Slučaj prebrze vožnje

Objavljena presuda po kojoj je zamjenik glavnog ravnatelja policije Josip Ćelić oslobođen

Hina

Foto Marko Prpic/PIXSELL

Foto Marko Prpic/PIXSELL

Ćelić je pravomoćno oslobođen optužbi unatoč vožnji od 150 km/h jer je sud zaključio da je bio na službenom zadatku i nije ugrožavao druge sudionike u prometu. Prema presudi koju su mediji danas objavili, sud je prihvatio Ćelićevu obranu u kojoj ističe da je taj službeni zadatak bio slučaj kupoprodaje ilegalnog oružja



ZAGREB Objavljena je presuda zadarskog Prekršajnog suda po kojoj je zamjenik glavnog ravnatelja policije Josip Ćelić, koji je lani u ožujku vozio triput brže od dopuštenog, pravomoćno oslobođen jer je sud zaključio da je bio na službenom zadatku, javljaju u petak mediji koji donose i njezine detalje. 


Ćelić je pravomoćno oslobođen optužbi unatoč vožnji od 150 km/h jer je sud zaključio da je bio na službenom zadatku i nije ugrožavao druge sudionike u prometu. Prema presudi koju su mediji danas objavili, sud je prihvatio Ćelićevu obranu u kojoj ističe da je taj službeni zadatak bio slučaj kupoprodaje ilegalnog oružja.


“Toga dana operativna veza mu je javila da će se na području zadarske županije izvršiti kupoprodaja ilegalnog oružja odnosno oružja koja potiču iz kaznenih djela. Isključivo iz tog razloga je morao u točno određeno vrijeme i sa tom operativnom vezom koja je bila sa njim u vozilu doći na odredište i izvršiti prepoznavanje navedenog oružja”, piše u presudi.




S obzirom da je imao sve informacije za navedeno oružje trebao je, navodi se, određeni dio oružja i prepoznati, odnosno on ga je jedini mogao prepoznati i na taj način razriješiti određena kaznena djela.


“Iz razloga nekopromitiranja same istrage morao je biti s atipičnim policijskim vozilom da se ne bi prepoznalo da je posrijedi prisutna policija. S obzirom na karakteristike vozila može dodati da se radilo o vozilu marke AUDI RS6 koji je apsolutno prilagođen u svakom sigurnosnom smislu većim brzinama”, stoji u presudi.


Sud navodi da je Ćelić koristio privatno vozilo u službene svrhe, to jest kako sam kaže “atipično policijsko vozilo”, radi službene zadaće vezane za otkrivanje počinitelja teških kaznenih djela, odnosno pronalazak predmeta teških kaznenih djela, da se ne bi osujetilo kriminalističko postupanje.


Nije obijesno vozio


S obzirom na udaljenost od mjesta na kojem je dobio informaciju, do mjesta odredišta, došlo je do prekoračenja brzine što je vidljivo iz snimke, ali je također vidljivo da je pri tome, stoji u presudi, vodio računa o svim drugim sudionicima u prometu koje nije ugrozio takvom vožnjom. Dodaje se i da ni u jednom trenutku nije obijesno vozio.


“Na snimci je vidljivo da na tom dijelu ceste gotovo nije bilo prometa, pogotovo ne pješačkog. Nadalje, konkretno mjesto ima oznaku naseljenog mjesta, a radi se o 4-5 kuća na preglednom pravcu u dužini od preko 1000 metara”, obrazlaže se.


“Ono što još može dodati kao policijski službenik sa 28 godina aktivnog staža u policiji i kao operativni zamjenik glavnog ravnatelja policije bio je svjestan da mu Zakon o sigurnosti prometa na cestama dozvoljava kršenje prometnih propisa za službene potrebe na način da ne ugrožava druge sudionike u prometu”, stoji, među ostalim, u presudi.


Troškovi prekršajnog postupka padaju na teret proračunskih sredstava jer je okrivljenik Ćelić oslobođen od optužbe.