Odbili pomoć službene medicine

Obrana tvrdi: Smrt djeteta nije nastupila zbog roditeljske uskrate medicinske skrbi već težine bolesti

Fiore Vežnaver

Otac preminulog djeteta / Foto V. Karuza

Otac preminulog djeteta / Foto V. Karuza

Optužba tvrdi da su Hana Gržetić i Viktor Brnobić odbili terapijske postupke i liječenje po protokolima službene medicine, pristajući na sve posljedice. Obrana će ustrajati na tezi da je optužnica protiv njih neutemeljena jer za to za što ih se tereti nema valjanih dokaza



RIJEKA Vijeće Županijskog suda u Rijeci potvrdilo je jučer optužnicu protiv 38-godišnje Hane Gržetić iz Omišlja i 41-godišnjeg Viktora Brnobića iz Kostrene, roditelja dječaka koji je u dobi od nepunih deset godina preminuo zbog, kako smatra tužiteljstvo, neliječenja posljedica ne-Hodgkinovog limfoma. Županijsko državno odvjetništvo roditelje tereti da su grubo prekršili djetetova prava, uslijed čega je prouzročena smrt djeteta. Prijeti im od tri do 15 godina zatvora.


Gržetić i Brnobić se terete da su kao roditelji djeteta kazneno djelo počinili u razdoblju od 6. kolovoza do 5. rujna prošle godine, nakon što su liječnici u riječkom KBC-u utvrdili najvjerojatniju limfatičnu neoplazmu ne-Hodgkinkovog limfona. Unatoč višekratnom informiranju liječnika o prirodi bolesti i štetnim posljedicama neliječenja, uključujući i smrtni ishod, odbili su daljnje terapijske postupke i liječenje djeteta po protokolima službene medicine te konvencionalnim metodama suvremene medicine, pristajući na sve posljedice, navodi optužba.


Onemogućili liječenje


Optužuju se da su na izričiti vlastiti zahtjev odveli dijete iz bolnice, te mu onemogućili potrebnu dijagnostičku obradu i liječenje hematološko-onkoloških bolesnika, te uskratili pravo na liječenje. U optužnici se navodi da su drugo mišljenje zatražili tek 1. rujna, kada je u klinici u Avianu u Italiji verificirana dijagnoza akutne limfoplastičke leukemije T-fenotipa, što je očekivani klinički tijek neliječenja T-staničnog ne-Hodkinovog limfoma, pa su i tada odbili liječiti dijete po protokolima službene medicine i konvencionalnim metodama suvremene medicine. U optužnici se navodi da je uslijed neliječenja došlo do brzog napredovanja zloćudne bolesti i njenog širenja po svim vitalnim organima, što je posljedično dovelo do smrti djeteta 5. rujna prošle godine.




S jučerašnje sjednice optužnog vijeća riječkog Županijskog suda izostalo je dvoje optuženih, no nisu bili ni dužni prisustvovati sjednici, na kojoj su bili njihovi branitelji, odvjetnici Ljubiša Drageljević i Klaudio Dekleva. Procedura je takva da će spis s potvrđenom optužnicom dalje biti dodijeljen raspravnom sucu koji će zakazati pripremno ročište. Sjednica optužnog vijeća bila je zatvorena za javnost, pa nisu poznati detalji što se na njoj raspravljalo, ali se saznaje da je obrana ustrajala na tezi da je optužnica neutemeljena.


– Osnovni prigovor obrane jest da nema osnove da dvoje optuženih odgovara za kazneno djelo za koje se tereti, jer za to nema valjanih dokaza, napominje odvjetnik Ljubiša Drageljević, branitelj prvooptužene, majke djeteta.


Prigovori obrane


Kako se saznaje, stavovi obrane na jučerašnjem sudskom ročištu bili su na tragu ranijih prigovora na optužnicu. Obrana, među ostalim, prigovara na manjkavo medicinsko vještačenje koje, po njoj, nije odgovorilo na niz bitnih pitanja, a i obrani nije omogućeno da postavi upite i razjasni neke dubioze. Obrana drži kako nije utemeljena optužba da roditelji nisu poduzimali ništa na liječenju djeteta, već je to bilo na »njihov način«, te naglašavaju da je riječ o specifičnom slučaju, da je od prve dijagnoze do smrti djeteta prošlo tek 29 dana. Podvlači se stav da smrt djeteta nije nastupila zbog roditeljske uskrate adekvatne medicinske skrbi djetetu, već iznimne težine njegove bolesti. Pitanje je da li bi dijete preživjelo kemoterapiju.


Obrana naglašava i da su, ako su zdravstveni djelatnici i službenici državnih tijela bili uvjereni u ispravnost dijagnoze i životne ugroze djeteta, unatoč protivljenju roditelja i njihove uskrate suglasnosti za provođenje biopsije i posljedične kemoterapije, na osnovu Zakona o zaštiti pacijenata, mogli dječaka podvrgnuti dijagnostičkom i terapijskom postupku. Majka djeteta u istrazi je poricala da je počinila kazneno djelo za koje se tereti, ističući da je poduzela sve u okviru nekonvencionalnih metoda liječenja dijagnosticiranog karcinoma, uvjerena u potencijalnu uspješnost. Objašnjavala je da je nakon toga, zajedno s bivšim suprugom, pokrenula i konvencionalno liječenje pregledom u Avianu i narudžbom na liječenje u Zagrebu, ali je dijete u međuvremenu preminulo.