Slučaj Agrokor

Od luksuznih vila do noćenja u pritvoru: U akciji Agrokor dosad 12 uhićenih, Todorići u Londonu

Hina

Reuters

Reuters

 Nalog za istragu izdan je za 15 osoba. Na popisu su Ivica, Ante i Ivan Todorić, Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić



Rano jutros malo prije 6 ujutro policija je ušla u Kulmerove dvore – dom obitelji Todorić. U kompleks dvorca ušlo je nekoliko policijskih vozila.


Ivica Todorić trenutno nije u Hrvatskoj, ali se na akciju očitovao putem svojeg bloga optuživši članove Vlade.


Policija danas s čak tristo službenika radi na čak šezdeset lokacija, a nekoliko je uhićenja već potvrđeno. 




U Zagrebu su još sinoć krenule kuloarske priče kako danas kreću uhićenja vezano za slučaj Agrokor. Jutros su dobile potvrdu.


Foto Davor Kovačević


Foto Davor Kovačević



NOVO! 20:32 U izvidima vezanima uz navodne nezakonitosti u Agrokoru u ponedjeljak je uhićeno 12 osoba, točnije svi osumnjičeni osim osnivača posrnulog koncerna Ivice Todorića te njegovih sinova Ante i Ivana koji nisu u Hrvatskoj.


Uz Tododorića i njegove sinove osumnjičeni su Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić. Svi su bili članovi uprave ili nadzornog odbora u Agrokoru, dok su Discordia i Hrstić zaposlenici revizorske kuće Baker Tilly koja je radila revizorska izvješća za Agrokor.


Uhićenje 12 osumnjičenih u ponedjeljak navečer potvrdilo je i Ministarstvo unutarnjih poslova, koje je objavilo da protiv uhićenih »planira podnošenje kaznene prijave Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu zbog osnovane sumnje u počinjenje navedenih kaznenih djela«.


»Uhićene osobe će se dovesti pritvorskom nadzorniku, a tri osobe su nedostupne«, objavio je MUP na svojoj internetskoj stranici.


Ispitivanja u tužiteljstvu najvjerojatnije u utorak ujutro


I odvjetnici uhićenih potvrdili su novinarima kako će njihovi branjenici noć provesti u policijskom pritvoru te da će, najvjerojatnije u utorak ujutro, a ne večeras kako se očekivalo, biti odvedeni na ispitivanje u prostorije tužiteljstva na Selskoj ulici.


NOVO! 17:20 – Odvjetnik Ante Todorića, Fran Olujić, izjavio je ispred Kulmerovih dvora gdje policija od ranog jutra pretražuje dom obitelji Todorić, da bi pretrage doma i drugih prostorija mogle potrajati cijeli dan. Istaknuo je da je njegov klijent još u rujnu obavijestio policiju da neko vrijeme neće boraviti u Hrvatskoj iz osobnih i poslovnih razloga te da je 5. rujna u MUP-u odjavio prebivalište. »Obzirom da prati sva ova događanja, medije i portale, doći će u Hrvatsku u najkraćem roku«, poručio je odvjetnik.


Na pitanje zašto je Ante Todorić promijenio boravište Olujić je kazao da je to učinio jer se zaposlio van Hrvatske. Pojasnio je i da o trajanju izvida i dokaznih radnji, koje su u tijeku, ovisi brzina njegova povratka. Kazao je i da bi od njega bilo neprofesionalno govoriti kada će se u Hrvatsku vratiti Ivica Todorić, pojasnivši da on brani Antu Todorića te da Ivica Todorić nije njegov klijent. Pojasnio je da policija i Državno odvjetništvo najprije moraju utvrditi da se Todorići ne nalaze u Hrvatskoj te da je eventualnu tjeralicu moguće raspisati tek ukoliko tražena osoba bude nedostupna organima gonjenja.


Na novinarski upit u kome su statusu suprug Todorićeve kćeri Ive, Hrvoje Balent, Olujić je kazao da je Balent jedan od osumnjičenih dok Iva Balent ni na koji način nije obuhvaćena postupkom. Pojasnio je da su sada u Kulmerovim dvorima supruga Ivice Todorića i Hrvoje Balent te ostali članovi obitelji koji nisu bitni za ovaj postupak.


NOVO! 17:01 – Uhićeni su i Marijan Alagušić, bivši savjetnik u Agrokoru i član NO-a Tiska te Alojzije Pandžić, šef Agrokorovog računovodstva, javlja N1.


NOVO! 16:55 – Redaju se političke reakcije na današnje događaje. Šef SDP-a Davor Bernardić iznio je niz optužbi na račun premijera Plenkovića, spočitnuvši mu i da je Todoriću dao šest mjeseci da pripremi obranu. Više pročitajte OVDJE. Predsjednik Živog zida, pakm otvoreno je pitao je li Todoriću omogućeno da pobjegne iz Hrvatske. Opširnije pročitajte OVDJE.


NOVO! 15:05 – Premijer Andrej Plenković nije htio komentirati današnja uhićenja. No potvrdio je da je Zakon takav da s otvaranjem istrage treba prestati s radom Povjerenstvo za Agrokor na čelu s Orsatom Miljenićem. Više pročitajte OVDJE.


NOVO! 14:42 Predsjednik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović izjavio je u ponedjeljak, u povodu prvih uhićenja u slučaju Agrokor, kako je očekivao uhićenja, posebno nakon nalaza revizije, te najavio da će kao član saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor pomno nadzirati cijeli proces, a povjerenstvo treba nastaviti s radom kao političko tijelo, ne miješajući se u DORH-ovu istragu. Opširnije OVDJE


NOVO! 14:10 Članovi saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor Gordan Maras (SDP) i Marija Jelkovac (HDZ) u ponedjeljak su se razišli u tumačenju treba li povjerenstvo nastaviti s radom nakon što DORH pokrene istragu o slučaju Agrokor. Maras smatra da povjerenstvo treba nastaviti s radom u dijelu u kojem se područje njegova rada ne preklapa s budućim radom DORH-a, a to je, kaže, sve osim računovodstvenog izvještavanja, ako je to ono za što se tereti bivše čelnike koncerna.


S druge strane, Jelkovac ostaje pri ranijoj izjavi kako, dođe li do preklapanja istrage DORH-a i istražnog povjerenstva, povjerenstvo prestaje s radom. Opširnije OVDJE


NOVO! 13:15 Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je ponedjeljak da ne može komentirati istrage i uhićenja u slučaju Agrokor, ali kao član Vlade mora reći da je Vlada do sada učinila sve da se sustav Agrokora stabilizira. Opširnije OVDJE


NOVO! 13:10 Iz izvora bliskih istrazi doznaje se da Todorića, koji je sa sinovima navodno u Londonu, terete radi pribavljanja protupravne imovinske koristim, odnosno da je u temeljnim financijskim izvještajima Agrokora poslovanje i financijski položaj tvrtke prikazao uspješnijim od stvarnog rezultata.


Bivši čelnici kompanije pritom su mu navodno omogućili prikazivanje pozitivnih poslovnih rezultata.


Tek nakon ispitivanja u državnom odvjetništvu istražitelji će odlučiti hoće li protiv osumnjičenih pokrenuti istragu, a odluče li se za njih zatražiti i istražni zatvor o tome će odlučiti sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda. No, osumnjičeni, gotovo sigurno na sud neće biti dovedeni do utorka.


NOVO! 13:05 – Odvjetnik Ivice Crnjca Ljubo Pavasović Visković dematnirao je napise da je njegov klijent mogući pokajnik. Opširnije OVDJE


NOVO! 12.59 – Nalog za istragu izdan je za 15 osoba. Na popisu su Ivica, Ante i Ivan Todorić, Alojzije Pandžić, Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Olivio Discordia, Marijan Alagušić, Sanja Hrstić, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić i Ivica Sertić.


Do sada su uhićeni Ivan Crnjac, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić, Tomislav Lučić, Mislav Galić i Damir Kuštrak. U pitanju su Sbivši članovi Uprave i/ili Nadzornog odbora Agrokora.


Najvažniji među njima bio je, dakako, Ivica Todorić, a zatim njegov sin, potpredsjednik koncerna Ante Todorić.


Najodgovorniji za pisanje izvješća bio je Ivan Crnjac, koji je od 2005. godine bio izvršni direktor za strategiju, a od 2008. izvršni potpredsjednik za strategiju, spajanja i preuzimanja te član Uprave Agrokora. 


NOVO! 12:30 – Ovo je još jedan donator i miljenik HDZ-a kojem policija ovako dolazi i iako (Ivica) Todorić tvrdi da se radi o političkom linču, prije bih rekao da se radi o jednom dugo toleriranom kriminalu«, rekao je saborski zastupnik Ivan Pernar  ispred Kulmerovih dvora. Opširnije  OVDJE


NOVO! 12:10 – Podsjetite se kako se sve u hrvatskoj govorilo i pisalo o Ivici Todoriću i njegovom poslovnom carstvu OVDJE  


NOVO! 12:00 – Odvjetnica Ivice Todorića Jadranka Sloković izjavila je u ponedjeljak da je uhićenje bivših čelnika koncerna Agrokor početak političkog obračuna s Todorićem za kojega je rekla da nije u bijegu, iako nije u Hrvatskoj.


Sloković je novinarima ispred Županijskog suda u Zagrebu izjavila da Todorić nije u bijegu i da ona za sada ne može više ništa reći o tom slučaju. Opširnije OVDJE


NOVO! 11:34 – Uhićen je i Damir Kuštrak.


NOVO! 10:16 – Uhićena je i Ljerka Puljić, a odvjetnik Anto Nobilo potvrdio je i uhićenje Piruške Canjuge. Priču o osobama za koje dosad znamo da su obuhvaćene istragom donosimo OVDJE.




NOVO! 9:58 – Uhićen je Tomislav Lučić, bivši član NO Agrokora. DORH je potvrdio kako se u ovoj fazi istražuje petnaestak osoba.



NOVO! 9:47 – Odvjetnik jednog od bivših čelnika Agrokora Ivana Crnjca, Ljubo Pavasović Visković, potvrdio je da je nakon pretrage stana njegov branjenik »lišen slobode« i odveden u policiju.  Odvjetnik je kazao da istraga obuhvaća poslovanje Agrokora u posljednjih nekoliko godina te da su iz doma njegova branjenika zaplijenjeni telefon i »dva papira«.


»Sve se temelji na revizorskom izvješću, nepravilnostima u knjiženjima, krivotvorenim bilancama i izvješćima«, pojasnio je Pavasović Visković koji očekuje da će Crnjac tijekom dana biti ispitan na državnom odvjetništvu.


Rajko Čogurić koji u istrazi slučaja Agrokor zastupa Antu Todorića, sina osnivača koncerna Ivice Todorića, kazao je da u pouci o pravima koju je primio gotovo nema pravnih detalja te da se radi »više o političkoj deklaraciji nego o konkretnom aktu«.


Pouka o pravima široko je postavljena te »gotovo nema pravnih detalja odnosno činjenica o kojima bi se moglo polemizirati. U ovom trenutku… kazao bih da se radi više o jednoj političkoj deklaraciji nego o konkretnom aktu«, kazao je Čogurić za N1.


Dodao je i da će se njegov branjenik, iako nije u Hrvatskoj, odazvati ukoliko dobije poziv za razgovor s pravosudnim tijelima. Ante Todorić se, kaže, »uredno prije mjesec ili više dana« odjavio iz Hrvatske i prijavio novo prebivalište na londonskoj adresi. »On nije u bijegu i on će se u svakom slučaju kada dobije formalni poziv odazvati i biti dostupan pravosudnim tijelima«, kazao je Čogurić.


NOVO! 9:31 – Policija je dovršila postupanje u vili Ivana Crnjca, koji je s istražiteljima otišao automobilom. Potvrđeno je da se i formalno nalazi u statusu uhićenika.


Ivan Crnjac


Ivan Crnjac



NOVO! 9:10 – O današnjoj akciji policije i DORH-a se oglasio i Ivica Todorić. Više pročitajte OVDJE.


NOVO! 9:02 – Policija i Državno odvjetništvo u ponedjeljak ujutro nisu željeli davati službene informacije o istrazi koja je počela ulaskom policijskih istražitelja u Kulmerove dvore, no prema prvim neslužbenim informacijama, osim osnivača Agrokora Ivice Todorića koji navodno nije u Hrvatskoj, akcijom su obuhvaćene osobe koje su bile članovi uprave Agrokora prije nego što je tvrtku preuzela privremena uprava. 


Ravnateljstvo policije izvijestilo je, pak, da policija u koordinaciji s Županskim državnim odvjetništvom u Zagrebu, Samostalnim sektorom za financijske istrage Ministarstva financija Republike Hrvatske provodi izvide.


»Sukladno članku 206.f st.1 Zakona o kaznenom postupku postupanje tijekom izvida je tajno, S obzirom na fazu postupanja nismo u mogućnosti iznijeti više informacija«, kažu u policiji.


Prema ranijim nagađanjima istragom bi moglo biti obuhvaćeno desetak osoba zbog sumnje u počinjenje niza kaznenih djela iz sfere gospodarskog kriminaliteta.


NOVO! 8:58 – Odvjetnik Ante Todorića Rajko Čogurić potvrdio je za N1 televiziju kako je njegov klijent nedavno prijavio prebivalište na novoj londonskoj adresi. No tvrdi kako nije u bijegu.


NOVO! 8:48 – Policija je pokucala i na vrata bivšeg šefa NO Agrokora Damira Kuštraka, ali nije bio kući, javlja 24 sata. N1, pak, javlja da je policija u ovom času na više od 60 lokacija.


NOVO! 8:30 – U Kulmerovim dvorima nalazi se i odvjetnik Hrvoja Balenta Nikola Mandić, dok je kod Crnjca na Šestinama njegov odvjetnik Ljubo Pavasović Visković, javlja N1.


NOVO! 7:52 – U Ravnateljstvu policije Hini su potvrdili da će prve informacije dati uskoro. Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ranije je potvrdio da »sve poslove vezane uz Agrokor« koordinira Državno odvjetništvo, a pritom nije odgovorio na novinarski upit zna li policija gdje je Ivica Todorić. 


Foto Danko Radaljac


Foto Danko Radaljac



Državno odvjetništvo ranije je potvrdilo tek da su izvidi u tijeku i da će po donošenju odluke javnost biti obaviještena. »Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo još provodi izvide u slučaju Agrokor i nakon što donese svoju meritornu odluku javnost će biti pravovremeno obaviještena«, rekla je Hini glasnogovornica Državnog odvjetništva Martina Mihordin.


NOVO! 7:48 – Interventna policija čuva i brdski prilazi Kulmerovim dvorima.



NOVO! 7:33 – N1 javlja kako su u Kulmerove dvore stigli odvjetnici Ivice Todorića Jadranka Sloković i Čedo Prodanović. Nisu htjeli ništa komentirati. Policija je, također i u domu Piruške Canjuga, bivše članice Uprave Agrokora. 


NOVO! 7:18Jutarnji javlja kako je policija ušla i u kuću izvršne dopredsjednice Agrokora Ljerke Puljić. Nešto prije, iz urbane vile na Šestinskom vrhu u kojoj živi Ivan Crnjac izašao je njegov susjed Ratko Maček – bivši glasnogovornik Sanaderove Vlade. 


————————————————————


Ivica Todorić sinoć se posljednji put oglasio na svojem blogu, upitavši kako je moguće da Gordan Jandroković zna da će DORH pokrenuti istragu.


»Nakon subotnjeg sastanka u Vladi, a kojem su nazočili premijer, ministri Božinović i Dalić te predsjednik Sabora Jandroković, dogodila se izjava gospodina Jandrokovića koja duboko podriva stupove pravne države. Naime, gospodin Jandroković je rekao kako će saborsko istražno povjerenstvo prestati s radom kada DORH pokrene istragu. Kako Jandroković zna da će DORH pokrenuti istragu? Ima li i on informacije koje nikako ne bi smio imati? Ne želim vjerovati da je tema jučerašnjeg sastanka u Vladi bilo postupanje DORH-a, no ova me Jandrokovićeva izjava, nažalost, demantira. Nevjerojatno je da ljudi iz izvršne i zakonodavne vlasti komentiraju i najavljuju postupanje neovisnih pravosudnih institucija. Model je očito jasan – medijskim linčem i neodgovornim izjavama najviših dužnosnika Vlade i Sabora stvorena je atmosfera osude bez suđenja, krivnje bez postupka, u kojoj su izvršitelji i tužitelji i suci. Cilj je jasan – sakriti vlastiti kriminal koji je ozakonjen neustavnim Lex Agrokorom, no istina će, ipak ugledati svjetlo dana, a odgovorni i iz Vlade i izvanredne uprave Agrokora koji sudjeluju u nečasnim radnjama, morat će odgovarati«, napisao je Todorić.


Kolega Hrvoje Krešić s N1 televizije objavio je na Twitteru prve fotografije ispred Kulmerovih dvora.



Uskoro opširnije…