Ponovljeno suđenje

Optuženici za zlostavljanja u Kerestincu ponovno odbacili optužbe

Hina

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Foto: Damjan Tadic / CROPIX



ZAGREB – Bivši zapovjednik tzv. Konačišta ratnih zarobljenika u Kerestincu Stjepan Klarić i četvorica njemu podređenih vojnika u četvrtak su na ponovljenom suđenju u Zagrebu ponovno odbacili optužbe za ratni zločin, odnosno da su u Zagrebu i Kerestincu od prosinca 1991. do svibnja 1992. zlostavljali 34 ratna zarobljenika, među kojima je bila i jedna trudnica. 


Nakon čitanja optužnice, koja uključuje seksualno zlostavljanje i fizičko maltretiranje zarobljenika, svi optuženici su odbacili optužbe, dok je zamjenik županijskog državnog odvjetnika Robert Petrovečki ustvrdio da će u ponovljenom postupku ponovno dokazati da su Klarić i ostala četvorica počinili ratni zločin protiv zarobljenika kršeći odredbe međunarodnog prava.



Josip Perković bit će ispitan kao svjedok na ponovljenom suđenju za ”slučaj Kerestinec”, odlučilo je tako Sudsko vijeće Županijskog suda u Zagrebu prihvativši prijedlog obrane, iako još nije sasvim jasno kako bi Perkovićevo svjedočenje moglo biti realizirano. (A.R.K.)





Klarić je, prema riječima tužitelja, kao zapovjednik sudjelovao u zlostavljanjima i ostalima dopuštao da to rade te je propustio spriječiti podređene da muče zarobljenike i nanose im “velike patnje”, dok su ostali kao pripadnici Hrvatske vojske, odnosno osiguranja mučili zarobljenike i nečovječno postupali.


Zlostavljanja su po optužnici započela u tadašnjem vojnom zatvoru u Gajevoj ulici u Zagrebu, gdje je danas sjedište Državnog odvjetništva, a zarobljenici su potom premješteni u bivšu raketnu bazu JNA u Kerestincu.


Tamo su premlaćivani, ali i prisiljavani na skidanje, oralni seks i masturbaciju, dok je jedna žena od posljedica zlostavljanja navodno pobacila. U zatvoru je navodno bilo i fingiranih suđenja tijekom kojih su se zatvorenici međusobno morali tući.


Klarićev branitelj Berislav Herceg kazao je pak da njegov branjenik nije znao za eventualna zlostavljanja i da ih nije mogao spriječiti. Ustvrdio je također da je stalno bila prisutna paralelna linija zapovjedanja, te da su zlostavljanja vršili pripadnici SIS-a i policije, kojima on nije mogao izdavati zapovjedi. To proizlazi iz iskaza oštećenika, tvrdi branitelj.


Klarić se također obratio sudskom vijeću zagrebačkog Županijskog suda, ustvrdivši da je spreman podvrgnuti se poligrafskom testiranju. Tvrdi da nikad nije silovao ni zapovjedio silovanje, da tadašanja zarobljenica Nada Grabar nije bila trudna i da nije bilo fingiranih suđenja.


Odvjetnik Mario Medak ustvrdio je da će dokazati da je njegov branjenik Viktor Ivančin spasio dva života, uključujući i život Dobrislava Gračanina, koji se danas pojavio u sudnici kao oštećenik. Medak tvrdi da je Ivančin omogućavao komunikaciju između zarobljenika, prosljeđivao rodbini njihova pisma i s vlastitim novcem im kupovao higijenske potrepštine.


“Nelogično je da bi se moj branjenik prema jednima ponašao tako, a druge zlostavljao”, kazao je odvjetnik.


Branitelj Dražena Pavlovića kazao je također da će dokazati nevinost svojeg klijenta, dok su branitelji Željka Živeca i Gorana Štrukelja rekli da će uvodne govore iznijeti nakon što tužitelj izvede dokaze. Štrukelj je rekao da nema veze s onim što mu se stavlja na teret.


Novo suđenje za zlostavljanja u tzv. Konačištu ratnih zarobljenika u Kerestincu počelo je nakon što je Vrhovni sud ukinuo prvostupanjsku presudu iz 2012. kojom su Klarić i njemu podređeni vojnici osuđeni na kazne od jedne do tri i pol godine zatvora.


Klarić je nepravomoćno bio osuđen na tri i pol godine zatvora, dok su Pavlović, Živec i Štrukelj bili osuđeni na po godinu dana zatvora, a Ivančin na dvije.


Presudu je ukinuo Vrhovni sud ističući da je Županijski sud u obrazloženju presude pogrešno naveo da su se zločini dogodili tijekom unutarnjeg oružanog sukoba, a ne međunarodnog sukoba, odnosno agresije na Hrvatsku.