optužnice na teret mu se stavlja da je prodao svoju tvrtku TD Lupo za iznos od pola milijuna kuna tvrtki Dimnjačar, a da je stvarna vrijednost TD Lupa bila precijenjena. Nadalje, da se radilo o čak 475.000 kuna previše jer da je vrijednost TD Lupa ustvari iznosila tek 25.000 kuna, navode nam neslužbeni izvori, a odluka da je pritom donesena bez održavanja skupštine. Takvom prodajom je zatvorio svoj dug prema tvrtki Dimnjačar koji je iznosio upravo pola milijuna kuna. Od tvrtke Dimnjačar uzeo je dvije pozajmice.


Prema našim neslužbenim saznanjima, u drugoj točki optužnice navodi se da je tvrtka Dimnjačar najprije kupila 37 posto udjela od malih dioničara i to za iznos veći od dva milijuna kuna. Potom da je, otprilike nekih mjesec i pol dana nakon toga, Dolak od tvrtke Dimnjačar kupio tih istih 37 posto udjela, ali da se sada radilo o znatno manjem iznosu, od oko 150.000 kuna. Navodno je Dolak u međuvremenu, kad je već bila započela policijska istraga slučaja, te udjele, odnosno dionice, vratio tvrtki.