Sudi mu se zbog prevare

Odvjetnik u Novom prevario i kupca i vlasnika zemljišta

Slavica Kleva

Teren za gradnju stambenog objekta u Novom Vinodolskom kupac je odvjetniku Brozičeviću platio 430 tisuća eura, ali nikad nije dobio kupoprodajni ugovor, a vlasnik zemljišta nikada nije dobio uplaćeni novac



RIJEKA »Moj sin radi u Njemačkoj ali se godinama želi vratiti i ovdje skrasiti. U razgovoru sa Srećkom Petrinovićem, našim susjedom, doznali smo da je on bio voljan prodati nam dvije parcele u Novom Vinodolskom, ukupno oko 2.400 kvadrata, po 150 eura kvadrat. Sin je imao san kupitit zemlju i izgraditi stambeni objekt u turističke svrhe. Kad smo htjeli potpisati predugovor i način plaćanja, uputio nas je na odvjetnika Branislava Brozičevića kazavši nam kratko: »Sve ide preko Brane«, rekla je Marija Peričić u sudnici riječkog suda. 


  – Ukupno smo obročno Brozičeviću platili oko 430 tisuća eura. Kada smo Brozičevića počeli propitkivati, nakon zadnje obročne uplate od 41 tisuće eura, kada ćemo potpisati ugovor, on je odbijao razgovore govoreći nam da je »novac oročen«. Iako je moj sin dao sav novac Brozičeviću on nije odgovorio zešto se zapravo ne može zaključiti ugovor. U međuvremenu, Petrinović nije znao da smo Brozičeviću sve platili, već je komentirao da mu onda odvjetnik duguje kamatu. Nisam znala zašto spominje kamatu, nelogično mi je bilo da Petrinović traži kamatu kad prodaje zemljište, zapravo bi kamatu trebao dobiti moj sin, tako je jučer u sudnici Mladenke Paro Rudić iskazivala svjedokinja u postupku protiv Branislava Brozičevića, sada umirovljenog odvjetnika zbog prijevare i krivotvorenja isprave. 


    Predmet je sa crikveničkog Općinskog suda »preseljen« u Rijeku, a optužnim prijedlogom se Brozičević tereti da je s ciljem da se materijalno okoristi početkom lipnja 2005. godine, kao punomoćnik Srećka Petrinovića kao prodavatelja s jedne strane, i kupca Tomislava Poljičanina s druge strane, sina jučer saslušane svjedokinje u svezi kupoprodaje zemljišta, privolio obojicu da kupac obročno uplaćuje 430 tisuća eura njemu, kao opunomoćeniku prodavatelja, a da će on nakon što kupac sve uplati, Petrinoviću predati sav novac uvećan za kamate. I tada bi tek uslijedilo sklapanje glavnog kupoprodajnog ugovora između prodavatelja i kupca. Do sredine listopada 2007. godine Poljičanin je isplatio zemljište, a Brozičević je šutio i Petrinoviću nije rekao da je kupac u cijelosti isplatio kupoprodajnu cijenu zemljišta, a istovremeno kupcu nije rekao da novac nije predao prodavatelju, odnosno Petrinoviću. 




 Kada je kupac odlučio tužiti Petrinovića i podignuo građanski parnični postupak zbog zaključenja kupoprodajnog ugovora, Brozičević je bez znanja Petrinovića sudu podnio krivotvorenu punomoć kojom ga je Petrinović tobože opunomoćio za zastupanje. Sudu je Brozičević zatim dao opet krivotvoreni podnesak kojim Petrinović priznaje tužbeni zahjev kupca i povlači žalbu! Sudac uvjeren da je zastupanje pravovaljano, donosi presudu kojom nalaže Petrinoviću da s kupcem sklopi kupoprodajni ugovor iako Petrinović nikad nije vidio novac kupca iz Njemačke.


  – Srušili su nam se svi obiteljski snovi, kazala je svjedokinja. U nastavku suđenja bit će pozvan i Tomislav Poljičanin koji i dalje živi i radi u Njemačkoj.