Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
19. rujna 2019.
Napadnut u svibnju

Optužnica protiv Željka Šafara i Alena Horvata zbog prijetnji svjedoku u istrazi za pokušaj ubojstva novinara Peratovića

Autor:
Objavljeno: 17. prosinac 2015. u 12:22 2015-12-17T12:22:18+01:00

Karlovačko Općinsko državno odvjetništvo obavijestilo je novinara Željka Peratovića, koji je u svibnju ove godine bio napadnut i lakše ozlijeđen u svojoj vikendici u Luci Pokupskoj, da je podiglo optužnicu protiv Željka Šafara i Alena Horvata iz Rečice zbog prijetnji svjedoku u tom slučaju, koji tužiteljstvo kvalificira kao pokušaj ubojstva. 

 Peratović je Hini u četvrtak izjavio kako smatra da će optužnica osnažiti predmet pokušaja ubojstva, za koje su osumnjičeni protiv otac i sin Čunko te njihov radnik Zihnije Grahovića, da ne bi pao u zaborav jer sedam mjeseci nakon što je napadnut i njegove kaznene prijave još nije podignuta optužnica.

 O prijetnjama je rekao kako on zasad nema dokaze o mogućoj vezi Šafara i Horvata s napadom na njega, ali je u nedjelju nadopunio svoju kaznenu prijavu za pokušaj ubojstva podneskom Županijskom državnom odvjetništvu, u kojem navodi da mu je glavni svjedok Franjo Požgaj rekao da Željko Šafar prijeti njegovoj obitelji. 

 Šafar je, po Peratovićevim tvdrnjama, pred više svjedoka u Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Rečica rekao da "Požgaji za njega više ne postoje, jer ga Franjo Požgaj i onaj novinar Peratović stalno optužuju i da će im poslije Nove godine pokazati papire o tim lažima i da će ga zapamtiti".

 Iz ranijeg zapisnika o ispitivanju Franje Požgaja pred Županijskom državnim odvjetništvom proizlazi kako mu je izvjesni Mladen Grdina rekao da su mu, dva tjedna nakon napada, dvojica napadača u jednom kafiću u Karlovcu rekli da će "ubiti Peratovića, njegovu ženu i kćer i na kraju sebe". Navodno su i potvrdili da su prijetili i Požgaju kao glavnom svjedoku, zbog čega se uplašio. Požgaj je također ispričao da mu je u DVD-u Šafar rekao da Peratović ne može više "ni prići" tom dobrovoljnom vatrogasnom društvu, te mu je predbacivao što svjedoči za novinara.

 ŽPeratović tvrdi da je napad na njega bio organiziran, a za medijske napise da je motiv napada bilo njegovo pisanje o ilegalnom šljunčarenju, unatoč činjenici da se napadači bave šljunčarenjem, ocijenio je kao "minoriziranje pokušaja ubojstva mene kao istražživačkog novinara i prejudiciraju motive za pokušaj ubojstva". I to, dodaje, samo zbog činjenice da je kao novinar pisao o eroziji obale rijeke Kupe, iako do napada nije ni znao da u Donjoj Kupčini obitelj Čunko, navodno bez koncesije, šljunčari najmanje deset godina.

 "Činjenica da s medijima nisam podijelio svoje pretpostavke o tome tko je naručio napad na mene ne znači da novinari mogu zaključivati da to ima veze s poslom kojim se napadači bave. Ja ću i u istrazi i kasnije u suđenju pokušati dokazati tko uistinu stoji iza ovog pokušaja ubojstva", kazao je Peratović Hini. Istaknuo je kako za svoja uvjerenja tko je organizator, a tko nalogodavac nema dokaze, pa očekuje da ih sakupe represivna tijela.

 U rješenju o provođenju istrage stoji da su Peratovića osumnjičenici Vladimir Čunko i njegov istoimeni sin iz Karlovca te njihov radnik Zihnija Grahović "zajedno izudarali rukama, nogama i jednim metalnim predmetom (vekericom), kojom prilikom je Peratović zadobio vidne ozljede po glavi frontalno lijevo, ozljede po vratu te natučenje prsišta".

 DORH je u priopćenju o ispitivanju osumnjičenika objavio da je Peratović zadobio "ozljede koje samo stjecajem sretnih okolnosti nisu dovele do smrti", pa je napad okvalificiran kao "kazneno djelo protiv žživota i tijela - ubojstvo u pokušaju", jer su osumnjičenici "s tom namjerom kazneno djelo započeli, ali ga nisu završili".

 Peratović je 2014. dobio nagradu Hrvatskog novinarskog društva za istražživačko novinarstvo, a napad na njega oštro su osudili HND, Reporteri bez granica, OESS, Medijska organizacija jugoistočne Europe (SEEMO) i Sindikat novinara Hrvatske. Odbor za zaštitu novinara (CPJ) sa sjedištem u New Yorku smatra da je "vjerodostojna istraga važžna da bi se poslala poruka da se napadi na novinare koji se bave osjetljivim pitanjima poput korupcije i kriminala neće tolerirati i da neće proći nekažžnjeno".

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.