Masakr u Zagrebu

Odakle šesterostrukom ubojici s Kajzerice ‘duga devetka’? U istragu se uključila i SOA

Portal Novilist.hr

Foto Jurica Galoic/PIXSELL

Foto Jurica Galoic/PIXSELL



Igor Nađ (35) je šesterostruko ubojstvo i samoubojstvo na zagrebačkoj Kajzerici počinio ‘dugom devetkom’. Policija to službeno ne želi potvrditi, ali Jutarnji piše da je dugogodišnji stalni sudski vještak za balistiku i oružje, dipl. ing. Rade Stojadinović, to zaključio na temelju svega što je dosad vidio o ovom strašnom zločinu.


– Budući da su sve žrtve ubijene na mjestu i da su, prema riječima očevidaca, pogođene u glavu, ubojica je koristio snažno pištoljsko zrno i pištolj u čiji spremnik ide više od sedam metaka, a to su danas uglavnom pištolji ‘duge devetke’.


Ta se vrsta pištolja najviše nabavljala i devedesetih godina, u vrijeme rata, ali i poslije jer je riječ o snažnom streljivu, učinkovitom i na daljinama od 100 metara, a da ne govorimo o ubojitosti iz blizine kao što je to bilo u slučaju ubojstva na Kajzerici.


Izvan evidencija MUP-a




Jer, prema riječima susjeda, svi su vrlo brzo nakon pucnjave pronađeni bez znakova života, što ukazuje da se koristilo streljivo ‘duga devetka parabellum’.


Da je u svaku od žrtava ispalio jedan hitac te jedan u sebe, morao bi koristiti spremnik sa sedam ili osam metaka. Također, teško je vjerovati da u takvoj stresnoj situaciji netko ne promaši pokoji hitac, kaže za Jutarnji Stojadinović.


Jedan je hitac pogodio staklo na ulaznim vratima hodnika, okrznuo jednu policu na hodniku te završio u lijevom dovratniku Tojagićeva prvog susjeda Stjepana Grdina.


Budući da je policija već u petak potvrdila da je riječ o oružju koje je posjedovao ilegalno, može se pretpostaviti da je – ako nije izbrisao serijski broj pištolja – riječ o oružju koje nikad nije bilo u evidencijama MUP-a jer se to danas vrlo brzo može provjeriti kroz policijske baze podataka.


– I kad se izbriše serijski broj s oružja, može se poslije kemijskom reakcijom izazvati da se na dijelu na kojem je bio utisnut broj pojave sjene brojeva jer prilikom prešanja broja dolazi do zbijanja strukture čelika.


Na crnom tržištu za 500 do 600 eura


Iako kod brušenja broj postane nevidljiv, ostaje taj trag do kojega se može doći u laboratorijima, kaže dipl. ing. Rade Stojadinović.


– Na ilegalnom su se tržištu od tzv. dugih devetki najčešće nabavljali prvi modeli HS-a, ali i Čeških zbrojovki kojih je dosta uvezeno u BiH i mogu se relativno povoljno nabaviti na ilegalnom tržištu. Nekad je cijena tih pištolja bila od 2500 njemačkih maraka, poslije 1000 eura, da bi se sada po oglasnicima legalni pištolji mogli kupiti i za 500 do 600 eura. Međutim, ako netko ima taj pištolj kao ratni trofej ili ga je tko zna gdje nabavio i nije mu potreban, a potreban mu je novac, vjerojatno će ga prodati i za 200 do 300 eura, dodaje Stojadinović.

Uz operativni rad policijskih službi, od kriminalističke i temeljne policije, uključujući i kvartovske policajce, do agenata SOA-e koji se bave organiziranim kriminalom, i forenzičari iz Centra “Ivan Vučetić” sudjelovat će u istrazi o zločinu na Kajzerici.


Rasvijetliti tko je i po kojoj cijeni Igoru Nađu eventualno prodao pištolj i čijim je oružjem počinjen jedan od najstrašnijih zločina u novijoj hrvatskoj povijesti od izuzetnog je značaja za istragu.


Igoru Nađu u pripremi zločina to je sigurno bio jedan od bitnih faktora. Malo je vjerojatno da je ilegalnim pištoljem išao vježbati gađanje na streljanu, ali nije isključeno da je to radio na nekom skrovitom mjestu. Sve će to policija sada nastojati rasvijetliti kako bi složila mozaik zločina, piše Jutarnji.