Bivši ministar i riječka aktivistica na sudu

Odvjetnik riječke aktivistice: “Šota ne dokazuje da je Linić kriminalac, nego brani pravo da to kaže”

Fiore Vežnaver

Snimio Fiore VEŽNAVER

Snimio Fiore VEŽNAVER

Moja branjenica i ja dokazujemo da u Šotinom postupanju nije bilo namjere, umišljaja, da se naškodi časti i ugledu Slavka Linića, nego se radi o kritici političara, kazao je odvjetnik  riječke poduzetnice i aktivistice Goran Marjanović



RIJEKA  »U ovom postupku ne nastojim dokazati je li Slavko Linić kriminalac ili nije, nego tvrdim da je Slavica Šota, kao aktivistica Pokreta otpora, imala temelja izreći riječi zbog kojih je na kraju tužena.


A što se tiče istupa na riječkom Korzu, radilo se o istupu cijele udruge,  ne samo Slavice Šota. Moja branjenica i ja dokazujemo da u Šotinom postupanju nije bilo namjere, umišljaja, da se naškodi časti i ugledu Slavka Linića, nego da se radi o kritici političara. Naglašavam da su Šotine izjave iznesene u situaciji da se u javnosti stvorila atmosfera, klima, kako je riječ o čovjeku koji je vezan za neke koruptivne situacije«.


Izjavio je to jučer Šotin branitelj, odvjetnik Goran Marjanović, u nastavku suđenja u kaznenom postupku kojeg je protiv Šote – riječke poduzetnice, vlasnice niza poslovnih prostora u središtu Rijeke i aktivistice riječkog Pokreta otpora – pokrenuo Slavko Linić, bivši ministar financija u Vladi Zorana Milanovića i  potpredsjednik Vlade u mandatu Ivice Račana. Linić dvjema privatnim tužbama tereti Šotu za tri kaznena djela, dvije klevete i uvredu.





Linić tvrdi da  je Šota, s nakanom da mu naškodi časti i ugledu, prvu klevetu iznijela 17. rujna 2014. godine  prilikom javnog istupa na Korzu, kada je izjavila kako »postoji dokumentacija da je Linić vrh kriminalne organizacije«. Druga klevetnička i uvredljiva izjava, smatra Linić, potječu sa sudske rasprave u Rijeci od 17. prosinca 2014. godine, kada je Šota saslušana kao svjedok u parničnom postupku koji je Linić vodio protiv Index portala. Tada je izjavila da  »u  medijskim istupima koristi iste riječi za Linića, Don Linić«. Na pitanje zašto ga tako naziva, odgovorila je da je on »vođa korupcije«.



Prag (ne)tolerancije


Odvjetnik Marjanović iznio je jučer niz prijedloga, no na kraju je sutkinja riječkog Općinskog suda Tatjana Čargonja prihvatila dva: da se u sudnicu kao svjedok pozove novinar Hine, čiji je tekst o Šotinom istupu na Korzu prenio i portal Index, te da se od riječkog Prekršajnog suda pribavi spis o postupku protiv Slavice Šota, zbog narušavanja javnog reda i mira, upravo vezan za istup na Korzu 17. rujna 2014. godine. Nije prihvaćen prijedlog obrane da se kao svjedoci pozove još šestero ljudi, među kojima su i zviždačice i novinar Indexa.  


Jučerašnje ročište počelo je iščitavanjem dopisa Državnog odvjetništva, koji je izvijestilo sud da evidencije pokazuju kako posljednjih godina protiv Linića nije vođen ni jedan kazneni postupak, da ne postoji ni jedno pravomoćno rješenje o pokretanju istrage protiv njega. Iz Ministarstva pravosuđa nije u tom smislu dobiven izvadak, jer Linić i nema status osobe protiv koje je pokrenut kazneni progon.


Šotin odvjetnik sudu je predao podeblji kup fotokopija, izrezaka, izvadaka i isprinta tekstova iz novina i drugih medija kojima je prvenstveno želio ukazati kako Linić ima selektivan pristup u tome gdje je granica do koje političar treba trpjeti kritiku, te da i za mnogo oštrije izjave, s ozbiljnijim optužbama od onih zbog kojih sjede sada u sudnici, Linić nije pokretao kazneni progon protiv njihovih autora.


Odvjetnik Marjanović priložio je sudu i preslike računa za koje je rekao da pripadaju Radovanu Smokvini, a vezane su za Linićeve tvrdnje da nikada nije imao bankovni račun u talijanskoj banci. Kazao je kako postoji poveznica s izjavama Šote, do koje su došle priče i razglabanja o navodnim koruptivnim aktivnosti s kojima se povezivao Linić, te da je na tršćanski račun deponiran njegov novac nelegalnog porijekla.



Slavica Šota bila je tiha i praktički nezamjetljiva u sudnici, sve do trenutka dok sutkinja nije objavila kako odbija prijedlog obrane za saslušanjem šest svjedoka, među kojima su i neki iz Šotine udruge, te odredila termin nastavka rasprave. Tada je optuženica  planula. – Vi ste meni uskratili obranu,obratila se Šota sutkinji. –  Ja sam ovdje u ime naroda! Ovaj čovjek je lopov! Sramotno je da ne dajete ljudima mogućnost da se brane. Ja branim narod. Niste prihvatili naše dokaze, sramite se! I on i cijela zločinačka organizacija! Sramite se –već kroz suze sve je glasnije grmjela Šota.  Sutkinja joj je u međuvremenu već ukazala da je rasprava zaključena, da se uputi prema izlazu iz sudnice. Što se više približavala izlaznim vratima sudnice, Šota je pak sve više podizala glas, a u hodniku je već izgubila kontrolu, počela otvoreno vikati.  – Lopove! Lopove! – vikala je, misleći na Linića, uputivši na njegov račun i druge uvredljive riječi.


Ni istraga, ni optužnica


Marjanović je ustvrdio kako su se Šoti javljali ljudi koji su tvrdili da imaju dokaze o tim nelegalnim stvarima, te da je među njima  i Radovan Smokvina, koji tvrdi da je  uplatio novac na račun Linića u Trstu, a novac mu je i vraćen. Šotin odvjetnik predložio je da se Smokvina sasluša kao svjedok, navevši imena još pet osoba za koje predlaže da se pozovu u sudnici kao svjedoci. Među njima su i Mirjam Tomas, bivša tajnica direktora Jadranskog pomorskog servisa, Ilko Ćimić, novinar Indexa, i Vesna Balenović, poznata zviždačica i veliki oponent Slavka Linića. Linićev odvjetnik protivio se svim prijedlozima, ocijenivši ih suvišnim i nevažnim, osim onog za pribavljanje spisa s Prekršajnog suda.  


– Je li Linić »vrh kriminalne organizacije«, kako je to ustvrdila tuženica, ne dokazuje se uvidom u novinske članke. Ako postoji sumnja u to, pravo mjesto za iznošenje saznanja nije Korzo, nego DORH. A od njega smo dobili očitovanje da protiv Linića nije nikada otvorena istraga niti postoji optužnica, napomenuo je Linićev branitelj.


Sutkinja Čargonja je nakon vijećanja  odbila prijedlog obrane za saslušanjem svjedoka koji su se obraćali Šoti, zaključivši da se radi o svjedocima koji raspolažu informacijama isključivo kao građani, nezadovoljni postupanjem Linića, pa se njihovim saslušanjem neće utvrditi činjenice bitne za suštinu ovog sudskog postupka. Suđenje se nastavlja za mjesec dana.