Vrhovni sud

Opelješili ACI: Potvrđene kazne Anti Violiću i Jeleni di Ceglie

Fiore Vežnaver

Potvrđena riječka presuda – Jelena di Ceglie i Ante Violić / S. DRECHSLER

Potvrđena riječka presuda – Jelena di Ceglie i Ante Violić / S. DRECHSLER

Osim što su kažnjeni uvjetnim zatvorskim kaznama, bivši direktor ACI-ja Ante Violić (58) i poduzetnica Jelena di Ceglie morat će vratiti iznos koji su ukrali poslovnim makinacijama 



RIJEKA Vrhovni sud Republike Hrvatske potvrdio je presudu riječkog Županijskog suda kojom su na uvjetne kazne zatvora osuđeni bivši direktor ACI-ja Ante Violić (58) iz Dubrovnika i poduzetnica iz tog grada Jelena di Ceglie (42), zbog makinacija kojima su fiktivnim računima iz ACI-ja ilegalno izvučene 222 tisuće kuna u korist privatne tvrtke dubrovačke poduzetnice.


Suci Vrhovnog suda odbili su kao neosnovane žalbe optužbe i obrane, te potvrdili bivšem čelnom čovjeku tvrtke s lancem marina na Jadranu uvjetnu kaznu od osam mjeseci zatvora zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, dok je dubrovačkoj poduzetnici potvrđena kazna od deset mjeseci zatvora zbog poticanja Violića na to kazneno djelo i krivotvorenja službene isprave. Kazne im se neće izvršiti ukoliko u roku od dvije godine ne počine novo kazneno djelo. Potvrdu je dobio i dio presude riječkog suda kojom je ACI-ju u cijelosti dosuđen imovinsko-pravni zahtjev, što znači da je dvoje osuđenih dužno solidarno platiti iznos od 222,4 tisuće kuna, na ime štete pričinjene ACI-ju.


Nepostojeća analiza


Vijeće sutkinje Ike Šarić u veljači 2017. godine oglasilo je Violića krivim zbog toga što je 2009. godine, kao direktor ACI-ja, odobrio isplatu 222,4 tisuće kuna u korist dubrovačke tvrtke Imago, u kojoj je Jelena di Ceglie bila osnivač i direktor, iako nije bilo temelja za tu isplatu. Di Ceglie je u razdoblju od travnja do kolovoza 2009. godine dostavila na naplatu ACI-ju četiri računa za »pružanje usluge savjetovanja i promidžbe južnog Jadrana«, mada je znala da njena tvrtka nije obavila nikakve usluge, složio se na koncu i Vrhovni sud. Violić je, postupajući na traženje Jelene di Ceglie, odobrio isplatu, iako je bio svjestan da usluge navedene u računima nisu ni izvršene ni naručene od ACI-ja, niti je sklopljen ugovor o tome.




– Osnovano je prvostupanjski sud, na temelju vrlo temeljito provedenog dokaznog postupka, utvrdio da tzv. SWOT analiza nije napravljena i da je, s obzirom da društvo Imago d. o. o. Dubrovnik za ACI nije izvršio nikakve usluge, isplatama koje je Ante Violić odobrio u ime ACI-ja pribavljena protupravna imovinska korist društvu Imago, a oštećen ACI, naglašava se u presudi Vrhovnog suda. »Prije svega, tzv. SWOT analiza nije postojala, već se u nekom obliku pojavljuje tek nakon započete obrade po kaznenoj prijavi, četiri godine nakon što su izvršene uplate. Nije je bilo u arhivi ACI-ja. Prema knjizi ulazne pošte, nikada nije zaprimljena, a niti saslušani svjedoci o njoj nešto znaju«, podvlače suci Vrhovnog suda, koji napominju i da računi, koji su plaćeni tvrtki dubrovačke poduzetnice, nisu dokumentirani na način da bi bilo vidljivo tko, kada i kakve usluge je obavio za ACI.


Kapice i dekice


Za spornu SWOT analizu nisu znali ni ondašnja financijska direktorica ACI-ja, ni direktorica marketinga, a ni asistencica direktora ACI marine Dubrovnik, regije na koju se trebala odnositi analiza, koja je za to saznala kada je dobila poziv od USKOK-a. Za spornu studiju nisu znali ni članovi Nadzornog odbora ACI-ja, u zapisnicima sa sjednica NO-a SWOT analiza nije spomenuta, a ni potreba za angažiranjem tvrtke dubrovačke poduzetnice. Iako se ovakvi ugovori mogu sklapati i usmeno, indikativno je da u ACI-ju postoji ugovor za posao vrijedan 60 tisuća kuna, dakle četiri puta manji od inkrimirane svote, pa nije logično da nitko ne zna za analizu i posao vrijedan 222 tisuće kuna, zaključak je vijeća sutkinje Ike Šarić s kojim se složio i Vrhovni sud.


Suci Vrhovnog suda složili su se i sa stajalištem riječkog suda da nije bilo potrebe za angažiranjem vanjske tvrtke za izradu sporne analize, s obzirom da ACI ima odjel marketinga. Pogotovo u situaciji da tvrtka Imago, osim onog što joj je uplatio ACI i još jedna firma, nije imala drugih prihoda. Imago nije obavljao nikakve druge poslove osim što je za ACI jednom bio angažiran za nabavku kapica i dekica, a u međuvremenu je nad njim zaključen stečaj i tvrtka je ugašena, brisana iz sudskog registra.


Jelena di Ceglie je potaknula Violića da odobri isplatu po fiktivnim računima i bila je svjesna toga, jer nikakva usluga nije obavljena, postupala je s namjerom, zaključili su i suci Vrhovnog suda, koji su odbacili i stajalište DORH-a da je okrivljenima trebalo izreći oštriju kaznu. Nije prihvaćen ni Violićev dio žalbe da ACI-ju nije trebalo dosuditi imovinsko-pravni zahtjev u iznosu od 222 tisuće kuna, već umanjiti za iznos PDV-a.


Najbolji sam nakon Barbierija!


– Posao zbog kojeg nam se sudi je napravljen. Moj propust i pogreška jest što nisam dao pravniku da se ugovor sastavi i u pismenoj formi, iako to nismo morali, te da se to provede kroz protokol u ACI-ju. Zbog tvrtke sam i zdravlje izgubio, a otišao sam ostavivši na računu 200 milijuna kuna, izjavio je u svojoj obrani na suđenju Anto Violić. Napomenuo je da je njemu studija pokazala bitne stvari, da je bila u cilju strateškog upravljanja tvrtkom. Objasnio je da je angažirao vanjskog suradnika jer je smatrao da se tako može obaviti posao bolje nego da ga radi marketinški odjel ACI-ja.


– Mislim da sam bio jedan od najkvalitetnijih direktora ACI-ja, iza Veljka Barbierija, konstatirao je Violić pred vijećem sutkinje Šarić, napominjući da nije bilo za plaće kada je došao u firmu, a napustio ju je s velikom dobiti.


Krak prema Sanaderu


Riječki Županijski sud u međuvremenu je, između presude riječkog i Vrhovnog suda, potvrdio optužnicu koja Violića tereti za još jednu makinaciju počinjenu dok je bio prvi čovjek ACI-ja. Optužnica ga tereti da je odobrio isplatu 409 tisuća kuna tvrtki Fimi media Nevenke Jurak, iako je znao da ACI-ju nisu pružene usluge na ime kojih je ta tvrtka izdala račune. Optužnica je podignuta u veljači 2017. godine, nakon što je okončana još jedna istraga u kraku afere Fimi media, što je u ovom slučaju vodila prema ACI-ju. Fimi media je, podsjetimo, tvrtka za koju se u »glavnom procesu« bivšem premijeru Sanaderu i drugima tvrdilo da se preko nje izvlačio novac koji je korišten za financiranje crnih fondova HDZ-a.


Nepunih mjesec dana prije potvrde ove optužnice Violić je na suđenju u riječkom Općinskom sudu nepravomoćno oslobođen optužbe za zlouporabu položaja i ovlasti, da je za gotovo 13 tisuća kuna oštetio ACI, u slučaju protuprovalnog sustava u stanu suoptuženice, djelatnice ACI-ja.