Pokušaj ubojstva

Optužnica protiv Riječanina: Nakon ručka i čašice više na prijatelja nasrnuo nožem

Šarlota Brnčić

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj

Riječanin je žrtvi  probo trbušnu šupljinu, želudac, ošit i donji dio plućnog krila, a teško ozlijeđeni muškarac u početku nije želio reći tko je napadač



Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci je nakon provedene istrage podiglo optužnicu protiv 54-godišnjeg Riječanina Željka Budima zbog ubojstva u pokušaju. Kako je priopćeno iz odvjetništva, okrivljeniku se stavlja na teret da je u popodnevnim satima, 18. rujna ove godine u Rijeci, u zgradi u kojoj stanuje, nakon verbalnog i fizičkog sukoba sa 41-godišnjim poznanikom, a u namjeri da ga liši života, nožem mu zadao ubodnu ranu na lijevoj strani abdomena. Žrtvi je probodena trbušna šupljina, želudac, ošit i donji dio plućnog krila, a život mu je spašen zahvaljujući hitnoj medicinskoj intervenciji. U svojoj daljnjoj namjeri okrivljenik je spriječen dolaskom susjeda koji su mu uzeli nož.


Protiv okrivljenika je predloženo produljenje istražnog zatvora i to zbog opasnosti od bijega i opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Budim je do sada neosuđivan, a prema neslužbenim saznanjima, nije nikada niti prekršajno prijavljivan. Neslužbeni izvori su nam nakon krvave drame naveli kako se sve odigralo u Budimovom stanu na Kalvariji te da je čak kuhao ručak za poznanika.


Popili su i nešto alkohola te je vjerojatno žestica kumovala daljnjem razvoju događaja. Ubodeni muškarac čak se bio uspio udaljiti s mjesta događaja, dok je Budim ostao u svome stanu. Ozlijeđeni, navodno, isprva nije želio reći tko mu je nanio ozljede, no nakon što je operiran, ipak je otkrio ime počinitelja kojeg je tada policija uhitila na poprištu napada.




Prilikom privođenja, Budim je čekajući na sudskom hodniku spominjao kako je poznanik u jednom trenutku postao agresivan i nasrnuo na njega, kao i da se ništa ne bi dogodilo da je taj poznanik stao s udarcima na vrijeme. Govorio je i da je učinio to što je učinio u samoobrani.