Smrt na Brašćinama

Optužnica protiv Riječanina Davida Šteke: Unatoč zabrani vozio pijan pregazio pješakinju i pobjegao

Fiore Vežnaver

Snimio Silvano JEŽINA

Snimio Silvano JEŽINA

Od posljedica nesreće život je izgubila 82-godišnja Riječanka Nevenka Uzelac koja je u kritičnom stanju bila hitno prebačena u sušačku bolnicu, ali je šest sati nakon nesreće podlegla ozljedama



RIJEKA Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci podignulo je optužnicu protiv 30-godišnjeg Davida Šteke iz Rijeke zbog toga što je prije tri mjeseca na riječkim Brašćinama automobilom naletio na 82-godišnju pješakinju, zadao joj smrtonosne ozljede pa pobjegao s mjesta nesreće.


Šteko je optužen za dva kaznena djela, izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu sa smrtnom posljedicom, za što hrvatski Kazneni zakon predviđa kaznu od tri do 12 godina zatvora, te nepružanje pomoći. Tereti se da je nesreću skrivio vozeći automobil fiat punto neprimjerenom brzinom, 88 km/h, na mjestu gdje je ograničenje 50 km/h, te pripit, uz koncentraciju od 0,7 promila alkohola.



David Šteko, nastanjen na Kozali, za kojeg se navodi da je nezaposleni elektroničar, za završenom srednjom elektroindustrijskom školom, bez imovine i primanja, iza sebe ima dvije presude, po službenim podacima. Osim presudom riječkog Općinskog suda za nepridržavanje sankcija iz domene prometa, uvjetnu kaznu zatvora dobio je  i od tršćanskog  suda  2010.  godine, zbog neovlaštenog posjedovanja oružja i nanošenja teške ozljede.





  Optužuje se da je tešku nesreću izazvao u vrijeme dok mu je na snazi bila pravomoćna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom. Istraga je pokazala da Šteko iza sebe ima  pravomoćnu presudu, uvjetnu zatvorsku kaznu, za kazneno djelo »izbjegavanje zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude«, vezano za nepridržavanje sankcija iz domene prometa.


Istražni zatvor


U optužnici, što je proslijeđena riječkom Općinskom sudu, tužiteljstvo predlaže da se Šteku produži istražni zatvor u koji je smješten dan i pol nakon nesreće. DORH, osim primjerene kazne,  predlaže i da sud Šteku obveže na plaćanje troškova postupka u paušalnom iznosu od deset tisuća kuna.



Sljedećeg mjeseca trebalo bi se nastaviti suđenje Davidu Šteki  temeljem optužnice koja ga tereti da je preko Facebooka prijetio jednom od rukovodećih ljudi Policijske uprave primorsko-goranske, načelniku Sektora kriminalističke policije Željku Krunešu, zbog čega je i bio pritvoren lani u lipnju. Šteko je u inkriminiranom obraćanju za  načelnika konstatirao da stoji iza ubojstva sestara Filipović, slučaja što je u to vrijeme bio jedna od uporišnih točaka u »doktrini« javnog djelovanja udruge u kojoj je najistaknutija Slavica Šota, tako da je nakon Štekovog pritvaranja zbog prijetnje Krunešu ta udruga prosvjedovala pred policijom i sudom, tražeći njegovo puštanje iz pritvora.  Šteko je nakon nepuna dva tjedna   izašao iz zatvora, nakon što je uplaćena  jamčevina.



Od posljedica teške nesreće život je izgubila 82-godišnja Riječanka Nevenka Uzelac, koja je živjela na Kantridi. Nesretnica je nakon udesa u kritičnom stanju bila hitno prebačena u sušačku bolnicu, ali je, nažalost, unatoč naporima liječnika da joj spase život, šest sati nakon nesreće podlegla ozljedama.


Tragična nesreća dogodila se 29. travnja ove godine, za subotnje večeri, oko 20.10 sati, na početku Kvarnerske ulice, na križanju s Drenovskim putem, pred autobusnom stanicom na kojoj je tada stajao autobus Autotroleja na liniji 4 za Brašćine. Nesretna žena nastradala je nakon što je netom završila posjet svojoj sestri koja živi u obiteljskoj kući odmah ponad mjesta  tragedije te išla prema autobusu. Rekonstrukcija događaja pokazala je da je na ženu naletio fiat punto, riječke registracije, kojim se 30-godišnji vozač spuštao Kvarnerskom ulicom, u smjeru zaustavljenog autobusa. Auto je žestoko frontalno udario u nesretnicu  i srušio je na cestu, odmah uz autobus. Nesavjesni vozač se tek nakratko zaustavio na mjestu tragedije, brzo je nastavio dalje.


Policijski obruč


Na mjesto nesreće brzo je stigla ekipa Hitne pomoći, pružila pomoć stradalnici pa je prevezla u sušačku bolnicu. Policija je odmah pokrenula intenzivnu potragu za bjeguncem s fiatom puntom. Policijski obruč oko bjegunca brzo se zatvorio i još iste večeri je vozač punta identificiran, priveden i podvrgnut policijskoj istrazi. Paralelno s time trajala je u bolnici borba za život nesretne Riječanke, koja je smještena u Jedinicu intenzivnog liječenja, ali je na kraju, nažalost, njeno zdravstveno stanje došlo do točke da  joj se život više nije mogao spasiti.



Optužnica nije pravomoćna, da bi temeljem nje Šteko bio dalje procesuiran mora ju potvrditi optužno vijeće riječkog Općinskog suda. Štekov branitelj, odvjetnik Slobodan Večerina, u izjavi za naš list najavio je da će podnijeti prijedlog za nagodbu oko kazne s tužiteljstvom. Ako bi se takav sporazum dviju strana ostvario, presuda Šteki donijela bi se i bez sudskog procesa.



U međuvremenu su očevidnu ekipu policije na mjestu događaja zatekli tragovi što su zorno ukazivali da je vozač punta nizbrdicom (cesta je u padu 2 posto) stigao na križanje pretjeranom brzinom, a da bi u konkretnoj situaciji, s takvim autom, to prošlo bez posljedica. Po tragovima guma na asfaltu, 40-ak metara dug je bio trag kočenja punta (k tome, jedan je kotač značajno bolje kočio), što je prevelika brzina da bi se sigurno prošlo križanje na kojem je tada bilo ljudi, a i zaustavljeni autobus.


Nakon nesreće došlo se do sumnji da Šteko nije bio sam u autu u vrijeme nesreće, da je imao suvozača koji ga je i sakrio u stan pa je tužiteljstvo otvorilo istragu i protiv njega, tereteći ga za dva kaznena djela, nepružanje pomoći i pomoć počinitelju nakon počinjenja kaznenog djela. No, njegovo ime ne spominje se u ovoj optužnici. Nije poznata procesna sudbina tog 56-godišnjaka, da li to znači da je protiv njega obustavljen kazneni postupak ili možda i izdvojen. No, mogao bi, po svemu sudeći, biti svjedok na suđenju Šteki, ako postupak stigne do te razine.